KV Kortrijk – Standaard : Lukas Van Eenoo Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk – Standaard : Lukas Van Eenoo Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Lukas Van Eenoo terug naar eerste

Volgend seizoen zien we Lukas Van Eenoo terug in het Guldensporenstadion. “Ik was er vorig seizoen nog voor een interview met Gilles Dewaele maar, inderdaad, nu kom ik er met Westerlo weer voetballen. Eindelijk speel ik weer in eerste klasse”, zegt de immer sympathieke West-Vlaming.

28/04/2022

Van Lukas Van Eenoo – 31 inmiddels – kun je zeggen dat hij zelfs nog glimlacht als hij heel kwaad is. Nooit een woord te hoog, nooit een bitsige opmerking. En als hij terugkijkt op zijn tweeënhalf jaar bij KVK, gebruikt hij alleen maar vriendelijke woorden.

We wilden Lukas eens thuis bezoeken, maar ‘thuis’ is inmiddels niet meer zijn tea-room in Veldegem, wel een knusse woning in Herselt, “op vijf minuten van ons stadion”, en bovendien: Lukas was helemaal niet thuis. De dag van onze lange gsm-babbel verbleef hij in Montreux, wachtend op de boot die hem naar de overkant van het Meer van Léman moest brengen.

“Ik kom mijn ploegmaat Léo Seydoux bezoeken”, vertelt hij. Seydoux is een Zwitserse verdediger bij Westerlo en de captain wou er wel eens op bezoek. “Ik heb twee weken vakantie na onze kampioenstitel en mijn vader is goed aan het revalideren van darmkanker. Het gaat weer helemaal goed met hem en daar ben ik ontzettend blij mee. Hij zat thuis en ik heb hem meegevraagd op onze tocht, lekker met ons twee. We waren eerst in Strasbourg, straks gaan we naar Zermatt en daarna naar Bern. Zo ben ik er eens helemaal uit.”

Typisch de minzame West-Vlaming. Hoe vinden ze zijn West-Vlaams dan daar in de Kempen? “Ja, het is soms wel eens lachen. Als ik West-Vlaams praat met Maxim De Cuyper zouden ze wel eens durven zeggen ‘Hoort de mannen van de Vlaanders’. Maar ik kan intussen ook al een mondje Kempens praten. Ik ben hier intussen al vierenhalf jaar.”

KV KORTRIJK - RSC ANDERLECHT 4-2

Klopt. Op 3 januari 2018 vertrok Van Eenoo van Kortrijk naar Westerlo. Eerder, op 14 augustus 2014 tekende hij voor KVK. Zijn jeugd bracht Lukas door bij Cercle en na een uitleenbeurt bij OHL belandde hij bij de Veekaa. “Ik heb er een mooie tijd gekend”, zegt hij. “We waren een echte familieclub en zo is dat trouwens ook in Westerlo.”

“Mijn beste match met KVK speelde ik voor de beker tegen Anderlecht. We wonnen met 4-2, ik scoorde en gaf een assist. Het was een onvergetelijke dag.” We schrijven 2 december 2015.

Hij kent nog alle details. Johan Walem was trainer. De laatste wedstrijd vóór de bekermatch tegen Anderlecht – thuis tegen Waasland-Beveren – bracht Walem meer West-Vlamingen in het team. “Kristof D’Haene en ik kwamen erbij. We speelden een sterke match.” KVK won met 3-1 en kreeg applaus voor het offensieve spel. Dat werd doorgezet de volgende woensdag tegen Anderlecht. “Ik stond met Kristof, Gertjan De Mets en Stijn De Smet in de ploeg. Anthony Van Loo viel in. Poulain scoorde eerst, dan Chanot op een corner van mij, dan ikzelf na een assist van Stijn, en uiteindelijk ook Marusic.”

Nog in die ploeg Sifakis, Tomasevic, Gigot en Papazoglou. Pavlovic viel in.

Een ‘veelscoorder’ bij de Veekaa was Lukas niet. In de beker maakte hij er ook eens eentje in de beroemde bekermatch tegen Durbuy (5-3) en in de competitie was zijn enige KVK-goal een hele nuttige, in april 2015, bij de 3-1 zege tegen Standard.

Straks gaan ze bij Westerlo weer trainen, het is voor iedereen aanpassen door de vroege competitieafloop. “We kregen een paar weken vrij en trainen weer van 12 tot 24 mei. Dan hebben we vakantie tot 9 juni, daarna hervat de training voor het nieuwe seizoen. Ik denk wel dat we zullen gewapend zijn voor eerste klasse”, zegt Van Eenoo.

“Ik kijk er al naar uit om nog eens tegen KVK te spelen.”

Kwisvraagje: hoe lang is het geleden dat Lukas nog tegen KVK speelde? Van november 2013 zowaar, toen hij met Cercle (met D’Haene, Dewaele en… Delle) met 3-1 won.

Bij Westerlo loopt zijn contract nog twee jaar. En keert hij daarna terug naar West-Vlaanderen? “Ik denk het wel. Mijn roots liggen er, mijn vrienden wonen er. Ik heb intussen al wel een UEFA A-diploma. Ik zie me niet meteen hoofdcoach worden, maar assistent-coach, dat zou me wel liggen.”