9Q4A2267
9Q4A2267

Kristof D'Haene: "Mijn carrière hier afsluiten"

Vanavond speelt KV Kortrijk zijn vierde competitiewedstrijd op het veld van Cercle Brugge. Naar aanloop van deze wedstrijd spraken we met Kristof D’Haene. Kristof spreekt over zijn blessure en de start van KVK. Eindigen doen we elke week met vragen van de MyKVK-leden en de dilemmaronde.

29/08/2020
DIR200801 4287
DIR200801 4287

Voorbereiding

Na een lange periode van onduidelijkheid en zonder groepstrainingen kwam de spelersgroep midden juni opnieuw samen om het nieuwe seizoen voor te bereiden. Het werd een lange voorbereiding. Acht weken in plaats van zes, ook voor Kristof D’Haene. “Het was inderdaad lang. In het midden van de voorbereiding gingen we wel op teambuilding in de Ardennen. Dat brak die lange weken een beetje. Elke dag ga je er vol voor en dan word je ook sterker. De conditie en het vertrouwen worden dan ook beter.”

Maar dan komt de nachtmerrie van elke speler uit. Drie dagen voor de start van de competitie slaat Kristof D’Haene zijn voet om tijdens training. “Geen enkel moment is gepast, maar dat moment was nog erger. Je verlangt ernaar om opnieuw competitiewedstrijden te spelen en dan val je geblesseerd uit. Dat is wel jammer, maar uiteindelijk heb ik slechts drie speeldagen gemist. Het valt uiteindelijk wel nog mee.”

Dhaene 2
Dhaene 2

Enkelblessure

De scan wees uit dat Kristof D’Haene pas speelklaar zou raken voor het duel tegen Moeskroen op 13 september, net de interlandbreak. Toch is de West-Vlaming nu al terug fit. “Ik verzorg mij wel altijd goed. Ik revalideerde bij SQUADT in Waregem. Zij hebben mij heel goed verzorgd met mijn oefeningen. Thuis heb ik mij ook goed verzorgd en vaak ijs gelegd op mijn enkel.”

De enkelblessure was D’Haenes eerste serieuze blessure in zijn carrière en dat maakte hem mentaal sterker. “De laatste vier à vijf jaar was ik maximum twee weken out. Vorig seizoen had ik last aan mijn gekneusde rib. Ik kon echt niet spelen. De week nadien moest ik eigenlijk ook rusten, maar ik wou per se spelen. Het doet gewoon pijn als je niet op het veld loopt, zeker als je jezelf zo goed verzorgt en leeft voor het voetbal. Het is gewoon frustrerend als je de ploeg niet kan helpen.”

Vanuit de tribunes zag onze linksback dat KVK met een 4 op 9 aan de competitie startte. ”Tegen Waasland-Beveren vond ik dat de ploeg sterk begon, maar bij de eerste beste counter van Waasland-Beveren werd het 0-1. Ik denk dat de twijfel toen in de hoofden kroop. Het is jammer als je thuis verliest van Waasland-Beveren, maar op zich kan dat niet en dat zeg ik met alle respect voor de Waaslanders. In Gent was het dan weer een topprestatie. Niet veel ploegen zullen winnen in Gent. Dat zijn heel mooie punten. Thuis tegen Eupen was het niet zo goed, maar we hebben toch een punt en dat is het belangrijkste.”

DIR200711–2
DIR200711–2

Gemis van supporters

Dat de Kerels de supporters hard missen, is ook voor Kristof D’Haene duidelijk. “Het heeft zeker een invloed op de thuiswedstrijden. Ook de topclubs winnen ook niet altijd thuis. Met onze supporters zouden we altijd gewonnen hebben van Waasland-Beveren. Ze duwen ons vooruit en zijn een deel van de club. We missen hen dan ook heel hard.” Door de blessure van Kristof D’Haene moest Eric Ocansey postvatten op de linksachterpositie. “Eric heeft mij echt wel waardig vervangen. Hij toonde veel grinta en was zeker een van de uitblinkers in die eerste drie wedstrijden.”

DIR200711 0105 (2)
DIR200711 0105 (2)

Wedstrijd op Cercle Brugge

Vanavond wacht Cercle Brugge voor speeldag vier van de Jupiler Pro League en Kristof D’Haene kan de supporters tevredenstellen. “Ik ben wedstrijdfit. Vorige week trainde ik al gedeeltelijk mee en deze week train ik volledig mee, dus ik ben wedstrijdfit. Die kleine drie weken was ik verdrietig, omdat ik niet kon spelen en dus heb ik nu dubbel zoveel goesting om te spelen.” Voor Kristof is het een speciale wedstrijd. Hij speelde vijf jaar voor de Vereniging. “Het was een leuke periode. Ik denk dat mijn mooiste moment die goal tegen stadsgenoot Club Brugge was. Op 19-jarige leeftijd ging ik van de beloften van Club Brugge naar Cercle Brugge. Dat was in juni en in november scoor ik het enige doelpunt in een wedstrijd tegen Club. Dat was een fantastisch moment. Ik kan dat gevoel nog steeds niet beschrijven.”

Met een 6 op 9 en een vierde plaats heeft Cercle Brugge zijn start zeker niet gemist. “In de voorbereiding speelden we ook tegen Cercle en toen zag je wel dat de organisatie goed stond. Het is zeker geen slechte ploeg. Afgelopen weekend hadden ze misschien wel wat geluk tegen Mechelen, maar dat dwing je zelf af. Je staat niet zomaar op die vierde plek.”

Voor de 30-jarige Kristof D’Haene is het intussen zijn zesde seizoen bij de Kerels. Hij heeft nog een contract tot 2024. “Ik ben in mijn geboortestad. Ik ben dicht bij thuis. Ik voel mij goed en voel mij gewaardeerd door de supporters. Het kan niet beter.” Kristof bezorgde de supporters al heel wat kippenvelmomenten. Denk maar aan zijn goal tegen Anderlecht of de 0-5 op Zulte Waregem, maar toch kan hij zelf nog meer genieten van iets anders. “Ik geniet veel meer van een lekkere assist. Ik gaf enkele mooie assists voor Avenatti. Mijn assist voor hem hier tegen Waasland-Beveren vond ik misschien wel de mooiste.”

9Q4A2267
9Q4A2267

Toekomst bij KVK

Ook over zijn toekomst bij KVK is hij heel duidelijk. “Ik denk dat ik mijn profcarrière hier wil afsluiten. Het zou mooi zijn om hier zo lang te mogen voetballen. In september start ik mijn trainerscursus. Ik weet nog niet wat ik ermee zal doen. Trainer worden bij een jeugdploeg is zeker ook een optie. Dat ligt nog ver voor mij, maar waarschijnlijk wel in de voetbalwereld. Dat hoop ik toch. Het is toch mijn passie en ik ben er van jongs af aan mee bezig. Het zou dan jammer zijn om zomaar uit de voetbalwereld te stappen.”

81615730 2683337811711954 2276420490371268608 O
81615730 2683337811711954 2276420490371268608 O

Vader Kristof

Intussen is Kristof ook al zeven maanden papa van zijn zoontje Jerôme. “Het gaat super met Jerôme. Hij eet en drinkt goed. Hij is ook net beginnen kruipen. Het is een en al plezier. Hij lacht voortdurend. Het is echt fantastisch.” Al is het niet altijd makkelijk om het vaderschap met het profvoetballeven te combineren. Dat vindt ook Kristof D’Haene. “Als voetballer heb je jouw rust nodig en als hij speelt, is het soms wel lastig om mee te spelen. Je hebt net een zware training achter de rug en dan moet je nog de hele dag voor Jerôme zorgen. Mijn vriendin doet het heel goed. Zij weet dat ik mijn rust en slaap nodig heb. Na mijn carrière is het wel mijn beurt om vroeg op te staan”, lacht Kristof.

D’haene Goal
D’haene Goal

Geen keeper!

Stiekem hoopt Kristof ook dat Jerôme in de voetsporen van zijn vader kan treden. “Hij heeft al twee kleine balletjes die ik voortdurend bij hem leg. Hij pakt die nog altijd met zijn handen, dus ik hoop niet dat hij een keeper wordt. Als hij mijn gestalte heeft, zal hij niet groot worden. Hij moet natuurlijk doen wat hij graag wil doen. Al zou het natuurlijk leuk zijn, mocht hij voetballer worden. Hij krijgt ook een truitje met zijn naam voor elk jaar ik hier nog speel. En wat de voorzetten betreft, die zal ik hem wel leren.”

Supporters Guldensporenstadion
Supporters Guldensporenstadion

Vragen van supporters

We geven ook de kans aan MyKVK-leden om een vraag te stellen aan de spelers. Deze week hebben we heel wat vragen ontvangen voor Kristof D’Haene. We pikken er twee uit. De eerste vraag komt van Julie. Hij vraagt zich af hoe Kristof uitkijkt naar dit seizoen. “Het is een speciaal seizoen met corona. We mochten heel lang niet voetballen, dus de goesting is groot. Voor mij zeker ook. Ik heb de eerste drie wedstrijden gemist. Ik ben ook blij dat we bij de volgende thuiswedstrijd opnieuw supporters mogen verwelkomen. Zij hebben echt wel een invloed. Ik kijk er enorm naar uit. We moeten zoveel mogelijk wedstrijden proberen te winnen en dan zien we wel waar we stranden. Die top acht is zeker haalbaar, maar dan moeten we wel thuiswedstrijden tegen Waasland-Beveren en Eupen winnen, met alle respect. Er zijn nu ook veel goede ploegen in 1A.”

De tweede vraag komt van Xavi. Hij wil weten wat Kristof het meeste mist aan de supporters. “Hun drive. Je voelt dat ze ons aanmoedigen als we dichter bij doel komen, zeker in die tweede helft. Ze staan achter ons en dat missen we wel. Ze motiveren ons nog meer na een goede actie of voorzet. Dat mis ik wel.”

Dilemmaronde

Eindigen doen we zoals altijd met de dilemmaronde:

Het doelpunt tegen RSCA (4-2) of het doelpunt tegen Waregem (0-5)?
“Heel moeilijk. Beide doelpunten zitten in mijn hart, maar ik kies toch het doelpunt tegen Anderlecht. Ik kon toen aankondigen dat mijn vriendin zwanger was. Dat was toch een speciaal en ideaal moment. Ik dribbel Kompany wel met wat geluk, maar ik trap wel de bal wel lekker binnen.”

Perfecte assist of de bal wegkeren van de lijn in de laatste minuut?
“Een assist, sowieso. Ik vind dat zelfs leuker dan een doelpunt. Daar kan ik van genieten. Dan zeg ik tegen mezelf: “Oh, lekkere bal!”

Winnen op Cercle of winnen op Waregem?
“Winnen op Waregem. Dat geeft meer voldoening. Hopelijk winnen we vanavond ook op Cercle, maar winnen op Waregem is toch specialer.”