SPK 0157
SPK 0157

DE CONFIDENTIES VAN TEDDY CHEVALIER

“Ik leef van het publiek.” Wie anders kan dit zo waarheidsgetrouw zeggen als Teddy Chevalier? Teddy scoorde tegen Seraing zijn eerste competitiegoal sinds zijn terugkeer. Tijdens zijn eerste match mèt publiek. – Eddy Soetaert

28/07/2021
MBC9004
MBC9004

Eerst wat statistiekjes

  • Het was van 25 juli 2015 – zes jaar! – geleden dat KV Kortrijk nog de openingswedstrijd van het seizoen won. Toen versloeg het Standard met 2-1. Een jaar later speelde het 1-1 tegen Gent. Daarna verloor het 1-0 op Charleroi, 1-4 van Anderlecht, 2-1 op Gent en vorig seizoen 1-3 van Waasland-Beveren.
  • Dit was meteen de eerste thuisoverwinning voor KV Kortrijk sinds 9 januari 2021 toen het met 2-1 won van Racing Genk.
  • Dit was ook het eerste competitiedoelpunt van Teddy Chevalier sinds zijn terugkeer in januari. Hij scoorde nog wel op 2 februari tijdens de bekermatch op Lommel, maar voor zijn vorige competitiegoal moeten we teruggaan naar 19 mei 2019, de laatste wedstrijd van de play-offs, tegen Cercle.
  • Interessant is ook dat KVK de nul hield. Altijd een goede start voor een defensie en voor een keeper.
SPK 0157
SPK 0157

OP DE HEKKEN

Wat ook al lang was geleden: dat Teddy Chevalier nog eens op de hekken vóór de staantribune kon gaan staan om er met de vlag te zwaaien en dan zijn teammaats aan te zetten om te gaan juichen voor de fans. Het deed deugd. Voor de supporters én voor Teddy.

“Het is moeilijk spelen voor mij zonder publiek”, gaf Teddy voluit toe tijdens de persconferentie na de wedstrijd. “Ik heb het publiek nodig. Ik moet gestuwd worden. Anders lijkt het wel alsof we oefenmatchen spelen.”

Tijd voor wat confidenties van de man die tegen Seraing zijn 188ste wedstrijd voor KV Kortrijk speelde, goed voor eventjes 55 doelpunten en 39 assists. “Ik kwam hier in januari toe nadat ik zes moeilijke maanden had doorgemaakt bij Valenciennes. Het draaide niet zo goed en ik miste bovendien de stimulans van het publiek. Ik snakte naar rust: ik ben met mijn vrouw en mijn dochtertje op vakantie gegaan en dat heeft goed gedaan.”

ZWARE VOORBEREIDING

Dat hij er meteen weer staat, wijt hij aan twee redenen. “Eén: toen de competitie half april al gedaan was, hebben we nog een maand als gekken getraind. Le coach nous a tué. De coach heeft ons doodgedaan. Maar het heeft bij de start van het nieuwe seizoen geloond. Twee: ook de voorbereiding was zwaar. Maar ik voel me daardoor wel conditioneel klaar. Ja, ik word er straks 34 en ik train nu harder dan toen ik die eerste periode bij KVK was. Je beseft dat er jonge jongens achter staan die kijken om je plaats in te nemen en dus moet je er voluit voor gaan. Ik wil er nog twee, drie jaar alles voor doen.”

Teddy steekt een duim omhoog voor individueel trainer Léo Djaoui. “Ik heb vroeger nooit individueel op mijn spieren gewerkt. Met hem doe ik dat. Het kost moeite maar ik heb er plezier in om zo hard te werken.”

Er gebeurde ook nog iets leuks in de kleedkamer. Zulke verhalen zeggen meer dan duizend woorden over hoe de sfeer in de groep is. Toen iedereen eindelijk binnen was, gingen alle spelers rond de tafel staan, en zongen het liedje dat ze daags tevoren hadden bedacht: “Freed from Desire”. Letterlijk vertaald: ‘bevrijd van verlangen’, wat nog waar was ook: bevrijd van verlangen naar die eerste zege. Maar er was meer: ineens greep een speler – Matthias Fixelles zo te zien – Teddy vast en hief hem in de lucht terwijl het hele gezelschap danste en zong.

“Hier leef ik voor”, zei Teddy. “En van dat moment op de balustrade. Al sinds ik hier de eerste keer was, houdt het publiek van mij. En ik van hen. Het is nu aan mij om voor hen te blijven werken.”