DSC 0022
DSC 0022

COVID-19-testen bij KVK

De coronacrisis heeft momenteel een grote impact op ons leven. Ook in de voetbalwereld laat de coronacrisis sporen na. Wedstrijden worden achter gesloten deuren afgewerkt en spelers worden wekelijks getest. Dat zijn slechts enkele maatregelen. Wij spraken met clubdokter Steven Vandaele over de COVID-19-testen bij KVK.

26/08/2020

Samenwerking Pro League

Steven Vandaele is al zeven jaar betrokken bij de medische staf van KV Kortrijk en behartigt de medische belangen van de spelers. Momenteel is Steven ook het aanspreekpunt bij de COVID-19-testen van KVK. “Ik ben de tussenpersoon tussen de Pro League en KV Kortrijk.” Bij de testen zelf is de clubdokter niet aanwezig. “Het testen gebeurt niet door mij, maar wel door onafhankelijke partijen. Dat is het AZ Delta in Roeselare. Ze werken daarvoor samen met Betamedics. Samen staan ze in voor de organisatie rond de COVID-19-testen op zich.”

Binnen de 24 uur krijgt clubarts Steven de uitslag van de testen. “Het AZ Delta stuurt alle resultaten zo snel mogelijk naar mij, meestal is dat binnen de 24 uur. Ik doe dan het mogelijke om de spelers op de hoogte te houden”, aldus Steven.

DSC 0025
DSC 0025

Twee groepen

Bij een club worden alle personen, van spelers tot clubmedewerkers, in twee groepen ingedeeld. “De eerste groep bestaat uit de mensen die rechtstreeks in contact komen met de A-kern. Dat gaat dus over de spelers zelf, de trainersstaf, de clubarts, de kinesisten, de teammanager en de materiaalmeester. Zij komen (bijna) dagelijks in contact met de A-kern. Die groep wordt sowieso wekelijks getest, bij voorkeur drie dagen voor de wedstrijd. Groep twee bestaat dan uit mensen die niet in direct contact komen met de A-kern”, zegt de clubarts.

Neustest

Alle spelers worden 72 uur voor de wedstrijd getest met een neustest. “De kans dat we daar het virus kunnen terugvinden, is heel groot. Het neusslijmvlies is namelijk een virusrijke omgeving.” Deze testen kunnen de spelers wel een onaangenaam gevoel bezorgen. “Met een wattenstaafje gaan we heel diep in de neus, bijna tot de overgang van de neus naar de keel. Voor de spelers is dat soms schrikken. De bedoeling is dat we met zo’n staafje een paar keer ronddraaien, zodat we voldoende materiaal van het virus hebben.”

DSC 0022
DSC 0022

72 uur voor de wedstrijd

De reden waarom een test 72 uur voor de wedstrijd afgenomen wordt, is om nog eventuele actie te kunnen ondernemen. “De kern van KVK is momenteel nog niet zo groot. Stel dat iemand positief test, dan moet iemand van de beloften trainen met de A-kern, maar dan moet hij ook nog getest worden. Daarvoor moet je wat tijd voorzien. Als we pas een dag voor de wedstrijd testen, hebben we te weinig tijd. Drie dagen ervoor laat ons nog toe om bijkomende spelers te testen. Ik ben niet zeker, maar ik denk dat dit de reden is.”

Een neustest is wel degelijk betrouwbaar. “Vroeger vertelden ze in de media dat je bij 30% van de testen een verkeerd resultaat krijgt, maar eigenlijk klopt dat niet. Die valse uitslagen zijn heel zeldzaam. Als de techniek bij de afname goed gebeurt, is de test heel vaak betrouwbaar”, aldus Steven.

Bij KVK is nog geen enkele speler of lid van de technische staf positief getest. Mocht dit gebeuren, moet onze club het protocol volgen. “Een speler die positief test, moet verplicht, onafhankelijk van de symptomen, een week in thuisquarantaine. Na zeven dagen wordt die persoon opnieuw getest. Als de test negatief is, mag de speler opnieuw bij de groep aansluiten. Al is die kans klein. De kans dat hij opnieuw positief test, is veel groter. Dan gaat hij opnieuw een week in quarantaine. Na die twee weken volgt een nieuwe neustest en een bloedafname voor de bepaling van antilichamen. Als hij negatief test en er zijn antistoffen aanwezig, mag hij opnieuw spelen. Test hij echter opnieuw positief op de neustest, dan worden de antistoffen en het virussignaal belangrijk. Als die speler een laag virussignaal vertoont en antilichamen bevat, mag hij na onderling overleg opnieuw aansluiten. Indien niet, moet hij opnieuw in quarantaine.”

Wat ook kan gebeuren, is dat een wedstrijd uitgesteld wordt omwille van COVID-19. “De regel zegt dat een wedstrijd niet kan doorgaan als vijf of meer spelers positief testen, als die spelers het weekend voordien ook op het wedstrijdblad stonden. Dan wordt de wedstrijd uitgesteld”, aldus de clubarts.

DIR200711–2
DIR200711–2

Supporters vanaf september

KV Kortrijk en de bevoegde diensten van Stad Kortrijk slaan de handen in elkaar om vanaf september opnieuw thuissupporters toe te laten in het Guldensporenstadion. Bij KVK streven we ernaar om al onze leden toegang te bieden vanaf september. Al zullen de supporters een bepalende factor zijn. “Voor mij is dit een eerste stap, als de supporters de maatregelen van de Pro League en de overheid goed opvolgen. Dat is belangrijk voor, tijdens en na de wedstrijd. Voor de wedstrijd mogen supporters niet samentroepen. Tijdens de wedstrijd mogen supporters geen doelpunt samen vieren. Iedereen moet in zijn of haar bubbel blijven. En bij winst, dus na de wedstrijd, mogen supporters niet samen vieren. Elke supporter moet de maatregelen respecteren, anders zal het bij die ene match blijven.”

Clubdokter Steven wil dus ook een oproep doen naar de supporters. “De supporters moeten de regels 100% respecteren, anders zetten we geen stap in de goede richting”, besluit Steven Vandaele.