BALANS NA DE WINTERSTOP
KVK-defensie is een burcht!
Bij de aanhef van het tweede luik van het seizoen – na de winterstop – is het goed om een tussentijdse balans op te maken. KVK hervat vanaf de 8ste plaats met nog 8 thuiswedstrijden en 6 verplaatsingen voor de boeg. En met een beresterke statistiek: wij hebben de op één na minst gepasseerde defensie van heel de Jupiler Pro League – Eddy Soetaert
31 PUNTEN BIJ WINTERSTOP
Het gebeurt zelden dat KV Kortrijk de winterstop haalt met 31 punten. Vaak wordt gezegd dat 35 punten volstaat om niet te degraderen, dan staat er op dat vlak een rustig tweede luik voor de deur. Maar de club kan best nog even naar boven kijken: bij het nieuwe kalenderjaar staat KVK 8ste en het heeft nog een inhaalwedstrijd tegen Antwerp te goed.
Het werd een merkwaardige eerste seizoenhelft waarin een trainer niet opstapte omdat hij slechte resultaten neerzette maar omdat hij dacht dat het gras groener zou zijn aan de andere kant van de taalgrens. Luka Elsner had dankzij een intensieve voorbereiding een goede start genomen, maar verliet de club na tien speeldagen waarin de ploeg 15 punten haalde.
HET HAD MEER KUNNEN ZIJN
Conclusie van die eerste tien wedstrijden: er werden best wel wat punten gehaald maar er werden er ook te veel weggegooid in de slotfase. Anders had het meer kunnen zijn.
KVK begon met 2-0 winst tegen nieuwkomer Seraing zonder groot voetbal neer te zetten. Met doelpunten van Chevalier en op het einde vanaf de stip Selemani werden niettemin drie belangrijke punten behaald. Anders was het op Antwerp waar het team vocht als leeuwen en daarvoor beloond werd met een late goal van Selemani, goed voor een toch wel onverwachte 0-1 zege en… een opmerkelijke plaats in de rangschikking, helemaal alleen op kop met 6 op 6.
De ontnuchtering volgde. Tegen Genk werd de vroege goal van Teddy Chevalier niet verzilverd: in de 92ste minuutmaakte Munoz nog de winning-goal voor de sterke Limburgers (1-2). Erger bleek de 2-0 nederlaag op Union waar KVK gewoon werd weggespeeld. Pas later kwam de vaststelling dat de Brusselaars een uitstekend team bezaten.
De Kerels herpakten zich met een uitzege op STVV dankzij doelpunten in de eerste en de laatste minuut (0-2) en met een opvallende remonte thuis tegen KVM dat snel op 0-2 kwam maar dankzij een heerlijke goal van Kristof D’Haene en een eerste van Gueye nog werd bijgehaald. (2-2).
Weer ging het de volgende week minder. Op OHL (2-1) werd een non-match afgeleverd. Maar de opkikker volgde meteen daarop met een thuiszege tegen Gent. Dankzij een vroege strafschopgoal van Selemani en een sterke prestatie van ons afweergeschut bleef de 1-0 op het bord.
De volgende twee wedstrijden – de laatste twee onder Elsner – waren geen meevallers. Op Zulte Waregem stond KVK dominant te voetballen, goed voor een 0-2 voorsprong, maar met tegendoelpunten in de 84ste en de 88ste minuut werden nog twee dure punten weggegeven. Idem dito tegen Charleroi waarbij KVK twee keer op voorsprong kwam maar in de… 95ste minuut alweer twee punten door de vingers liet glippen. Samen goed voor vier verloren punten. Tel ze nu eens erbij!
DE KOMST VAN KARIM
Het zorgde voor wat wrevel in de spelersgroep die behoorlijk werd aangepakt door Elsner al had hij met zijn vervangingen zelf boter op zijn hoofd. De komst van Karim Belhocine bracht een nieuwe wind in het gezelschap. Ook al werd meteen vrij logisch verloren op Club Brugge (2-0), toch was de algemene indruk dat KVK daar best iets meer had kunnen halen (penalty niet gefloten, vrijschop Club onterecht toegekend).
Het gaf de burger moed: tegen KV Oostende wonnen de Kerels 1-0 met een goal van Pape Gueye net als even later voor de Beker, zelfde resultaat, zelfde goalgetter. In het bekertornooi was KVK eerst wel moeizaam voorbij Knokke (1-1) geraakt dankzij vier op de vijf door Joris Delle gepakte penalty’s. Later was de klip Anderlecht (3-0) niet te omzeilen op weg naar een mogelijke halve finale.
Wat in de competitie volgde waren vier opeenvolgende draws. Soms ben je daar blij mee, soms vind je het te weinig. De 1-1 op Standard (eerste goal van Moreno) was zuur omdat de Rouches pas laat langszij kwamen, de 1-1 tegen een strijdend Beerschot was mager en kwam er zelfs pas dankzij de goal van Selemani in de 89ste minuut. De 1-1 op Anderlecht was dan weer een opkikker, want paars-wit bleek omgevormd tot een sterk team. De 2-2 op Eupen mocht er ook zijn: twee keer kwam KVK vanuit een achterstand terug.
Er was eerst nog een afknapper nodig tegen een sterk Cercle (0-2) vooraleer een fraaie 9 op 9 werd neergezet: 2-1 tegen OHL (met de eerste van de opgerukte Sainsbury), 0-2 in Oostende (dankzij weer D’Haene en Vandendriessche) en 0-2 op Seraing (met de eerste van Palaversa).
Het was goed geweest indien KVK op dat elan had kunnen doorgaan op tweede kerst bij de komst van Antwerp,maar de bezoekers bleven tegen de afspraken in thuis doordat ze een aantal coronagevallen telden.
BERESTERKE DEFENSIE
Dankzij 16 punten in 10 wedstrijden onder Karim Belhocine, gaat KVK 2022 in vanop de 8ste plaats en met een wedstrijd minder gespeeld. Onder onze nieuwe coach werd 4 keer gewonnen, waren er 4 draws en maar 2 nederlagen (tegen de twee Brugse teams).
Ja, er werd te weinig gescoord (26 goals is onvoldoende), maar daar staat tegenover dat KVK kan bouwen op een beresterke defensie, nog maar 22 keer gepasseerd. Alleen de autoritaire leider Union doet beter met maar 20 goals.
We hebben nog 14 wedstrijden te goed, waarvan 8 thuis en 6 uit. Hopelijk gauw weer met onze supporters in het Guldensporenstadion. Thuis tegen Antwerp, Club Brugge, Zulte Waregem, leider Union, Standard en Anderlecht, dat zijn zes affiches, plus ook nog tegen STVV en Eupen.
We hebben duidelijk een basis om op te bouwen in het nieuwe kalenderjaar.