WhatsApp Image 2023 03 04 At 17.13.21
WhatsApp Image 2023 03 04 At 17.13.21

KVK-EUPEN: REMEMBER MEI 2008

Bij KVK-Eupen springt er één moment bovenuit om naar te verwijzen: op 4 mei 2008 won KVK van Eupen, waardoor het promoveerde naar eerste klasse.

07/04/2023

Het was een heerlijke lentedag met zesduizend toeschouwers voor het beslissende duel in tweede klasse. KVK moest onder de leiding van Hein Vanhaezebrouck winnen van Eupen om de tweede kampioenstitel uit zijn bestaan te grijpen maar vooral om de promotie naar eerste klasse te realiseren. Het team: Mollez; Timmermans, Demets, Verbrugghe, De Ly; Calvo, Provoost, Kums, Hempte; Nfor en Bakx. Vielen in: Coulibaly, Declercq, Vervaeke. Was geblesseerd die dag: Bètremieux.

Na een halfuur kon de Veekaa al de winst ruiken: 2-0 stond het toen na goals van Bram De Ly en Sven Kums. Het werd nog wel 2-1 maar toch was de titel een feit. Vijftien jaar speelt KVK inmiddels onophoudelijk in de hoogste reeks en mits winst zaterdagmiddag lijkt daar ook wel een zestiende seizoen aan toe te worden gevoegd.

Zeven keer zonder winst

Het eerste van 33 duels tussen beide teams dateert van 1973 toen de prille Kortrijkse fusieclub het bezoekende Eupen in tweede klasse met 3-0 versloeg, idem dito een jaar later met 3-1.

Eén keer ontmoetten ze elkaar nadien in eerste klasse – in 2010 – met 3-1 winst als gevolg dankzij doelpunten van Rossini, Mboyo en Kums maar pas vanaf 2016 waren beide clubs er onafgebroken bij. Heel opmerkelijk: geen enkele keer kon KVK in eigen huis een competitiematch tegen de Duitstaligen winnen. (Alleen voor de beker werd nog wel met 2-1 gewonnen.)

De resultaten: 1-1 (Rolland) en 3-3 in de play-offs (De Smet, Totovytskyi, Sarr), 0-0, 1-3, 1-2, 0-0 en vorig seizoen 1-1 dankzij de gelijkmaker van Messaoudi.

In Eupen ging het soms vlotter, ook dit seizoen waar via een doelpunt van Dylan Mbayo met 0-1 drie kostbare punten werden behaald tegen het team van… Bernd Storck die er toen de Panda’s leidde.

Even belangrijk voor Eupen

Voor KAS Eupen is de wedstrijd van zaterdagmiddag al even belangrijk als voor KV Kortrijk. Beide teams zijn op drie matchen van het einde van de competitie nog niet gered.

Als KVK alles uit de kast haalt en de 3 punten thuis houdt, dan lijkt de redding vrijwel zeker. De twaalfde man kan hierbij net als in 2008 weer een beslissende rol spelen.

IK BEN ERBIJ TEGEN EUPEN!