BV448367
BV448367

Ivan Santini: "KVK blijft de club van mijn hart"

Hoe de KVK-supporters keer op keer zongen voor hun held ‘Ooh Ivan San-ti-ni’, het blijft kippenvel bezorgen. De emoties zijn wederzijds: “Kortrijk blijft de club van mijn hart”, zegt de man die op 20 oktober 2013 drie keer scoorde tijdens die wonderlijke 4-1 tegen Club Brugge. Vandaag Deel II van het interview. – Eddy Soetaert

24/06/2022

Twee seizoenen speelde Ivan voor de Veekaa, goed voor 26 competitiegoals waarbij twee hat-tricks (tegen Lokeren en Club Brugge) en zelfs een keer viér goals (tegen Westerlo).

“Ik herinner me die dag tegen Club natuurlijk nog”, lacht hij vanuit zijn prachtige woning op een boogscheut van het strand in Zadar. Het was een beladen wedstrijd. Club Brugge kon aan de leiding komen in de stand. Het Guldensporenstadion was uitverkocht. Luc Wouters was de scheids. Het was een donkere avond die droog begon, maar eindigde in gutsende stortregen, ‘apocalyptisch’ zei de verslaggever op tv. Michel Preud’homme was de coach van Club Brugge, hij haalde het einde van de wedstrijd niet op de bank. Hein Vanhaezebrouck stond voor de andere dug-out, geassisteerd door Yves Vanderhaeghe. “Hein was de beste coach die ik ooit heb gehad,” prijst Ivan Santini.

Hij scoorde de openingsgoal. “Het was een lichte strafschop, die fout op Stijn De Smet”, geeft hij acht jaar later graag toe. “Als Stijn viel, leek het altijd strafschop.” Ivan zette Matt Ryan op het verkeerde been en trapte de bal simpel in de lage hoek. In de vorige tien wedstrijden had hij al acht keer gescoord, tijdens de elfde match deed hij er nog eens drie bij, elf in elf wedstrijden. Zet dat eens op je statistiek.

Een week eerder had hij ook gescoord. “Op Anderlecht. Ze hadden me gezegd dat Kortrijk nog nooit had gewonnen op Anderlecht. Stijn De Smet trok de bal voor van bij de cornervlag. Ik nam hem met links op de slof.” En hij vlamde de bal heerlijk in de bovenhoek. Thomas Kaminski kon er alleen maar naar kijken. 0-1 bleef het.

“Ik startte tegen Club met alle vertrouwen. We hadden er op Anderlecht best drie, vier kunnen maken. We waren in goeden doen.”

De ploegmaats die dag

Zou hij zijn ploegmaats van die ongewone avond nog kennen? “Keet in de goal, Tomasevic achteraan, Oussalah links. Nebo en Gertjan op het middenveld, Capon rechts, Coulibaly diep, Stijn De Smet, ikzelf. Wie mis ik nog?” Daar waren ook nog Michael Heylen en Romain Reynaud. En Benito Raman viel in na 70 minuten, Teddy Chevalier en Ragolle pas in de 90ste minuut. Een mengsel boordevol geestdrift, zoals Hein het altijd wou.

Het werd 1-1 tegen Brugge. Maar dan haalde Coulibaly uit. “Dat was de goal of the season,” zegt Ivan. “Couli controleerde de bal met de rug naar de goal en trapte hem dan in één keer binnen.” Hij kan het niet beter omschrijven: Tomasevic rukte op, Coulibaly nam aan en vlamde de bal in de draai via de deklat in doel. Een beauty.

Drie en vier? “Ik stond met twee verdedigers op mij aan de tweede paal. Toen Oussalah voorzette, liep ik richting de eerste paal en kon zo afwerken, 3-1. De vierde was in de gietende regen. Nog een penalty voor een fout op Benito.” Toen ook die erin ging, stak Ivan Santini beide armen in de lucht, dankte God om zoveel mildheid en ging dolenthousiast de supporters groeten.

God had en heeft een plaats in zijn leven. We zijn nog met hem naar de Sint-Michielskerk geweest, waar hij heel vaak de mis bijwoonde en een nauwe band had met de priester. “Ik heb nog regelmatig contact met Father Gert”, vertelt Ivan. ‘Father Gert’ blijkt priester Geert die de Sint-Michielsbeweging voorgaat.

“Ja, ik heb nog veel contact met mensen uit Kortrijk. Ik heb er immers nog veel vrienden. Ook mensen die niet tot het voetbal behoren. Ach, het was een mooie tijd.”

71 wedstrijden, 31 goals

Twee jaar duurde de mooie tijd. In twee seizoenen scoorde Ivan in totaal 31 doelpunten, gaf 13 assists. Met 72 wedstrijden voor KVK op de teller is dit op één na de club waarvoor hij het meest speelde. Alleen het Franse Caen doet met 75 wedstrijden net iets beter. “Ik was goed in Kortrijk, maar als ik voor de nationale ploeg van Kroatië in aanmerking wou komen, moest ik bij een grotere club spelen, werd me gezegd. Het bracht me uiteindelijk nog tot vijf wedstrijden bij de nationale ploeg. “

Van Kortrijk trok hij immers naar Standard, dan naar Caen, dan naar Anderlecht. Daarop zowaar naar Jiangsu in China waar hij voorin stond met Eder. “Het was tijd om een lucratieve opdracht uit te voeren. Ik speelde er twee seizoenen.”

Toen hij dat verhaal afrondde, was Ivan er bijna 32. En dan? “Ik zou waarschijnlijk naar Kortrijk zijn teruggekeerd toen ik na Nieuwjaar 2021 weer in Europa was. Maar alles viel tegen: de club had amper inkomsten, want door corona mochten er geen supporters binnen en bovendien kon Kortrijk de play-offs niet meer halen.”

Denk je nog vaak aan Kortrijk, Ivan?

“Heel vaak. Absoluut zeker.”

Wanneer was je hier voor het laatst?

“Ik kwam nog eens voor het verjaardagsfeest van Tomislav Barbaric en de laatste keer voor de voorstelling van je boek in de schouwburg. Die avond zag ik vele leuke mensen terug: Hein en Yves, en Nebo en Gertjan en Brecht Capon en nog zovele anderen. Wanneer doen jullie dat nog eens over?”

Zien we je nog terug in Kortrijk als voetballer?

“Ik ben vrij. Ik onderhandel momenteel met verschillende clubs. Ik wil op een goed niveau spelen. Ik heb het gehad met de verre landen. Ik blijf zeker in West-Europa waar het goed is om te leven en waar mijn drie dochters naar school kunnen gaan. Ik weet niet of Kortrijk nog spelers van 33 wil, misschien willen ze wel met jonge spelers werken. Kortrijk blijft in ieder geval een stuk van mijn leven. Een mooi stuk.”

Lees Deel I hier!

MATCH VAN HET DECENNIUM

Een echte Kortrijkzaan weet het nog goed. Het Guldensporenstadion daverde op haar grondvesten want onze Kerels stuurden Club Brugge naar huis met 4-1.

De ploeg van Hein Vanhaezebrouck was 2 maten te groot voor Blauw-Zwart. Deze overwinning vieren we in ons nieuwe content-format ‘Match van het Decennium‘.

We verzamelden 4 Kerels uit die periode rond de tafel om terug te blikken op deze historische wedstrijd: Hein Vanhaezebrouck, Stijn De Smet, Gertjan De Mets & Brecht Capon. En we gingen ook nog langs bij een ander club-icoon.

Bekijk de reportage al exclusief als MyKVK-lid, als abonnee, via onderstaande link.

Bekijk de talkshow hier! (MyKVK)