Santini 2 Kopie
Santini 2 Kopie

Ivan Santini: "4-1 tegen Club. Wat een dag was dat!"

“Ja, die 4-1, die fantastische avond, ik weet er nog alles van”, lacht Ivan Santini vanuit zijn huis in Zadar. “Hoelang is het geleden?” Meer dan acht jaar is het geleden, Ivan, en jij maakte toen drie van de vier Kortrijkse goals. Tijd voor een heerlijke terugblik op de feiten en hoe zijn carrière verder verliep. – Eddy Soetaert

22/06/2022

Ivan Santini voetbalde het voorbije seizoen – dat daar eigenlijk nog wel twee speeldagen telt – voor Al-Fateh in Saudi-Arabië. “Die laatste twee speeldagen moest ik niet meer blijven omdat de club toch gered is,” zegt de ex-KVK’er. Al-Fateh Sporting Club mag dan wel 5de staan, het heeft nog altijd maar 5 punten meer dan de 14de, de eerste van drie dalers. Maar aangezien er nog veel onderlinge duels zijn, kan het niet meer verkeerd lopen voor de club uit Al-Hasa.

En Ivan windt er geen doekjes om: “Ik wil nog een paar jaar op goed niveau spelen, maar dan wel in West-Europa. Waar ook mijn kinderen naar school kunnen gaan. Ik ga niet meer spelen in het Midden-Oosten, noch in China.”

In Al-Fateh was het alleen maar leuk toen hij onder de airco zat. “Veertig graden? Daar ging het vaak een heel stuk boven. Soms tot vijftig graden. De kinderen kunnen niet buiten spelen. Je moet er noodgedwongen altijd binnen blijven.”

Onder de Griekse coach Georgios Donis scoorde hij zes keer en was hij goed voor drie assists. Zijn wedstrijden beperkten zich wel vaak tot invalbeurten. “Dit was niet mijn levensstijl,” zegt hij, terugkijkend op het afgesloten avontuur.

TIEN CLUBS

Zo heeft hij via tien clubs een lange weg afgelegd, zeg maar een rijkgevulde carrière waarin zijn passage bij KV Kortrijk gegrift staat als – wat hij zelf noemt – “de aangenaamste periode.”

Even het rijtje af: Ivan begon bij de jeugd van Zadar in zijn prachtige geboortestad aan de Adriatische Zee. Even ging hij toen spelen bij Zapresic waar eerst het Oostenrijkse Salzburg, dan het Beierse Ingolstadt hem gingen weghalen voor hun U19. Waarna hij evenwel zonder profcontract moest terugkeren naar Zadar.

Op zijn 22 werd hij aangetrokken via een huurcontract door SC Freiburg uit de 1. Bundesliga waar hij in twee seizoenen 24 keer het veld op mocht, veelal als invaller, goed voor één doelpunt tegen Stuttgart.

Op 30 juni 2013 eindigde de huur. En dan gebeurde dit: “Het stond voor 99% vast dat Freiburg me definitief zou binnenhalen. De onderhandelingen waren bezig, maar ik vernam dat ik een kleiner contract zou krijgen dan wat ik tot dan had verdiend. Ik werd benaderd door Patrick Turcq en Ivica Jarakovic. Zij konden we overtuigen om naar België te gaan. Ik herinner me dat iedereen me zei: ‘Ben je gek? Je laat de Bundesliga liggen om in België te gaan voetballen!’

En ik herinner me ook dat ik in België aankwam waar het stortregende als nooit eerder.  Ik dacht meteen ‘Oh my god, waar ben ik hier terechtgekomen?’ Maar gauw voelde ik me goed daar in Kortrijk.”

Alles weet hij nog: “De eerste match van het seizoen begon ik op de bank en kwam halfweg de tweede helft in voor Teddy Chevalier. Ik scoorde de 1-0, het enige doelpunt van de wedstrijd.”

Klopt. KVK won met het kleinste verschil van OHL met een laat doelpunt van Ivan Santini die meteen de supporters op zijn hand kreeg.

Weet je nog wat ze dan zongen voor jou, Ivan? “Ja hoor.” En hij zingt het meteen op eenvoudig verzoek: “Ooh Ivan San-ti-ni…”

Maar die ene dag, 20 oktober 2013, raakte het Kortrijkse legioen niet uitgezongen. Drie keer scoorde Ivan Santini. Tegen Club Brugge. “Ik was altijd super gemotiveerd tegen Club Brugge”, lacht hij. “Ook later, met Standard en Anderlecht, ging ik er helemaal voor tegen Club Brugge. Maar die ene avond toen het 4-1 werd, die ga ik natuurlijk nooit vergeten.”

Lees Deel II hier!

MATCH VAN HET DECENNIUM

Een echte Kortrijkzaan weet het nog goed. Het Guldensporenstadion daverde op haar grondvesten want onze Kerels stuurden Club Brugge naar huis met 4-1.

De ploeg van Hein Vanhaezebrouck was 2 maten te groot voor Blauw-Zwart. Deze overwinning vieren we in ons nieuwe content-format ‘Match van het Decennium‘.

We verzamelden 4 Kerels uit die periode rond de tafel om terug te blikken op deze historische wedstrijd: Hein Vanhaezebrouck, Stijn De Smet, Gertjan De Mets & Brecht Capon. En we gingen ook nog langs bij een ander club-icoon.

Bekijk de reportage al exclusief als MyKVK-lid, als abonnee, via onderstaande link.

Bekijk de talkshow hier (MyKVK)!