WhatsApp Image 2023 01 08 At 22.34.41
WhatsApp Image 2023 01 08 At 22.34.41

Gent-KVK: De 100ste van Avenatti

Felipe Avenatti speelt zondagmiddag in de Ghelamco Arena zijn 100ste wedstrijd in de Jupiler Pro League, zijn 45ste in de kleuren van KVK.

14/01/2023

Het was op 25 augustus 2018 dat Felipe zijn eerste match speelde voor de Kerels: 0-2 werd het voor rood-wit op bezoek bij Charleroi en het openingsdoelpunt was meteen ook van hem.

In dat seizoen bij KVK scoorde Avenatti 8 doelpunten waaronder de twee goals voor de 2-1 zege tegen Cercle Brugge.

De Uruguayaan speelde na zijn overkomst uit zijn geboorteland liefst vier seizoenen bij het  Italiaanse Ternara Calcio in de Serie B waar hij werd opgepikt door de Seria A-club FC Bologna. Vanuit Bologna kwam hij als huurspeler naar KV Kortrijk. Na één seizoen legde Standard voldoende geld op tafel om hem bij Bologna weg te kopen.

Nooit werd het bij zijn volgende clubs wat het bij KVK was geweest. Bij Standard scoorde hij in twee seizoenen 3 doelpunten, nadien geen enkele bij Antwerp en Union en eentje voor Beerschot. “Alleen op Kortrijkse grond gedijt hij,” zei Sporza-verslaggever Aster Nzeyimana na de recente 2-3 zege van KVK dankzij onder andere de twee doelpunten van Felipe Avenatti. “Je moet hem daar vastketenen”, tipte hij.

In 15 wedstrijden dit seizoen was onze Uruguayaan goed voor 5 doelpunten in de competitie en 1 in de Beker.

Met 44 competitiewedstrijden voor KVK, 28 voor Standard, 14 voor Union, 9 voor Beerschot en 4 voor Antwerp is Felipe toe aan 99 matchen in de Jupiler Pro League. Zondag speelt hij in Gent zijn 100ste en daar mag best een strikje rond.

Goed om weten: voor hij naar Europa overkwam speelde Avenatti twee seizoenen bij River Plate Montevideo. In die tijd speelde hij ook het WK voor U20 in Turkije. Hij scoorde er in de kwartfinale tijdens de verlengingen de beslissende 1-0 en gaf tijdens de halve finale de assist voor de 1-1 tegen Irak wat leidde tot de finale. Daarin speelde hij – uiteindelijk verliezend – 120 minuten tegen Frankrijk.

WEER TEGEN HEIN

Zondagmiddag staat ook Felipe Avenatti weer tegenover AA Gent en ontmoet KVK andermaal zijn ex-coach Hein Vanhaezebrouck. Dit is de 74ste confrontatie tussen beide teams, de eerste dateert al van 1974 in tweede klasse toen de Gentenaars met 1-0 wonnen.

Met regelmaat ging KVK stunten in Gent. In 2011-12 won het tijdens de play-off 1 met 2-3 dankzij Monrose, Oussalah en Czitkovics, een jaar later werd het 0-1 via Oussalah, waarna Gent het welletjes vond en de Marokkaan overkocht. In 2013-14 was het ex-Gentenaar Stijn De Smet die in de 93ste minuut de 0-1 zege vastprikte, een jaar later zorgde Ivan Santini voor de 0-1 hold-up.

Twee seizoenen geleden won KVK met 1-2 in de Ghelamco dankzij goals van Moffi en nog een ex-Gentenaar Hannes Van Der Bruggen en vorig seizoen was het alweer een ex-Buffalo die voor de stunt zorgde: toen maakte Dylan Mbayo zijn tweede goal van de avond in de allerlaatste minuut, goed voor een late 2-2.

Ga mee naar Gent