BV215065
BV215065

Zondag Maxime Chanot versus Brendan Hines-Ike in de MLS

Twee ex-KVK’spelers staan zondag tegenover elkaar in de Major League Soccer. Dan is New York City FC, de club van Maxime Chanot, immers de gastheer van DC United uit Washington, het team van Brendan Hines-Ike. Lees hier het innemende interview met de immer sympathieke Chanot. – Eddy Soetaert

27/06/2021
Chanot (1)
Chanot (1)

Geen Belg in MLS

Het is opmerkelijk: er spelen momenteel 43 Argentijnen, 26 Brazilianen en 23 Columbianen in de Amerikaanse professionele voetbalcompetitie maar geen enkele Belg. Dan heeft KV Kortrijk toch wel banden: Maxime Chanot is een nog altijd geliefde ex-voetballer en de Amerikaan Brendan Hines-Ike is een speler van KVK die tijdelijk wordt uitgeleend aan DC United waar hij voetbalt onder de coaching van Hernan Lozada in een team met onder anderen Andy Najar, ex-Anderlecht.

Het gaat goed met onze twee bekenden. Woensdag versloeg Chanot met City die van Atlanta met 1-0 en reisde Hines-Ike met DC naar het Canadese Montreal, goed voor een 0-0. Vliegtuig in, vliegtuig uit, zo gaat dat in de MLS.

1 KVK6430
1 KVK6430

CHANOT 4DE, HINES-IKE 7DE

Na 9 wedstrijden in de Eastern Conference staat New York City 4de, DC United heeft inmiddels al 10 wedstrijden gespeeld en staat  7de. Tijd voor een belangrijke tweede onderlinge confrontatie zondagavond. Niet in het Yankee Stadium maar in de Red Bull Arena in New Yersey waar de NY Red Bulls hun thuishaven hebben.

Beide ‘Kortrijkzanen’ hebben een vaste stek in hun elftal. Maxime Chanot (31)  is een van de twee centrale verdedigers in een klassieke viermansdefensie. De Franse Luxemburger (geboren in Nancy) speelde drie seizoenen voor KVK tot hij op 16 juli 2016 vertrok naar de States waar hij inmiddels al vijf jaar voetbalt.

Brendan Hines-Ike (26) is de centrale verdediger in een driemansdefensie. Hij scoorde op de openingsspeeldag een doelpunt, uitgerekend tegen… NYCFC met Maxime Chanot. 2-1 werd het toen voor DC United. Hines-Ike heeft nog een contract bij KVK tot juni 2023. Hij wordt uitgeleend aan DC United tot 31 december 2021. Dan zit het seizoen bij de MLS er ook helemaal op. Het contract bevat een stevige optie voor het geval ze in Washington de Amerikaan definitief willen overnemen.

B4093128
B4093128

MANHATTAN

Een lange babbel met Maxime Chanot blijft een heerlijke ervaring. Wat meer is, na vijf jaar in de States mengt hij nu ook wat Engelse zinnen in zijn Franse verhaal. “We spreken thuis ’s morgens Engels met mijn dochter en na de middag Frans onder elkaar”, verklaart hij.

Het is bekend dat Chanot indertijd aandrong op een transfer naar New York omdat zijn vrouw die advocaat is daar een mooie job kreeg aangeboden op de Franse ambassade.

“Mijn echtgenote heeft inmiddels een eigen bureau op Wall Street, gespecialiseerd in Emigration Law”, vertelt hij. “Mijn dochtertje is hier geboren en gaat in het Engels naar school, maar mijn vrouw en ik praten onder mekaar nog altijd wel Frans.”

De Chanots wonen best goed. “Ik heb een appartement gekocht op Manhattan”, – lees: een van de duurste delen van New York – “en ik voel me hier inmiddels helemaal thuis. Dit is een ander leven in een heel andere stad waar alles veel sneller gaat dan in Europa.”

“Hier ben ik gegroeid als mens maar ook als voetballer. Ja, ik ben heel gelukkig. En sportief gaat het ook best goed. We startten de competitie niet zo best omdat er nog enkele nieuwkomers later aankwamen, maar nu draaien we op volle toeren.” Maxime is de sleutel op de deur in de defensie van NYCFC, dat lees je in alle wedstrijdverslagen.

YANKEE STADIUM

 • Welke competitie is sterker: de MLS of de Jupiler Pro League?

“De MLS toch wel. Hier spelen enorm veel Argentijnen en Brazilianen en die moet je niet onderschatten. Het grote verschil is dat hier 29 clubs in de MLS spelen en dat ze haast allemaal even sterk zijn.”

 • Jullie seizoen duurt tot november 2021, een heel kalenderjaar. Jullie spelen in twee Conferences zoals de NBA. Hoe moet het daarna verder?

“De eerste zeven van elke reeks gaan door naar de play-offs. Dan speelt de eerste van de ene reeks tegen de zevende van de andere, de tweede tegen de zesde, etc. Uiteindelijk zijn er halve finales en een finale. Wij halen al vijf jaar de play-offs maar gaan er elke keer uit in de halve finale.”

 • Jullie hebben een fantastisch stadion, het Yankee Stadium waar ook de baseballclub met die naam speelt. Waarom wijken jullie nu plots voor enkele matchen uit naar de Red Bull Arena van de stadsrivaal in New Jersey?

Door corona werd de kalender van het baseball heel dicht opeen gezet waardoor de Yankees om de drie, vier dagen thuis spelen gedurende een periode. Dan is het niet mogelijk om de accommodatie zo snel om te vormen voor het voetbal. Dus spelen we die korte periode in een ander stadion.”

 • Hoeveel toeschouwers mogen er – gezien corona – binnen?

“De meeste clubs mogen weer bijna volledig open. Wij in New York nog maar 50 procent, waardoor we toch voor 20.000 kijkers kunnen spelen.”

‘IK ZAG 100 MATCHEN VAN KORTRIJK’

 • Het is wel opmerkelijk: we bellen mekaar de dag van de match. Mag dat?

“Jawel. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. We zijn ook niet de hele dag op de club.”

 • En dan rijd je met de wagen vanuit Manhattan naar je oefencentrum?

“Ja. Da’s zo’n veertig kilometer, iets buiten de stad. Het is niet eenvoudig rijden, maar het went.”

 • Zondag zie je Hines-Ike, ook van KVK, maar die heb je daar niet gekend, maar ook zijn coach Hernan Losada waarmee je nog speelde bij Beerschot.

“Hines-Ike ken ik intussen wel: hij scoorde een schitterende goal tegen ons op de openingsdag van het seizoen. En Hernan doet het goed. Nadat Wayne Rooney daar vertrok, ging het even niet zo goed met de club maar Hernan heeft ze weer op de rails gekregen.”

 • Heb je nog altijd iets met KV Kortrijk?

“Natuurlijk! Heel veel. Het is de ploeg van mijn hart, eerlijk waar. Het is de club die me weer kansen gaf waardoor ik hier ben geraakt. Ik bel nog vaak met Matthias Leterme, deze week nog. Weet je: ik heb in de voorbije vijf jaar zeker honderd matchen van Kortrijk gezien. Dikwijls ben ik op de luchthaven voor een verplaatsing en dan kan ik ondertussen de wedstrijd volgen. Je kunt me alles vragen over de Veekaa: ik weet het.”

 • Ik hoor supporters nog vaak zeggen: ze moeten Chanot terughalen!

“Het is mogelijk. Het zit in een hoekje van mijn hoofd.”

 • Maar nu je op Manhattan een appartement hebt gekocht?

“Ik heb ook een appartement in Frankrijk. Het is maar een appartement: je sluit de deur en je bent weg. Dat is geen beletsel.”

 • Succes verder, Maxime.

“Merçi. Doe iedereen de groeten daar. Ik ben vol herinneringen aan Kortrijk.”

UPDATE: Chanot Wint van Hines-Ike

New York City FC won zondagavond op de valreep het duel met FC United Washington. Al vroeg kwamen de bezoekers met Hines-Ike in het team op voorsprong, maar laat in de wedstrijd keerde de score. Hernan Losada verving bij de rust KVK-huurling Hines-Ike omwille van een lichte blessure door Andy Najar. Pas in de 84ste minuut werd het 1-1 en in de 95ste minuut won het team van Maxime Chanot alsnog met 2-1.