Youssef 15
Youssef 15

Youssef Challouk: Smaakmaker van 1B

Wie 1B – de ex-tweede klasse van ons voetballandschap – de jongste twee jaar wat volgt, kent Youssef Challouk best wel. Hij was met KSK Deinze de assistkoning van 1B en is op zijn 26 helemaal klaar voor de stap naar de Jupiler Pro League.

11/06/2022

Youssef is geboren in Boom waar hij in zijn jeugd ook voetbalde. Via KSK Heist (dat seizoen op zijn 20ste goed voor 18 goals) kwam hij bij KSK Deinze terecht waar hij na vijf mooie jaren met een hartelijke handdruk werd uitgewuifd.

“Ik woonde tot voor kort in Antwerpen maar nu ben ik in Zuid-West-Vlaanderen komen wonen”, vertelt Youssef bij zijn terugkeer uit vakantie in Dubai.

Eerste vraag: waarom bleef een talent als jij vijf jaar bij Deinze, eerst nog in de zogeheten Eerste Nationale (zeg maar de vroegere derde klasse), en dan na de promotie in 1B?

“Ik had er getekend voor twee jaar met een optie voor een extra seizoen en de club lichtte die optie. Precies dat seizoen speelden we kampioen. Ik wou absoluut eerst in 1B spelen voor ik de stap naar de Jupiler Pro League zou zetten. Ik tekende voor nog eens twee seizoenen. Na één jaar in 1B waarin ik toch wel sterk speelde, was er interesse van enkele eersteklassers maar Deinze hield me aan mijn contract. Zowel in de zomer als de voorbije winter kwamen clubs vruchteloos aandringen. KV Kortrijk was me al lang aan het volgen en liet duidelijk voelen dat ze me wilden en daarom heb ik heel vroeg getekend. Een contract voor vier jaar. Het toont aan dat zowel de club als ik geloven in de samenwerking.”

“Eerste klasse was natuurlijk altijd mijn droom, maar ik heb wat geduld moeten oefenen. Nu ik er ben, wil ik er ook alles voor doen,” voegt hij er graag aan toe.

Van Youssef Challouk lees je nogal wat positieve verslagen: hij is een creatieve middenvelder, hij is een vaardige flankspeler. Wat moet het precies zijn, Youssef? “Wat de trainer wil. Ik speel waar hij me plaatst. Ik kan op meerdere posities spelen, ik pas me aan.”

Toch even de statistieken erbij halen: in vijf seizoenen Deinze scoorde hij 44 doelpunten, de jongste twee seizoenen in 1B was hij bovendien goed voor 20 assists. Op bezoek bij kampioen Westerlo maakte hij de beide goals in het 2-2 gelijkspel.

2-0 tegen Club Brugge

Tijd voor de klassieke vragen. Heb je KV Kortrijk het voorbije seizoen gevolgd?

“Ja absoluut. Ik keek naar zoveel mogelijk wedstrijden van KVK op tv. In het stadion zag ik nog geen match. Ik kreeg er al wel een rondleiding.”

Je komt nieuw binnen maar dan wel samen met Tom Vandenberghe waarmee je de jongste vijf jaar samenspeelde in Deinze. Is dat een voordeel?

“Het is goed dat we met twee aankomen. We kennen mekaar door en door. Maar ik maak me sterk dat ik gauw ook de andere spelers zal kennen. Nee, ik ken niemand persoonlijk, maar dat komt wel.”

Wat is je mooiste herinnering aan je vijf jaar bij Deinze?

“Die 2-0 voor de beker tegen Club Brugge. Dat is er toch eentje om in te kaderen. In september 2018 was dat. En de kampioenstitel natuurlijk ook.”

En wat is je ambitie bij je nieuwe club?

“Winnen met de ploeg, zoveel mogelijk. En hopelijk mijn steentje daartoe kunnen bijdragen.”

 

Samen met Youssef de ploeg naar de overwinning stuwen? Koop dan hier je abonnement.

Koop hier je abonnement!