GJL 3247ac
GJL 3247ac

Winnen we nog eens de eerste match na Nieuwjaar?

Het is van 17 januari 2016 geleden dat KVK de eerste competitiematch na Nieuwjaar kon winnen. Tijd om aan te knopen met een goede vroegere traditie! – Eddy Soetaert

05/01/2023

De eerste zeven jaar dat KV Kortrijk weer in eerste klasse speelde, verloor het nooit zijn eerste competitiematch na Nieuwjaar. Maar de laatste zeven jaar won het er geen meer. Het wordt uitkijken naar de eerste confrontatie van 2023 zondagavond 8 januari in Leuven, daar waar we net nog de bekerwedstrijd wonnen.

KVK startte in januari 2009 tijdens zijn eerste seizoen waarin het weer in de hoogste reeks speelde met een 2-1 ‘nieuwjaarszege’ tegen Roeselare. Beide goals kwamen er uit stilstaande fases: Karim Belhocine scoorde met een rechtstreekse vrije trap, Sven Kums met een strafschop. Bij de bezoekers was de assist van ene… Ivan Perisic.

Het tweede seizoen in eerste klasse haalde de Veekaa een 2-2 gelijkspel in het Gentse Jules Ottenstadion dankzij een owngoal na een schot van Leon Benko en een doelpunt van ‘Iboutje’. Ook de volgende twee jaar eindigde de eerste match in januari op een draw, telkens 0-0 zowel tegen Lokeren als op Sint-Truiden.

In januari 2013 waren de Kerels beter bij schot: 4-0 werd het tegen Beerschot met twee goals van ‘Mous’ Oussalah, een van Nebojsa Pavlovic en een van Gertjan De Mets. En in januari 2014 was het al even straf: toen won KVK met 0-1 op AA Gent met een doelpunt van Stijn De Smet in de… 93ste minuut. Ook de assist was van een ex-Gentenaar Elimane Coulibaly.

1-7 in Oostende

Maar het strafste moest nog komen. Op 17 januari 2015 trok de Veekaa dat  de voorafgaande dagen in barre koude winterdagen had getraind naar Oostende dat net terug was van een lekker warme stage in Spanje. Resultaat: 1-7 werd het voor KVK, een complete verrassing voor iedereen. Aan het kanon stonden die dag Teddy Chevalier en Thomas Matton met elk twee goals, Ivan Santini, Stijn De Smet en Tuur Dierckx met de overige doelpunten.

Het lijkt wel alsof de club die avond in Oostende al zijn ‘nieuwjaarsenergie’ had opgesoupeerd. Want nadat er zeven jaar op rij niet werd verloren, werd er de jongste zeven jaar niet meer gewonnen de eerste competitiematch van het nieuwe kalenderjaar!

Het begon in januari 2016 met een 1-0 verlies op OHL, een jaar later werd thuis met 2-3 verloren van Zulte, daarna met 2-1 zowel op Oostende als op Standard en ook nog met 2-0 op STVV en met 2-1 andermaal in Oostende dat nog revanche te goed had voor die fameuze 1-7.Maar kijk: de kentering lijkt aangebroken. Op 14 januari 2022 haalde KV Kortrijk een knappe 2-2 op AA Gent met dank aan de pas van Gent overgenomen Dylan Mbayo die de beide goals voor zijn rekening nam.

Met hetzelfde resultaat als net voor Kerstdag in Oud-Heverlee (een knappe 1-3) zouden we zondag 8 januari natuurlijk dik tevreden zijn.

TREK MEE NAAR OHL