Z62 5154

Wie wordt de KVK-kandidaat voor de Pro League Hall of Fame?

Stem op jouw favoriet!

25/08/2024

De Pro League bestaat dit seizoen 50 jaar en dat wordt gevierd. Daarom lanceert de Pro League in het najaar een eigen Hall of Fame.

Als KVK mogen wij één kandidaat naar voren schuiven om toe te treden tot die Hall of Fame. Breng als KVK-supporter jouw stem uit op wie deze eer volgens jullie verdient! Wij zorgden al voor een pre-selectie van 10 Kerels. De stemming is gesloten.

De 10 Kerels waaruit je kan kiezen:

  • Boudewijn Braem – “Bo” was amper 17 toen hij zijn eerste wedstrijd in het basisteam van Kortrijk Sport speelde. Na de fusie behoorde hij tot een beroemd middenveld met zijn boezemvriend Dirk Demets, met Michel Timmerman en Wim Reijers. Later was hij de drijvende kracht om de club van het faillissement te redden en ook trainer. Boudewijn Braem overleed in 2005 aan hartfalen op het trainingsveld op de Kouter.
  • Brecht Capon – Brecht speelde maar liefst 204 wedstrijden voor KVK. In 2009 kwam hij over van Club Brugge en was een drijvende kracht achter de steile opmars van de club. 3x Play-off I en een bekerfinale blijven de bekroning op de KVK-carrière van Brecht Capon.
  • Brecht Verbrugghe – Brecht Verbrugghe was 150 wedstrijden lang de bikkelharde centrale verdediger die hoge ogen gooide met het KVK van Hein Vanhaezebrouck. Stuntzeges in de Beker tegen Zulte en KAA Gent, de titel in de tweede klasse, de redding op Westerlo, de eerste keer Play-off I: Brecht maakte het allemaal mee in rood & wit.
  • Claude Verspaille – De moderne “wingback” avant la lettre in 244 wedstrijden voor de club. Kind van de club, speler uit de eigen jeugd die 31 keer de netten deed trillen. Claude Verspaille was later nog speler bij Club Brugge en Moeskroen en trad aan in de Champions League. Claude is vandaag nog steeds actief binnen de scouting van KVK.
  • Damir Desnica – De Kroatische middenvelder was van 1985 tot 1990 actief voor de club.  Het ongewone aan deze sympathieke voetballer was dat hij doofstom was. Scheidsrechters die nog niet van zijn handicap op de hoogte waren, gaven hem zelfs een gele kaart toen hij nog doorliep wanneer zij al hadden gefloten. Toegegeven, soms benutte Damir dat nadeel ook wel eens om voor tijdswinst nog even door te lopen.
  • Dieter Schwabe – Dieter speelde het hoogst aantal wedstrijden voor de club. Er staan 330 matchen in rood & wit op zijn teller. De centrale verdediger kwam van Duitsland naar KVK en speelde van 1979 tot 1991 in het Guldensporenstadion.
  • Djamel Zidane – “De beste voetballer die KVK ooit gehad heeft”. De Algerijnse balkunstenaar had een enorme versnelling met de bal aan de voet. Hij speelde van 1980 tot 1984 in Kortrijk en was dus tussendoor ook op het WK 1982 actief.
  • Kristof D’Haene – Heeft deze naam nog veel uitleg nodig? De linksachter met een fluwelen voorzet kwam in 2015 over van Cercle Brugge en werkte zich op tot kapitein in 241 wedstrijden voor KVK. Zijn afscheidswedstrijd tegen Union blijft onvergetelijk.
  • Luc Vanderschommen – Luc Vanderschommen was begin jaren ’80 zes seizoenen actief bij KVK als doelman. Hij ontpopte zich als keeper tot penaltyspecialist. Niet in het stoppen, maar in het nemen. Als doelman scoorde hij 22 keer vanop de stip in eerste klasse, een record. Eind jaren ’90 was Luc ook nog actief als trainer van onze Kerels.
  • Nebojsa Pavlovic – 250 wedstrijden voor KVK en eeuwige kapitein. “Nebo” landde in 2009 in het Guldensporenstadion vanuit Lokeren en trok pas in 2017 aan het einde van zijn carrière de deur terug achter zich dicht. 3x Play-off I, een finale van Play-off II en een bekerfinale prijken op zijn KVK-palmares.

De kandidaten van alle clubs komen dan in een grote voorselectie van een 50-tal namen. In september start de definitieve zoektocht naar de 10 grootste voetbaliconen sinds het ontstaan van de Pro League in 1974.

Om in aanmerking te komen voor de Pro League Hall of Fame zijn er twee belangrijke criteria:

  • De speler moet na 1974 minstens 75 officiële wedstrijden gespeeld hebben in de Pro League-competities (eerste & tweede klasse).
  • De speler mag niet langer actief zijn als voetballer.