WhatsApp Image 2024 05 05 At 21.01.19
WhatsApp Image 2024 05 05 At 21.01.19

"We kunnen ons redden"

Kings Kangwa is de laatste wintertransfer die KV Kortrijk realiseerde. Hij werd op 1 februari tijdelijk overgenomen van Rode Ster Belgrado waarmee hij eerder dit seizoen nog in de Champions League speelde tegen Manchester City.

07/05/2024

Zijn reputatie ging hem vooraf: de 25-jarige Zambiaan scoorde even voor zijn komst  naar Kortrijk met zijn nationale ploeg tijdens de Africa Cup tegen Congo een heerlijk doelpunt: een verre uitgemeten lob over de doelman en twee verdedigers heen.

Kings werd geboren in Kasama, de hoofdstad van de Zambiaanse Noordprovincie en begon zijn voetbalcarrière in Lusaka bij de Happy Hearts. Na omzwervingen in Israel en Rusland (bij Arsenal Tula) belandde hij in mei 2022 in Servië bij het topteam Rode Ster Belgrado. Hij had er meteen aandeel in de landstitel en de beker. Ook dit seizoen nog speelde hij 12 keer voor Rode Ster dat vorige week andermaal kampioen werd. Op de foto die de club meteen verspreidde, krijgt Kings ook nog zijn plaats, al verkaste hij in de winter naar Kortrijk.

“Het was een moeilijke beslissing maar men zei me dat ik betere kansen heb om hogerop te komen indien ik in België kwam voetballen”, vertelt hij. “Dat is ook mijn doel: via Kortrijk een stap vooruit kunnen zetten.”

Waarnemers twijfelen niet aan zijn talent. “Ik ben een technisch sterke speler,” zo omschrijft hij zichzelf terecht, “en ik heb een goed afstandsschot.” Dat laatste liet hij al diverse keren zien maar vooralsnog bracht het nog geen doelpunt op. Diverse knallen belandden immers net boven de dwarslat, het kan een werkpunt zijn voor de resterende wedstrijden.

“Ik ben gekomen om de club te helpen redden en ik geloof er ook in dat we dit zullen realiseren”, zegt hij. “We weten waar we voor staan: als we komend weekend voor RWDM blijven in de stand dan spelen we tegen een ploeg uit tweede klasse voor het behoud. We hebben de voorbije twee weken al twee hindernissen genomen. Deze ploeg heeft zeker voldoende talent om haar doel te bereiken.”

Samen met Abdel Kadri vormt hij een technisch begaafd duo in het aanvallende vak van het middenveld. “We maken mekaar sterker”, zegt hij. “Ik hoop dat de ene nog enkele assists kan geven waarmee de andere kan scoren.”

ENIGE ZAMBIAAN IN DE PRO LEAGUE

Momenteel is Kings Kangwa de enige Zambiaanse speler in de Jupiler Pro League. Twee seizoenen geleden speelde bij KV Oostende zijn landgenoot Fashion Sakala en natuurlijk gingen enkele grote namen uit de Zambiaanse voetbalgeschiedenis hen voor. Remember Kalusha Bwalya die van 1986 tot 1989 voor Cercle Brugge speelde en daarna uitweek naar PSV, en zijn jongere broer Joe Bwalya die wat later bij liefst vier West-Vlaamse clubs speelde, en vooral ook de getalenteerde Charly Musonda, gestart bij Cercle maar daarna tien jaar aan de slag bij Anderlecht.

Zoals Kalusha Bwalya als Charly Musonda hadden bijzonder veel geluk dat ze niet behoorden tot het gezelschap van staf en spelers van de Zambiaanse ploeg die in 1993 allemaal stierven bij een vliegtuigcrash in Libreville. De ene zou vanuit Nederland een rechtstreekse vlucht nemen, de andere kreeg geen toestemming van Anderlecht om af te reizen.

"Goede flow"

Kings Kangwa is optimistisch. “Helaas is het in deze play-offs niet eenvoudig om goede acties te maken omdat de tegenstander elke keer met een dubbele gordel verdedigt wat goed voetbal haast onmogelijk maakt”, beseft hij.

In Eupen stond hij in voor de asssist bij het openingsdoelpunt van Isaak Davies, in Charleroi hoopt hij de play-offs af te sluiten met een eigen doelpunt. “Het wordt een moeilijke wedstrijd maar we geloven in onze kansen”, zegt hij. “Sinds een paar weken zit deze groep in de goede flow en dat is heel belangrijk want in de play-offs moet je vooral mentaal sterk zijn.”

Ik ga ook mee naar Charleroi!