DSC 8727
DSC 8727

"Waarom zou het niet kunnen?"

Freyr Alexandersson vernam maandagmiddag tijdens de persconferentie dat KV Kortrijk nog nooit heeft gewonnen op Club Brugge. Het bracht hem niet uit zijn evenwicht. Hoe langer een reeks duurt, hoe dichter ze bij haar einde is, zegt de logica.

29/01/2024

KVK was al 36 keer op bezoek in Olympia, later Jan Breydel. Het verloor er 29 keer en speelde 7 keer gelijk. Club mag dan in uitstekende doen zijn de laatste weken, nog moet elke wedstrijd worden gespeeld. Na de 4 op 6 heerst enig gematigd vertrouwen in de spelersgroep.

Freyr Alexandersson moet het in Brugge doen zonder Felipe Avenatti maar heeft het hart op de tong: “Ik was toch niet met hem gestart. Ik had hem hoogstens zo nodig ingebracht.” En meteen zal Avenatti zijn gele schorsingsdag achter de rug hebben. “Neen, het was zeker niet afgesproken. Dat soort afspraken loopt veelal verkeerd af.”

Het maakt dat nieuwkomer Jonathan Afolabi allicht aan de aftrap zal staan. “Hij viel al twee keer goed in. Op Standard verdiende hij een strafschop die hij niet kreeg, tegen OHL zorgde hij voor de voorzet die Avenatti zonder de wereldsave van de keeper had ingekopt. Zijn fitheid wordt met de dag beter.”

De Ier had sinds begin november – het einde van de Ierse competitie – niet meer gespeeld, maar werkt hard aan zijn conditie.

De coach gaf wat info mee over zijn spelersgroep maar niet wie dinsdagavond in doel gaat staan. “Vandenberghe en Pirard, ik heb vertrouwen in beiden”, zegt hij.

Dat vertrouwen heeft hij ook in zijn driemansdefensie met de twee Japanse nieuwkomers aan de zijde van Joao Silva. “Ik wist niet hoe ze zich zouden integreren in een nieuwe ploeg met een andere cultuur en een vrijwel onbekende taal. Ze doen het uitstekend en zijn bovendien uitstekende voetballers.”

Het minder goede nieuws komt van Marco Kana. De jonge Anderlecht-huurling liep een spierblessure aan de voorkant van de dij op en is enige tijd out. “Hoe lang is nog onduidelijk, ik vrees voor drie, vier weken en ik hoop dat het niet langer wordt”, aldus de coach. Ook Audoor en Alebiosu zijn nog niet inzetbaar.

ZEVEN DRAWS

Club Brugge won de jongste elf thuiswedstrijden tegen KV Kortrijk, dat in eigen huis  anders wel vaak de blauw-zwarten versloeg. Ook nog in de heenronde toen het 1-0 werd, remember de goal van Isaak Davies. Vorig seizoen werd het 2-1 in Jan Breydel met een doelpunt van Pape Gueye.

De draws dateren veeleer van de vorige eeuw: 2-2 in ’83-’84 met een penaltygoal van de betreurde Luc Vanderschommen en een doelpunt van Bert De Lamper, 1-1 in ’86-’87 via Jean-Marie Abeels, 1-1 in ’88-’89 dankzij Foeke Booy en in ’89-’90 en ’90-’91 twee keer via Hendrie Kruzen. En recenter 2-2 in ’09-’10 toen Ibou KVK op 0-2 zette maar het uiteindelijk toch nog 2-2 werd. In ’12-’13 werd het 0-0.

Kijken waar het schip dit keer strandt. “Club is sterk bezig. Het is het team dat momenteel het best in vorm blijkt”, weet Alexandersson. “Maar ik heb de spelers ingelicht over de sterke en de zwakkere punten van Club, er spelen trouwens enkele Scandinaviërs die ik goed ken. We moeten met zijn allen geloven dat het kan. En waarom zou het niet kunnen?”

Ik ga mee!