WhatsApp Image 2022 07 16 At 4.31.43 PM
WhatsApp Image 2022 07 16 At 4.31.43 PM

VOORUITBLIK OP EEN…WARM SEIZOEN

KV Kortrijk start zijn vijftiende (!) opeenvolgende seizoen in de hoogste reeks van het Belgisch voetbal.  De uitdaging voor de editie 2022-2023 is groot: bovenaan wordt gelonkt naar minstens de 8ste plaats, goed voor een play-off-ticket, onderaan wordt uitgekeken om ver weg te blijven van de laatste drie plaatsen die het valluik openen naar de tweede afdeling. – Eddy Soetaert

21/07/2022

De kranten bogen zich de voorbije dagen over het nieuwe seizoen met prognoses die… veelal niet uitkomen. Want wie zette Union vorig jaar in de top-drie? Wie plaatste Beerschot vooraf laatste? Dit keer posteert de krant KV Kortrijk op de 14de stek. Koele en coole reactie van onze captain Kristof D’Haene die al lang vertrouwd is met dat soort pronostiekjes: “Ik ben blij dat jullie ons maar op de veertiende plaats zetten. Dat zal ons motiveren om beter te doen dan jullie verwachten. Zo is dat ieder jaar.”

11 Belgen en 11 buitenlanders

Waar staat dit KV Kortrijk dan wel op vandaag bij de seizoensstart, let wel: nog zes weken voor het einde van de transferperiode? Op vandaag heeft KVK 22 spelers in zijn A-kern. Daarbij liefst 11 Belgen, een “luxe” in vergelijking met eerdere seizoenen. Naast de 11 Belgen, behoren nog twee Serviërs, twee Algerijnen, twee Malinezen, een Japanner, een Portugees, een Fransman, een Senegalees en een Maleisiër tot het gezelschap.  Drie van de elf Belgen hebben een dubbele nationaliteit en zijn tegelijk ook Chileen, Marokkaan of Togolees.

De gemiddelde leeftijd van de groep ligt behoorlijk laag met 24,7 jaar.

Laatste keer met 18

Dit is het laatste seizoen met 18 clubs – vanaf het volgende seizoen gaat het weer met 16 – een laatste seizoen waarin alleen de eerste acht play-offs spelen en de overigen vroegtijdig uitgespeeld zijn. Er is maar één wijziging in het gezelschap: ouwe trouwe Westerlo keert terug naar eerste klasse en vervangt er Beerschot. 

Onze staf met head coach Karim Belhocine bleef grotendeels bijeen. Ze wordt wel verder aangevuld met Damien Januel, die een sterke bijdrage zal leveren op het vlak van video- & data-analyse. AGO Jobs & HR blijft de hoofdsponsor en dat is al sinds 2014 het geval, een unieke samenwerking in de hoogste afdeling! Beltona blijft de kledijsponsor. Vele andere bedrijven bieden hun gewaardeerde steun aan KV Kortrijk, onder meer Unibet, Novy, CAPS Fuel Card en Brustor.

Uiteraard is de ‘steunpaal’ van de club altijd het supportersheir. Reds Army is als supporterslegioen van KVK een naam geworden in de hoogste regionen van het Belgisch voetbal. Net zoals het wonderlijke Vis in de Leie van Johny Turbo een klassieker is die elke thuiswedstrijd inleidt.

31ste seizoen in eerste klasse

Hoewel KV Kortrijk nog maar sinds 1971 bestaat en toen startte in de vierde klasse, speelde het tot hiertoe al exact 30 seizoenen in de hoogste reeks.

Daarin is een goede start altijd belangrijk. Vorig seizoen hebben we die in ieder geval niet gemist: na twee speeldagen stond KVK (na winst thuis tegen Seraing en uit op Antwerp) met 6 op 6 alleen aan de leiding.

Dit seizoen vallen opmerkelijke drieluiken in de kalender op: de competitie begint met drie wedstrijden tegen ‘gelijken’: thuis tegen OHL, uit op Seraing, thuis tegen STVV. Het is zaak om die met een goed resultaat af te sluiten. Daarna komt een nieuw drieluik: uit naar Union en Club Brugge, thuis tegen Standard.

De heenronde wordt pittig met naast Union en Club ook nog vroege verplaatsingen naar Anderlecht en Genk. Tussendoor staat in het weekend van 14 oktober in het Guldensporenstadion De Derby met Zulte op het menu.

Al zes nieuwe gezichten

Kijken we naar de spelerskern op vandaag, die is nu al gekruid met zes nieuwe gezichten: doelman Tom Vandenberghe en zijn teammaat bij Deinze Youssef Challouk, de Portugese centrale verdediger Joao Silva (zijn eerdere landgenoot bij KVK was Joaozinho), de talentrijke Malinese middenvelder Habib Keita, gehuurd bij Olympique Lyon, de jonge Dion De Neve, overgekomen van Zulte, en Massimo Bruno, 3 keer landskampioen en supercup-winnaar met Anderlecht en 1 keer landskampioen en bekerwinnaar in Oostenrijk met Red Bull Salzburg. Voeg daar ook maar de jonge aanvaller Messaoudi bij, wiens huurcontract kon worden omgezet in een definitief contract.

Om maar te zeggen dat KVK andermaal gewapend is voor een ongetwijfeld bikkelhard 31ste seizoen in de hoogste klasse waarin captain Kristof D’Haene beter wil doen dan ‘de pronostiek van de gazet’.

Volg alles vanop de eerste rij dit seizoen en koop vandaag nog je abonnement!

Koop hier je abonnement!