DSC 8727
DSC 8727

"Voorbereid op kunstgras"

KV Kortrijk speelt vrijdag haar enige wedstrijd op kunstgras in de Jupiler Pro League. “Ik heb er geen probleem mee, maar ik ben er geen fan van”, zegt Freyr Alexandersson over het veld van STVV, waar hij straks de ongeslagen reeks van vier wil verder zetten.

08/02/2024

De KVK-kern trainde de vier voorbije dagen telkens op een kunstgrasveld op de KVK Jeugdacademie. “We hebben ons zo goed mogelijk voorbereid,” aldus de coach.

Voor Iver Fossum houdt kunstgras geen geheimen in. De Noor was zaterdag al in het Guldensporenstadion om de wedstrijd van zijn nieuwe teammaats tegen Charleroi te bekijken en trainde daarna de hele week enthousiast mee.

“Ik heb heel mijn jeugd en ook daarna met mijn Noorse team Strömgodset overal in onze competitie op kunstgras gespeeld”, vertelt hij. “Ik ben helemaal klaar om te spelen als de coach me opstelt.”

5 BLESSURES

In de ziekenboeg is er niets veranderd sinds vorige week. Onze grootste pechvogels Ambrose en Challouk blijven nog altijd revalideren. Audoor zal volgende week weer kunnen aansluiten, Kana pas eind februari. “En ook onze doelman Tom Vandenberghe zal nog enkele weken nodig hebben om er weer bij te zijn”, zegt de coach.

Tom blesseerde zich zaterdag tijdens de opwarming voor de wedstrijd tegen Charleroi aan dezelfde knie waarmee hij na de wedstrijd op Cercle al wat problemen had.

Ryan Alebiosu van zijn kant heeft de hele week meegetraind en is weer helemaal klaar.

De laatste nieuwkomer van de wintermercato, Kings Kangwa, komt dit weekend in Kortrijk aan. De Zambiaan moest vanuit de Afrika Cup eerst naar Rode Ster Belgrado terugkeren om de nodige formaliteiten te vervullen en reist daarna door naar België.

KVK IS WEER HOT

De pers had nog een paar extra vragen voor de coach. Zoals: “Niemand sprak nog over KV Kortrijk maar sinds je komst en de gunstige resultaten is de club weer hot. Jij kwam ook op tv in Extra Time. Geeft dat extra druk?”

“Ik voel helemaal geen druk”, lacht Freyr. “Als het zo is dat we meer aandacht krijgen dan ben ik blij voor de spelers en de club. Het kan nog beter: ik zie hier maar drie journalisten, ik wil er vijf zien. En ik zie dat onze tribunes nog niet vollopen, ik roep iedereen op om ons te komen steunen. Wij hebben die steun nodig. Ik hoop dat we ook veel supporters erbij hebben op Sint-Truiden.”

'DE BESTE DEFENSIE'

Andere vraag: “In een Franse krant verscheen een interview met Martin Wasinski, de jonge Waal die wordt geleend bij Charleroi. Hij sprak heel positief over jou.”

“Dat betekent veel voor mij”, reageert Freyr. “Die positieve ingesteldheid komt van iemand die nog geen minuut gespeeld heeft sinds ik hier ben. Ik had eerder al een gesprek met hem. Ik reken op hem als ik hem zal nodig hebben, maar voorlopig hebben wij de beste defensie van België, dus zal ik daar niet aan raken.”

Voor wie wil lezen wat Martin in het interview zei, deze passage: “Sinds de nieuwe coach hier is, hebben we het gevoel dat alles beter gaat. Tactisch gezien loopt Alexandersson voorop. Ik heb het gevoel dat ik, zelfs zonder te spelen, vooruitgang boek dankzij zijn training.”

Wat kenmerkt hem in zijn tactische werk? “Het verlangen om voorwaarts voetbal te produceren en tegelijkertijd intense druk uit te oefenen. Laten we het voorbeeld nemen van onze wedstrijd tegen Standard. Het was zijn eerste in België, in Sclessin. Hij had bang kunnen zijn, maar hij wilde dat wij zijn filosofie zouden ontwikkelen. En het werkte. Menselijk gezien is hij ook ongelooflijk. Hij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de groep in de beste omstandigheden wordt geplaatst. Ik heb altijd coaches gekend die op een bepaald tijdstip op de club afspraken maakten van: ‘Je moet er om 08.15 uur zijn’. Bij hem is het anders. We kunnen tussen 8 en 9 uur aankomen omdat hij aan de spelers denkt die kinderen hebben. Die nieuwe werksfeer slaat positief over op de hele groep.”

Fiere IJslander

Nog een uitsmijter voor de coach: “Wat vond je van de fans die de IJslandse vlag meebrachten en zich als Vikings verkleedden?”

“Ik vond het fantastisch. Het heeft me zeker gecharmeerd. Weet je: ik ben een fiere IJslander.”

Ik ga mee naar STVV