WhatsApp Image 2024 02 03 At 18.37.42
WhatsApp Image 2024 02 03 At 18.37.42

‘Voetbal & Puln’: de Vikings van KVK

KVK-coach Freyr Alexandersson keek zijn ogen uit toen hij bij het betreden van het veld zowaar een IJslandse vlag zag wapperen in de staantribune, begeleid door een stel… Vikings met bijhorende helmen. Het zijn de fameuze mannen van de WhatsApp groep ‘Voetbal & Puln’ aangevoerd door Mattijs Van den Eynde, zij die ook zaterdag in Mechelen present zullen tekenen. “Als er 700 supporters van de Veekaa naar Mechelen gaan, wil dat zeggen dat ze er nog in geloven”, weet hij.

22/02/2024

“Het is opmerkelijk”, stelt Mattijs ook vast: “Er gaan dit seizoen veel meer supporters mee op verplaatsing dan de vorige jaren en er is ook geen commotie in de tribunes: iedereen blijft achter de ploeg staan.”

“We weten dat het vorige zomer heel moeilijk is geweest & hebben daarom begrip voor de situatie. Maar we weten ook dat de redding zeker nog kan. Als we maar met zijn allen achter de ploeg blijven staan. De beslissende wedstrijden komen eraan. Het zou goed zijn dat we nog wat punten pakken voor we aan de Play Downs beginnen en dat moet ook kunnen”, zegt Mattijs. Hij is minstens tot zaterdag nog de voorzitter van de groep met Heulse roots.

“Zaterdag is onze jaarlijkse fandag. We komen ’s morgens samen voor een ontbijt en dan vertrekken we meteen op weg naar Mechelen. Enkele van onze mannen hebben een complete dagtrip samengesteld. En dan zijn we natuurlijk tijdig Achter de Kazerne voor de match”, vertelt hij.

De fandag van de Whatsapp groep Voetbal & Puln wordt ook benut om een nieuwe voorzitter te kiezen, maar misschien wordt dat wel opnieuw Mattijs. “We zijn met 28 in onze groep, en elke wedstrijd zijn er altijd wel minstens 22 present, gegroepeerd in de staantribune.”

Zilveren jassen en Vikinghelmen

Het gezelschap haalde zelfs de nationale televisiezender met zijn zilvergrijze jassen. “Er was zoveel te doen rond de zilveren jas van Glen De Boeck. We vonden dat overdreven en steunden hem door ook met zijn allen zo’n jasje te dragen”, aldus Mattijs.

Na De Boeck kwam de IJslander Freyr Alexandersson. “De coach stond meteen op een goed blaadje bij de supporters. Hij is positief en enthousiast, roept iedereen op om de ploeg te steunen, en niet te vergeten: hij haalde ook meteen punten. Vandaar dat we hem ook willen steunen.”

De groep haalde er een grote IJslandse vlag bij en droeg imitaties van de zogeheten Spangenhelm die de Vikings in hun tijd op het hoofd hadden, hoornen inclusief.

“De coach had ons meteen opgemerkt toen hij het veld opkwam en na de wedstrijd – gewonnen tegen Charleroi – gooide hij zich midden onze groep. Heerlijk was dat. Achteraf is het wel een hele late nacht geworden, waarbij nogal wat van onze helmen zijn gesneuveld,” lacht Mattijs.

Hij is er inmiddels 28. “Ik ben al heel mijn leven supporter”, zegt hij. “Ik speelde ook bij de jeugd van KV Kortrijk en vanaf mijn 7de ben ik er bij alle thuismatchen altijd bij. Ondertussen doe ik ook al vele jaren alle verplaatsingen mee. Onze groep is een echt vriendenteam geworden.”

“De trainer speelt een superbelangrijke rol in de strijd voor het behoud”, geeft hij aan. “We weten ook wel waarom we slecht zijn gestart en dat we geen groot budget hebben in vergelijking met de andere clubs. We zijn Club Brugge of Anderlecht niet. Af en toe verliezen hoort erbij. Maar we zullen altijd achter de Veekaa blijven staan. Als we straks met zo’n 700 in Mechelen staan te supporteren, zal dat de spelers ongetwijfeld motiveren.”

Ik ga ook mee!