WhatsApp Image 2023 11 04 At 17.44.31
WhatsApp Image 2023 11 04 At 17.44.31

Vierde bekerduel met RWDM

Het is de vierde keer dat KV Kortrijk en RWDM in de Croky Cup tegenover elkaar staan. Die ene keer dat beide teams elkaar voor de Beker in het Guldensporenstadion ontmoetten, werd het 4-2 voor de Kerels.

05/12/2023

Die 4-2 zege moet je al terugzoeken in de geschiedenisboeken. Het gebeurde in november 1979. KVK was dat seizoen gezakt uit de hoogste reeks en ontving de gereputeerde eersteklasser die uiteindelijk derde eindigde achter Club Brugge en Standard.

De Kortrijkse tweedeklasser verblufte iedereen met een merkwaardig bekerparcours waarin het na RWDM ook nog Lierse en Roeselare uitschakelde en pas sneuvelde met de Heizel in zicht. In de halve finale verloor het op Waterschei met 2-1 en bleef thuis steken op 0-0.

Dat seizoen werd Gent kampioen in tweede klasse maar won de Veekaa met 12 op 12 de eindronde voor promotie naar eerste. De kern van Henk Houwaart mocht gezien worden: Legge, Bullinck, Vanneste, Bourgois, Schwabe, Vergote, Quain, Pomini, Timmerman, Braem, Devolder, Moreels, Foulon, De Lamper, Vermeersch, Blije en Webers. Zij wonnen met 4-2 die bekerwedstrijd tegen RWDM.

Laatste bekerduel: 1-3 voor de Veekaa

Nog vroeger stonden KVK en RWDM al eens voor de beker tegenover elkaar. Dat was toen de pas driejarige Veekaa in 1973 net was gepromoveerd naar tweede klasse. In Molenbeek werd het 2-1 voor de thuisploeg. Ook in 1999 ging RWDM door na een 2-0 thuiszege in de eerste ronde.

De meest recente bekerontmoeting dateert uiteraard pas van vorig seizoen. In het Machtensstadion won KVK bij de toenmalige tweedeklasser met 1-3 maar ook met veel moeite. RWDM kwam na een uur op voorsprong maar in de 68ste minuut bracht Custovic Massimo Bruno in en die scoorde in sneltempo twee tegendoelpunten. In de toegevoegde tijd zorgde Messaoudi voor de 1-3.

In de competitie stonden beide ploegen uiteraard al vele jaren niet meer tegenover elkaar. Dat gebeurde pas een maand geleden toen werd afgefloten bij een 1-1 stand. Ojo zorgde er voor een vroege voorsprong maar Camara maakte even later simpel gelijk.

Let wel: dit KV Kortrijk heeft een grote bekertraditie. Haast ieder seizoen bereikt het minstens de kwartfinale. En bij winst dinsdagavond in het Guldensporenstadion ligt het andermaal bij de laatste acht in de trommel.

Ik ben erbij!