SnhMJXV8
SnhMJXV8

Trent Sainsbury niet naar Olympische Spelen

De kans was groot dat KV Kortrijk Trent Sainsbury zou missen in de voorbereiding en de eerste wedstrijden van de competitie. De Aussie heeft de knoop doorgehakt: hij gaat niét naar de Olympische Spelen en blijft in die tijd bij KVK. – Eddy Soetaert

01/07/2021
SnhMJXV8
SnhMJXV8

Geen dag vakantie

Trent Sainsbury had nog geen dag vakantie na het vorige seizoen. Hij vertrok meteen na de competitie naar zijn thuisland voor vier interlands in de 2de ronde van de kwalifcatiewedstrijden voor de Wereldbeker in Qatar einde volgend jaar. Twee ervan speelde hij volledig, in de eerste scoorde hij een kopbalgoal. De tweede ronde bestond uit 8 wedstrijden die Australië ook alle 8 won.

Daarmee gaat het door naar de 3de ronde (6 wedstrijden) waarvan de eerste worden gespeeld in september en oktober. De eerste twee teams van de groep spelen uiteindelijk in juni volgend jaar een inter-continentale eindronde om deelname aan de World Cup.

3J7I D G
3J7I D G

50STE INTERLAND

Trent speelde zijn 50ste wedstrijd voor de nationale ploeg en was na afloop – zo was te zien op internet – behoorlijk emotioneel. “Ik speelde mijn eerste interland op 4 september 2014 in België”, wist hij. Australië verloor toen met 2-0 van een team met onder meer De Bruyne, Mertens, Witsel, Vertongen, Alderweireld en Courtois. Toen hij werd herinnerd aan de zware knieblessure die hij opliep waardoor zijn start bij de Socceroos lang werd uitgesteld, weende Trent op de Australische televisie. Uiteindelijk kwam het nog goed met zijn carrière.

GRAHAM ARNOLD

Maar er wachtte Trent nog een extra opdracht: de bondscoach van Australië, tegelijk de bondscoach van de nationale olympische ploeg, Graham Arnold, had hem ook op zijn lijstje voor deelname aan de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus). Rik Foulon had daarover uitgebreid contact met Arnold, nota bene ex-speler van Standard en Charleroi en nog belangrijker: schoonvader van Trent Sainsbury.

“Ik heb hem uitgelegd dat we geen druk zouden uitoefenen op Trent maar dat de situatie moeilijk lag. Hij moest al op 3 juli vertrekken naar het oefenkamp en zou pas in augustus terug zijn. Met andere woorden: hij miste de voorbereiding met KV Kortrijk en ook de eerste competitiematchen. Ik heb aangegeven dat andere spelers het mogelijk goed zouden doen als centrale verdediger en hij eventueel niet in de ploeg zou komen in aanloop naar de kwalificatiematchen voor de World Cup”, vertelt de sportief directeur.

“Graham Arnold had begrip voor de situatie van de club, van de speler en van zijn eigen selectie. Hij had in het weekend een gesprek daarover met Trent. Wij wilden de maandag met hem rond de tafel zitten maar die maandagmorgen kwam hij aan en zei meteen: ‘Ik heb beslist niet te gaan naar de Spelen. Ik blijf in Kortrijk.’

Nog enkele andere spelers zoals Matthew Ryan hebben inmiddels ook beslist om niet deel te nemen aan de Olympische Spelen en zo kansen te bieden aan enkele jongere spelers. Zij zullen wel in september afreizen voor de interlands die dan op het programma staan.