Getn Kvk 2 0 33
Getn Kvk 2 0 33

Tegenstander in cijfers: KAA Gent

Zaterdagavond om 19u speelt KV Kortrijk op het veld van KAA Gent. Naar aanloop van deze wedstrijd blikken we vooruit aan de hand van enkele cijfers over onze tegenstander.

14/08/2020

Goede voorbereiding

Met drie zeges, twee nederlagen tegen Zulte Waregem en Olympique Lyon en één gelijkspel heeft KAA Gent zeker geen slechte voorbereiding achter de rug. Het versloeg tevens de grootste titelkandidaat Club Brugge met 2-3.

Valse start

Al begon KAA Gent met een valse noot aan de competitie. Het verslikte zich in de Kanaries, maar dat heeft het vooral aan zichzelf te danken na defensieve blunders, zeker bij de 2-1 waarbij ex-KVK-doelman Thomas Kaminski in de fout gaat. Zo is het de derde wedstrijd op rij dat Gent verliest in de Jupiler Pro League. Maar laten we even kijken naar enkele interessante cijfers uit de wedstrijd STVV-Gent. KAA Gent trapte maar liefst twaalf keer richting doel, waarvan twee tussen de palen. Met een percentage van 17% deed enkel Cercle Brugge afgelopen weekend slechter. De Kanaries maakten negentien fouten op de spelers van Gent, die 57% balbezit hadden. Enkel KV Mechelen maakte meer fouten (21).

Getn Kvk 2 0 2
Getn Kvk 2 0 2

Onderlinge duels

Zowel KVK als Gent leden dus een zure nederlaag in de eerste competitiewedstrijd. Voor het onderlinge duel van zaterdagavond kunnen de Buffalo’s wel niet meer rekenen op het 20-jarige talent Jonathan David. De Canadees tekende een vijfjarig contract bij het Franse Lille voor een recordbedrag van ruim 32 miljoen euro. Zo is hij de duurste transfer ooit in België. Vorig seizoen verloren onze Kerels met 2-0 van Gent in de Ghelamco Arena. Daarnaast kon KV Kortrijk geen enkele clean sheet behalen in de laatste negen confrontaties met KAA Gent en ook de laatste vijf onderlinge duels in de Jupiler Pro League waren steeds in het voordeel van de Gentenaren. Zij wonnen zelfs hun laatste zes thuiswedstrijden tegen KVK. Onze Kerels maakten al 28 keer de verplaatsing naar Gent. Daarin konden ze vijf keer winnen. De laatste keer dat KV Kortrijk kon winnen in de Ghelamco Arena, dateert al van 29 augustus 2014. Toen maakte Ivan Santini het enige doelpunt na negen minuten. Ook moeten onze Kerels moed putten uit het feit dat Gent geen enkele keer de nul kon houden in haar laatste zes thuiswedstrijden in onze Belgische competitie, maar ook KVK kon de nul niet houden in haar laatste vier wedstrijden in de Jupiler Pro League.

KV Kortrijk : Sven Kums Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Sven Kums Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Bekende gezichten

Bij KAA Gent spelen redelijk wat oude bekenden. Tussen 2008 en 2011 speelde Sven Kums 127 wedstrijden voor KVK. Daarin scoorde hij vijftien keer en deelde hij zeventien assists uit. Natuurlijk kunnen we ook Brecht Dejaegere niet vergeten. Hij speelde tussen 2010 en 2013 74 wedstrijden op het hoogste niveau voor onze Kerels. En ook Kaminski staat nu tussen de palen bij de Buffalo’s. Ook gingen heel wat spelers de omgekeerde richting uit: Mboyo, Lepoint, Derijck en Van der Bruggen. In de video hiernaast blikt onze centrale verdediger Timothy Derijck vooruit op de wedstrijd tegen Gent. Daarnaast maakte nieuwkomer Gilles Dewaele zijn debuut in eerste klasse tegen KAA Gent. Dat was met Cercle Brugge in 2013. Het wordt dus een wedstrijd met bekende gezichten.