WhatsApp Image 2023 11 12 At 21.03.01 2
WhatsApp Image 2023 11 12 At 21.03.01 2

Tegen de leider

Competitieleider Union verloor dit seizoen nog maar twee keer. De vijf confrontaties met KV Kortrijk sinds de Brusselaars weer in de hoogste reeks spelen, wonnen ze ook. Maar in voetbal is niets onmogelijk.

17/02/2024

KV Kortrijk won dit seizoen al thuis van Club Brugge en werd pas in de ultieme seconde van de zege gehouden tegen Anderlecht. Ook vorig seizoen versloeg het in het Guldensporenstadion met regelmaat een topclub. Dat is nu ook de opdracht bij de komst van de nummer één van de ranglijst.

Union speelde donderdagavond nog Europees tegen Eintracht Frankfurt maar kende in het verleden zelden last van zijn Europese inspanningen in de daaropvolgende competitiematch. Toch is het een belangrijk aspect nu het de jongste weken net iets minder vlot liep bij de Brusselaars.

Vorig weekend nog bleef Union steken op 2-2 bij de komst van Westerlo. De Kemphanen kwamen wel pas langszij in de 96ste minuut via een strafschop waar alweer veel voer voor discussie toe was.

Stafschoppen & kopballen

Toch leidt het team van Alexander Blessin nog altijd met 8 punten voorsprong op Anderlecht en 15 op Club Brugge en Antwerp. Weer zal het een gooi doen naar de landstitel die vorig seizoen nog in de slotfase van de laatste wedstrijd uit handen glipte.

Wat cijfers over deze blijvende revelatie: het scoorde dit seizoen al 23 keer buitenshuis, het scoorde in totaal ook al 9 keer via strafschop en 10 keer met een kopbalgoal. De KVK-defensie is gewaarschuwd.

Topscorers zijn uiteraard Mohamed Amoura met 16 goals en Gustaf Nilsson met 10. Maar let ook op Puertas (5) en vooral ook op Lapoussin (5) die de jongste weken in goeden doen is.

Union kijkt ook niet op een gele kaart meer of minder. Kortrijkzaan Charles Vanhoutte is zowaar al aan 8 exemplaren toe.

Nog niet gewonnen

Beide teams staan voor de 20ste keer tegenover elkaar. Dat gebeurde veelal in 2de klasse en twee keer ook voor de Beker. In 2000 won KVK daarbij met 1-0 via David Latif, in 2019 met 0-1 dankzij de late goal van Gary Kagelmacher.

In de competitie in eerste klasse trok Union telkens aan het langste eind: in ’21-’22 werd het 2-0 daar en 2-3 hier (2 x ex-Unionist Selemani), in ’22-’23 werd het 2-1 daar (weer Selemani) en 2-4 thuis. Dat was meteen de laatste wedstrijd van vorig seizoen, de galamatch voor Kristof D’Haene die zelf ook scoorde samen met Joao Silva. Dit seizoen was KVK kansloos op Union: 3-0 werd het.

Maar lijstjes dienen vooral om beëindigd te worden. Dan is een Kortrijkse thuiszege misschien wel dichter dan verwacht.

Ik ben erbij!