WhatsApp Image 2022 09 03 At 7.29.23 PM
WhatsApp Image 2022 09 03 At 7.29.23 PM

Tanaka meteen lieveling van KVK-supporters

Satoshi Tanaka is nog maar twee weken in het land, maar hij stond al in evenveel wedstrijden op het veld. En dat volstond om zijn kwaliteiten te tonen en meteen de lieveling te worden van de Kortrijkse supporters: Satoshi is technisch vaardig en werkt hard. – Eddy Soetaert

07/09/2022

Toen Satoshi tijdens de thuiswedstrijd tegen Standard inviel, ging hij er als een stormwind doorheen en… pakte al snel zijn eerste gele kaart.

Hij lacht met de opmerking dat hij er zo snel vijf kan hebben. “Het is mijn stijl”, zegt hij. “Ik geef me altijd volledig.”

Had je verwacht om al na drie dagen in de ploeg te kunnen komen?

“Ik hoorde de dag voordien dat het mogelijk was. Ik probeerde me dan ook op een ideale manier voor te bereiden op de wedstrijd. Toen ik moest inkomen, was ik toch licht verbaasd. En ook lichtjes nerveus, ja. Maar ik was heel blij dat ik me kon tonen.”

Je was er nog geen week toen de club opteerde voor een andere coach. Hoe kwam dat bij jou aan?

“Japanse spelers die eerder al in Europa speelden, hadden me gezegd dat het hier wel vaker gebeurt dat een club tijdens het seizoen een andere trainer kiest. Dat komt niet vaak voor in Japan.”

SHONAN BELLMARE

Je vorige club heet Shonan Bellmare. Geef toe: Bellmare, dat klinkt niet zo Japans. Vanwaar dan de naam?

“De club is gevestigd in Hiratsuka. Van waar de naam komt, weet ik niet. Haha.”

Mag ik het jou vertellen? Ik weet het ook maar van Wikipedia hoor. ‘Shonan’ betekent ‘langs de kust’, daar ligt de stad ook. En ‘Bellmare’ is een samenvoeging van twee Latijnse woorden die betekenen ‘mooie zee’…

“Ah zo. Dat weet ik dan ook. De zee is er inderdaad prachtig.”

Je bent geboren in Nagano, vier treinuren ver van Hiratsuka. Hoe kwam je daar dan terecht?

‘Ik voetbalde in Nagano zoals mijn vader vroeger, en ook mijn drie broers nu nog. Scouts van Shonan gaven me de gelegenheid om bij die club te gaan spelen.”

MET JAPAN 3-0 TEGEN NEDERLAND

Satoshi was meteen een opvallende speler in de jongerencompetities van de J1 League, de hoogste klasse in Japan. Zo werd hij geselecteerd voor het wereldkampioenschap van de U17 in Brazilië.

Een bijzondere ervaring?

“Ja, het heeft me geholpen om te worden wie ik ben. We wonnen onze groep.”

Zeg dat wel: een groep met Senegal, de Verenigde Staten en Nederland. En jullie wonnen met 3-0 van Nederland.

“Van Nederland, ja. Dat was een bijzondere wedstrijd waarin we ons allemaal hard hebben ingezet.”

Daarna werd je niet geselecteerd voor de U20 van je land.

“Neen. Er waren bijna geen selecties door corona en misschien was ik ook niet goed genoeg.”

Hoop je nog de Japanse selectie voor de World Cup in Qatar te halen?

“Ik zou het wel willen, maar ik besef dat ik nog te jong ben. Ik hoop dat ik er over vier jaar wel zal bij zijn.”

KORTRIJK IS RUSTIG ZOALS HIRATSUKA

Ken je naast je ploegmaat Watanabe nog andere Japanse spelers die in België voetballen?

“Ik ken er enkele maar alleen van naam. Shinji Kagawa natuurlijk, die nu bij STVV speelt. Hij is een famous player. En ook de striker van Cercle Brugge…”

Ueda.

“Ja. Hij speelt ook voor de nationale ploeg.”

Had je contact met Tsuyoshi Watanabe voor je besliste om naar Kortrijk te komen?

“Ja, we hadden een video call. Tsuyoshi zei me dat het een goede club was en een goede stad om er te wonen. We praatten ook over hoe er wordt gespeeld in België en speciaal bij Kortrijk.”

Je woont hier inmiddels in een appartement in de binnenstad. Heb je de stad al verkend? Is ze niet te rustig voor een Japanner?

“Ik heb er al gewandeld. Ik vind het een mooie stad. Neen, ze is niet te kalm. Waar ik woonde in Japan, in Hiratsuka, was het ook rustig. Hiratsuka is Tokio niet, haha. Dus vind ik Kortrijk ook geen kleine stad.”

Was het moeilijk om afscheid te nemen van Bellmare?

“Ja. Het was geen gemakkelijke beslissing omdat de club naar de beslissende fase in de competitie toe gaat en kampt om niet te degraderen. Ik liet mijn ploegmaats niet graag in de steek.”

Er is goed nieuws. Bellmare won net met 2-1 van de leider, Kawasaki, en staat nu weer een punt boven de drie degradatieplaatsen.

“Ja, er resten nog acht speeldagen. Ik zal het blijven volgen, maar zelf ben ik nu vooral met Kortrijk bezig. Het was goed dat we wonnen vorige zaterdag. Dat moeten we zaterdag overdoen!”

Koop hier je tickets voor zaterdag!