Zwa Kvk 63
Zwa Kvk 63

Hoe leeft een supporter naar de derby toe?

Maandag opnieuw de Vlasico. De strijd om de eer in Zuid-West-Vlaanderen. In aanloop van de derby in het Regenboogstadion spraken we met Benjamin Viaene, een vurige supporter van KVK. We praten over de eerste derby zonder supporters.

31/10/2020
WhatsApp Image 2020 10 30 At 14.44.36
WhatsApp Image 2020 10 30 At 14.44.36

Bekerfinale

Benjamin Viaene is 26 jaar en al bijna tien jaar supporter van KV Kortrijk. “Sinds de bekerfinale tegen Lokeren in 2012 ben ik vaste supporter van KV Kortrijk. De sfeer die ik tijdens en na de bekerfinale ervaren heb, was van die mate dat ik meteen betoverd was.”

Benjamin woont in Lendelede, op een boogscheut van het Guldensporenstadion. “Al vrij snel zie ik de lichtmasten op de wedstrijddagen. In die zin heeft het mij nog meer naar de ploeg toegetrokken. De nabijheid is voor mij belangrijk.”

Sized DSC7848
Sized DSC7848

Uitwedstrijden

De 26-jarige Lendeledenaar werkt in de economische sector en moet vaak werken. Toch probeert hij zo veel mogelijk verplaatsingen mee te pikken. “De verplaatsingen die ik kan maken, doe ik zeker. Ik wil zeker nooit de derby der derby’s missen.”

Dit seizoen doet KV Kortrijk het op verplaatsing allesbehalve slecht. Met 10 op 15 is het op dit moment de derde beste uitploeg en dus is het voor onze supporters jammer dat ze de ‘away days’ niet kunnen beleven, ook voor Benjamin. “Ik vind dat zeer teleurstellend. Ik heb nog enkele verplaatsingen op mijn verlanglijstje staan, waaronder Charleroi en Anderlecht. Misschien ook nog eens Standard. Tijdens de verplaatsing naar Luik zie je veel supporters terug. Ik ga altijd mee met de bussen van United 19, die eigenlijk veel te weinig aandacht krijgen in de nationale pers.”

ZWA(K) – KVK 0 2 89
ZWA(K) – KVK 0 2 89

Vriendschap

Het verlangen naar een uitwedstrijd mist Benjamin heel erg. Een weekend voelt minder compleet aan. “Het is natuurlijk zo dat je veel vroeger aan het stadion aanwezig moet zijn. Het zijn altijd heel sfeervolle ervaringen. Ik raad het iedereen aan. Zo’n verplaatsing gaat gepaard met vriendschappen sluiten, mensen die je een tijdje niet gezien hebt. Gewoon afspreken met een vaste groep vrienden. Het is gewoon altijd al een feest in Kortrijk nog voor we vertrekken.”

ZWA(K) – KVK 0 2 4
ZWA(K) – KVK 0 2 4

Jetlag

Een verplaatsing naar het Regenboogstadion missen doen de supporters van KVK liever niet, zeker niet twee seizoenen geleden. Dat bewijst dit verhaal van Benjamin: “Twee jaar geleden keerde ik terug van een business trip uit Mexico City. Ik moest een vlucht terug naar België nemen op de dag dat Kortrijk in het Regenboogstadion moest spelen. Ik wist niet of ik op tijd aan het stadion in Kortrijk zou staan om de supportersbus te nemen. Ik nam zo snel mogelijk mijn valies en kwam aan in Zaventem met een enorme jetlag, maar ik moest en zou die match live zien. Ik ben zo snel mogelijk de E40 afgeraasd om net op tijd aan het Guldensporenstadion te zijn. Ik had eigenlijk al mijn ticket uitgeleend, maar door de familiale sfeer bij KVK kon ik toch nog het bezoekersvak betreden. Ik vond het de max dat de mensen bij KVK mij hierbij geholpen hebben. Dat was een van de legendarische wedstrijden waarbij we een volledig seizoen Zulte Waregem gedomineerd hadden.”

Zwa Kvk 63
Zwa Kvk 63

Vlasico

En maandag staat een nieuwe Vlasico op het programma, in het Guldensporenstadion. Intussen is KVK al zeven derby’s op een rij ongeslagen. “Voor mij is alles mooi aan de derby. Het is zelfs zo speciaal dat we al lachend voorgesteld hebben om met de auto/bus naast de spelersbus te rijden om ze uit te zwaaien op weg naar Waregem. Het gaat om de eer van Zuid-West-Vlaanderen. Je zit zo dicht bij elkaar dat het bijna als een stadsderby aanvoelt.”

Benjamin vergelijkt de derby zelfs met de Middeleeuwen: “Twee steden die elkaar blijven bekampen. De hele dag loop je met kippenveld rond tot je aankomt in het stadion. De derby valt moeilijk met woorden te beschrijven. Het is pure adrenaline. Je verandert gewoon in een voetbaldier die enkel en alleen voor Kortrijk gaat vechten.”

De eerste keer dat Benjamin een verplaatsing aan de Gaverbeek meemaakte, was nog met de oude tribune. Geert De Vlieger stond zelfs nog tussen de palen. Sinds vier jaar maakt Benjamin elke verplaatsing naar Waregem mee. “De herinnering aan de derby die mij zal bijblijven, is natuurlijk de 0-5. Maar het mooiste was eigenlijk met het prachtige weer. De verplaatsing van Kortrijk naar Waregem was al zo leuk. Door de blakende zon zagen we geen steek van wat er zich op het veld afspeelde. Het werd toen ook al snel 0-1 en het bleef gewoon duren. De sfeer in de tribune was prachtig. De vocale overmacht in de hoek van het stadion was geweldig om mee te maken.”

Twee seizoenen geleden won KVK nog met 0-5 op het veld van Zulte Waregem voor, jawel, de vijfde overwinning op een rij. Een overwinning om nooit te vergeten als KVK-supporter. “Die vijfde goal van Kristof D’Haene was gewoon de kers op de taart. Dat was pure extase. We waren aan het schaterlachen, omdat het bijna totaal onrealistisch was. Die wedstrijd staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Dat maak je misschien niet meer mee in je leven. Die wedstrijd is iets wat elke aanwezige supporter meedraagt in zijn graf, denk ik”, aldus Benjamin.

ZWA(K) – KVK 0 2 5
ZWA(K) – KVK 0 2 5

Derby zonder publiek

Al zal maandag niemand de Vlasico kunnen bijwonen door COVID-19. Geen sfeer in het stadion, enkel emoties in de woonkamer. “Voor elke supporter is dit natuurlijk in mineur. Een derby op maandagavond is eigenlijk al vloeken in de kerk. Dat mag echt niet gebeuren. Ik hoop dat het snel opnieuw normaal wordt, zodat de ziel van voetbal opnieuw gerespecteerd wordt. Het zal een volledig nieuwe ervaring zijn. Zonder publiek is voetbal een volledig andere sport. Het zal dus een impact hebben op de wedstrijd. Het valt op dat de resultaten vaak in een andere plooi liggen zonder supporters.”

Zulte Waregem bevindt zich momenteel in crisis. Het won niet meer sinds eind augustus en staat op een derde laatste plaats in het klassement. Al moet KVK dan net op haar hoede zijn, vindt Benjamin. “Waregem staat nu eigenlijk met de rug tegen de muur. Ik vrees dat Kortrijk het nu moeilijker zal hebben dan de laatste jaren. Zoals het spreekwoord het zegt: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het is van moeten bij Waregem. Als ik een pronostiek moet zeggen: 1-1“, besluit Benjamin Viaene.