KV Kortrijk – Zulte W. 1 2 Zaterdag 27 Februari 2021
KV Kortrijk – Zulte W. 1 2 Zaterdag 27 Februari 2021

“Snel spelen bij balbezit en snel reageren op balverlies”

Het moet vooruit gaan voor Luka Elsner. Vorige week donderdag werd voor het laatst getraind, vrijdag werden de werken aangevat om de kleedkamers, het spelershome, de fitnessruimte en een vergaderzaal in een nieuwe gedaante te stoppen. De KVK-coach neemt één week vakantie en grijpt daarna meteen het nieuwe seizoen bij de keel. Een seizoen waarin hij spelers wil met snelheid van uitvoering en supporters waarmee hij een intense band kan hebben.

Tussen de twee seizoenen door hadden we een verfrissend gesprek met de Sloveen die zes talen spreekt maar zowaar ook al behoorlijk Nederlands leert. Eddy Soetaert

19/05/2021

 • Luka, na vier wedstrijden stond KV Kortrijk 4de, toen je aankwam stond de ploeg 14de. Die plaats hebben jullie uiteindelijk behouden. Wat heb je vastgesteld?

“Er waren dit seizoen voldoende mogelijkheden om betere resultaten te halen, ook toen ik er al was. De wedstrijd op OHL bijvoorbeeld was een goede opportuniteit, in januari waren er andere, maar ze werden niet benut. Daardoor kwam de ploeg in moeilijkheden. Niemand kan tevreden zijn met de resultaten van het voorbije seizoen, en niemand is er ook tevreden over. Het is goed dat we met zijn allen dat negatief gevoel hebben, want het zal ons ertoe aanzetten om hard te werken tijdens het nieuwe seizoen.”

 • Er was nochtans kwaliteit in de groep.

“Er was in ieder geval meer kwaliteit dan we gezien hebben. Maar geen enkele speler kan onder de vaststelling uit dat hij beter had kunnen doen.”

 • De slotmatch tegen Mechelen (1-4) was dramatisch.

“Hij was symbolisch voor de mentale inzinking die de groep heeft gekend. Er was nooit een constante, je won een match maar je verloor meteen weer de volgende. Dat is een teken dat de ploeg niet functioneerde zoals het moest, met ups-and-downs die verhinderd hebben dat we een betere rangschikking konden halen.”

 • Jouw eerste match met KV Kortrijk was op Moeskroen (0-3), want jij had het team naar die wedstrijd toe al voorbereid. Het was een ideale binnenkomer.

“Die wedstrijd is de belangrijkste geweest in functie van het behoud, want stel je eens voor dat Moeskroen die dag had gewonnen en wij hadden verloren. Het gebeurt vaak wanneer er een nieuwe trainer komt dat de ploeg even ‘opwipt’, dat is bekend. Ik mocht nog niet ter plaatse zijn, aangezien ik in quarantaine moest blijven in mijn bureau, maar ik mag zeggen dat ik daar heel tevreden was.”

 • De 0-2 winst op Anderlecht – jullie zijn de enige club die er in de reguliere competitie ging winnen! – was ook heel belangrijk.

“Elk punt dat we na Moeskroen nog haalden, was heel belangrijk. Maar het volstaat niet om tevreden te zijn. Daarvoor moet je een reeks kunnen neerzetten en dat heeft de ploeg dit seizoen nooit gedaan.”

EERSTE CONTACTEN

 • Hoe verliepen uw eerste contacten met de clubleiding?

“Zeer goed. Het gebeurt zelden dat een coach komt in een groep waarvan de staf al is samengesteld. Maar ik kan zeggen dat de hele staf me meteen enorm heeft geholpen. Mijn relaties met de clubleiding zijn ook uitstekend. We werken maximaal samen om het nieuwe seizoen voor te bereiden. “

 • Je kunt anders beter bij de start van een nieuw seizoen aankomen dan midden een crisisperiode.

“Ik ben natuurlijk onder druk aangekomen maar ik ben blij dat ik er al enige tijd bij ben zodat ik de kwaliteiten van de diverse spelers ken in het vooruitzicht van het komende seizoen.”

 • Zeven spelers vertrekken. Er zullen er minstens zeven in hun plaats moeten komen. Heb je al een idee van wie er moet komen?

“Ja we zijn al enige tijd hierover bezig. Welke posities we nodig hebben en welke types voor die posities we willen, dat staat allemaal op papier. We weten dat we heel wat kwaliteit voor het offensieve vak moeten halen want we hebben 15 à 20 doelpunten te weinig gemaakt. We moeten ook defensief versterking halen want we incasseerden veel meer doelpunten dan wat mag om te slagen in onze objectieven.”

GRINTA

 • Welk genre spelers heb je nodig?

“Dat hangt af van de posities maar wat zeker is, is dat we snel willen spelen. Snel spelen in balbezit, snel kansen creëren maar ook heel snel agressief zijn bij balverlies. Ik heb spelers nodig die bekwaam zijn om stand te houden op een conditioneel hoog niveau. Het eerste wat ze moet bezitten, is passie. Ze moeten gepassioneerd zijn voor het voetbal, voor het team, voor de club. Spelers die met een groot hart naar hier komen. Spelers met grinta, quoi.”

 • Heb je een basistactiek: 4-3-3 denk ik dan?

“Nee, ik speel geen 4-3-3. Ik speel meestal 4-2… en dan verder in functie van of we spelen met 2 aanvallers of met een ‘tien’… we hadden dit seizoen geen tien, dus was het vaak 4-4-2.Maar vooral nu Kristof D’Haene terugkomt en we twee backs zullen hebben die heel hoog kunnen spelen, zal het nodig zijn om met twee verdedigende middenvelders te spelen om dat te corrigeren.”

NEDERLANDS

 • Kunnen we ook even over de mens Luka Elsner praten? Je spreekt zes talen, en nu ineens ook nog Nederlands?

“Neenee, ik spreek nog geen Nederlands maar ik doe er veel inspanningen voor. Ik heb een super-lerares die me goed helpt en ik hoop dat ik tegen het einde van de zomer in het Nederlands kan antwoorden op de vragen.”

 • Dit is ongezien vanwege een buitenlandse trainer!

“Ja? Zo moet dat toch.”

 • Je deed al een interview met Kurt, onze KVK-TV-man.

“Ach, als je het hebt voorbereid, lukt het wel, maar ik start van nul en dan is het niet eenvoudig natuurlijk. Maar ik wil tegen de Vlaamse spelers en de Vlaamse supporters kunnen praten in hun eigen taal.”

 • De journalisten keken ervan op toen ik vertelde dat je mij bij je aankomst had gevraagd om de geschiedenis van de club te vertellen. Was dat belangrijk voor jou?

“Ja, zo kun je weten wat belangrijk is in de geest van de mensen hier. Die namen zoals de Kerels, het Guldensporenstadion, de geschiedenis van de stad, ik wil dat allemaal kennen. Ik wil ook dat de spelers die aankomen, weten dat ze terechtkomen in een club en een stad met een interessante geschiedenis. Met een lijst van belangrijke trainers en spelers. Ik heb bijvoorbeeld met veel interesse de film over Djamel Zidane bekeken.”

 • Heb je al kennis gemaakt met de stad Kortrijk?

“Zeker. Het is een charmante stad. Mijn familie is er heel opgetogen over. De hele regio bevalt me trouwens enorm mag ik zeggen.”

 • Je woont intussen ook in de buurt, in Lauwe.

“Ja. (Lacht: ) Het is een dorp waar veel goede trainers geboren zijn, hoor ik. Ik hoop dat ik er wat inspiratie opdoe.”

SUPPORTERS

 • Ik las onlangs een interview in Het Nieuwsblad waarin drie belangrijke figuren uit de geschiedenis van KV Kortrijk, Georges Leekens, Henk Houwaart en… Lauwenaar Hein Vanhaezebrouck werd gevraagd welke raad ze aan Luka Elsner wilden geven. En alle drie zeiden: “Hij moet contact nemen met de supporters”. Je hebt nog niet de kans gehad om die te ontmoeten.

“Toch al enkele. Er komt een aantal jonge supporters in ons stadion werken om onze accommodatie te verbeteren. Daar beginnen ze eerstdaags mee om het af te maken tijdens onze afwezigheid. Ik heb die mensen persoonlijk gevraagd om zich daarvoor in te zetten. Het waren goede gesprekken, mooie momenten. Maar ik weet natuurlijk dat de supporters de dag van de wedstrijd een grote rol spelen. Ik besef dat het een van de sterke punten van de club is dat we supporters hebben die dicht bij de ploeg staan, elke dag maar zeker tijdens de wedstrijd. Ik heb al de beelden gezien van eerdere seizoenen, bijvoorbeeld van de relatie tussen Teddy en de supporters, hoe zij hem naar een hoger niveau brengen, en hoe de hele spelersgroep na een zege terug uit de kleedkamer kwam om de supporters te groeten. Dat zijn echte kippenvelmomenten waar ik naar verlang. Misschien heeft ons minder seizoen wel te maken met het feit dat we hier thuis in een lege doos moesten spelen.”

 • Er was een tijd dat het Guldensporenstadion een fort was, een vesting. Dat alle ploegen bang waren om naar Kortrijk te komen…

“Ik wil daar absoluut weer naartoe, maar het is niet iets wat je moet zeggen, het is iets dat zich moet voordoen. Dat je zelf moet opbouwen.”