DSC 0413
DSC 0413

Ryan Alebiosu: "Saka zal wel eens komen kijken"

Een uur voor de sluiting van de Belgische transfermarkt haalde KV Kortrijk Ryan Alebiosu binnen. De jonge rechtsachter speelde vanaf zijn 7de voor de jeugd van Arsenal waar hij op de bank zat toen Lacazette, Odegaard en Saka er het mooie weer maakten.

13/09/2023
DSC 0723
DSC 0723

Ryan is net als Bukayo Saka geboren in Londen en bezit zoals de Arsenal-ster de Engelse én de Nigeriaanse nationaliteit. Saka is er inmiddels 22, Alebiosu nog altijd maar 21. “Vanaf de U8 speelden we samen bij Arsenal”, zegt hij. “We hebben nog heel veel contact. Als het hem lukt, zal hij zeker wel eens komen kijken.”

Saka was inmiddels al 30 keer Engels international, Ryan werkt met veel overtuiging aan zijn carrière waarin hij duidelijk hogerop wil. “Ja, ik koos ervoor om naar Kortrijk te komen al kende ik de club niet. Eigenlijk ken ik niet zoveel van de Belgische competitie. Anderlecht, Genk, dat is het zowat. Maar ik wist wel dat het een degelijke competitie is waar jong talent kan doorgroeien.”

“Het was nagelbijten die avond. Het was de laatste dag van de transferperiode voor België. Veel andere transfermarkten waren al gesloten. Het was elf uur ’s avonds toen ik kon tekenen. Maar ik ben hier met een goed gevoel naartoe gekomen. En nu ik er enkele dagen ben, valt het ontzettend mee.”

KVK gaf Ryan een contract voor drie jaar met een optie voor een vierde seizoen. Hij is er amper 21 maar maakte al een en ander mee. Zo zette Mikel Arteta hem op 23 januari 2022 op de bank voor het Premier League-duel van FC Arsenal met… FC Burnley: 0-0 werd het toen. Even later was hij ook potentiële invaller voor het Cup-treffen tegen Liverpool.

“Natuurlijk droomt iedere jongen ervan om in het shirt van Arsenal te mogen spelen, maar ik houd hoe dan ook veel ervaringen over aan mijn lange tijd bij de club”, zegt Ryan. In de Premier League 2 – de competitie van de beloftenclubs van de Premier League – was hij twee seizoenen een vaste waarde. Soms als rechtsachter, maar vaak ook als aanvallende rechterflankspeler. Zijn verblijf in de Hale End Academy heeft hem gevormd tot wie hij is: een jongeman die positief in het leven staat.

‘Ik ken hier niemand’

“Nee, ik ken hier niemand,” zegt hij. “Alleen Alex Mighten ken ik van naam.” Alex kwam tijdens de laatste dagen van de mercato over van Nottingham Forest. “Maar ik voelde meteen dat het hier goed aan toe gaat. Alle jongens spreken ook Engels, ook de Franstaligen. En de coach uiteraard ook.”

De coach was een belangrijke factor in de transfer. Edward Still, zelf bezitter van de Engelse nationaliteit, overtuigde Ryan. “De coach gelooft in mij. Hij deed me meteen welkom voelen.”

Kilmarnock FC

Het voorbije seizoen werd Alebiosu door Arsenal uitgeleend aan het Schotse Kilmarnock. Hij speelde er 29 wedstrijden in de Schotse Premier League, onder anderen tegen clubs als Glasgow Rangers, Celtic Glasgow en FC Aberdeen. Een leerschool op degelijk niveau.

Natuurlijk is het voor de jonge Londenaar wel even aarden in het rustige Kortrijk. “Kilmarnock was een stad van evenveel inwoners als Kortrijk. Ik voelde me er gauw thuis en dat zal hier ook het geval zijn. Momenteel ben ik nog op hotel maar straks krijg ik een appartement. En dan zal mijn familie wel eens op bezoek komen.”

Met vele nieuwe gezichten is het goed dat de groep enkele dagen op teambuilding is. Want zondag wacht al meteen een stevige opdracht met de komst van leider Anderlecht. “Ik kijk ernaar uit. Ik kan niet wachten,” zegt Ryan vol overtuiging. “Met deze groep hebben we voldoende talent om tegen iedereen een kans te maken, ook tegen Anderlecht.”

Kan je ook niet wachten tot zondag? Koop jouw tickets via onderstaande link!

Koop jouw tickets voor KVK-RSCA!