WhatsApp Image 2022 11 06 At 9.23.07 PM
WhatsApp Image 2022 11 06 At 9.23.07 PM

RWDM-KVK: tegen de leider in 1B

Met het Brusselse RWDM treft KVK de leider in de tweede klasse van de Pro League in de bekerwedstrijd donderdagavond.

09/11/2022

RWDM is sinds Nieuwjaar in handen van de Amerikaanse investeerder John Taylor, een ex-skateboarder die fortuin maakte in de film- en technologiewereld. Nog dit jaar kocht hij ook Olympique Lyon op.

Het doel is eenvoudig: meteen promoveren naar eerste klasse. En die kans is reëel want samen met Beveren staat RWDM aan de leiding in tweede klasse. Het won net nog van Dender met 0-1 en van zijn directe tegenstanders Lierse (3-0) en Beveren (3-1) en het blijkt dus in topvorm.

Coach is de West-Vlaming Vincent Euvrard die ooit als voetballer startte bij VV Oostduinkerke maar later in Limburg zijn heil zocht. Na Genk werd hij een sterkhouder bij STVV. Euvrard volgde tot drie keer toe Franky Vercauteren als zijn assistent maar werd ook hoofdcoach, even bij Cercle, langer bij OHL waarmee hij de (later overbodige) testmatch voor promotie naar eerste klasse verloor van Beerschot.

In december 2020 werd hij coach van RWM waarmee hij vorig seizoen andermaal speelde voor promotie, nu tijdens twee barragewedstrijden tegen Seraing. Na 0-0 in Luik werd het 0-1 op eigen veld, een hevige domper op de ambities.

RWDM dat in de vorige bekerronde met 3-0 won van Oudenaarde, maakt van de beker een tweede doel. Het is gewapend met een sterke spelersgroep van maar liefst 32 spelers. Daarbij o.a. Obbi Oulare die out is met een kruisbandletsel, doelman Theo Defourny, de Braziliaanse middenvelder Louis Oyama, de speler met de hoogste marktwaarde (2 miljoen), gehuurd bij Botafogo, maar ook Alexis De Sart.

KVK speelt voor de derde keer tegen RWDM om de beker. In ’79-’80 eindigde de wedstrijd in het Guldensporenstadion op 4-2, in het seizoen ’99-’00 toen beide teams in tweede klasse speelden werd het in het Edmond Machtensstadion 2-0 voor de Brusselaars. Het was ook het laatste seizoen dat de ploegen tegenover elkaar stonden.

Dit RWDM won trouwens één landstitel: in 1975 was dat met namen als Nico de Bree, Maurice Martens, Lon Polleunis, Willy Wellens, Benny Nielsen en… ex-KVK-trainer Jan Boskamp in zijn rangen.

RWDM heeft nog een Kortrijkse link. De ploeg spruit voort uit een opeenstapeling van fusies: eerst was er Racing White (op zich al een fusie van Racing en White Star Brussel) dat fusioneerde met Daring, eindigend op een financieel fiasco. Dan hervatte ex-KVK-aanvaller Johan Vermeersch uit Langemark de activiteiten en werd voorzitter van FC Molenbeek Brussels Strombeek, vaak afgekort tot FC Brussels. In 2015 werd dankzij het stamnummer van Standaard Wetteren weer een nieuwe herstart genomen onder de vroegere naam RWDM, eerst nog in vierde klasse, nu alweer aan de poort van eerste klasse.