Standard KVKgjl 0713
Standard KVKgjl 0713

Remember de stunt van vorig jaar

KV Kortrijk won vorig seizoen in volle strijd voor de redding met 0-2 op Standard. Het waren gouden punten en dat zouden het dit jaar ook weer zijn bij winst in Sclessin.

19/01/2024

Het was een schitterende prestatie, die 0-2 te gast bij de Rouches. Martin Wasinski – een Luikenaar van geboorte – scoorde er de openingsgoal, Faïz Selemani zorgde vanop de stip voor de late zekerheid.

In de ploeg van toen speelden nogal wat kerels die ook nu tot de groep behoren: Vandenberghe, Avenatti, Silva, Henen, Kadri, Mehssatou, Wasinski en op de bank toen Atemona, Bruno en De Neve. Zij weten hoe het voelt, winnen in de Hel van Sclessin.

NIeuwe trainers

Voor de derde keer dit seizoen speelt KVK tegen een club met een nieuwe trainer. Het gebeurde eerder tegen Westerlo en Mechelen, nu tegen Standard waar afscheid werd genomen van Carl Hoefkens en Ivan Leko weer naar België werd gehaald.

Ook de Veekaa start met een nieuwe coach en een nieuwe lei. Er resten nog 16 wedstrijden voor de Operatie Redding. Vorig seizoen haalde Freyr Alexandersson met het Deense Lyngby na Nieuwjaar ook een ruime achterstand op en redde toen nog zijn team van degradatie.

Zes keer winst op Sclessin

KVK speelt voor de 76ste keer tegen Standard, het verloor 36 keer, won 21 keer. Op Sclessin winnen is uiteraard niet zo eenvoudig. Toch slaagden de Kerels er al 6 keer in.

Het begon al in 1976, het allereerste jaar dat de Veekaa in de hoogste reeks speelde. Toen werd met 0-1 gewonnen in Luik. Het vervolg kwam er in 1983 met… een 0-3 zege zowaar. Het eerste doelpunt werd toen gescoord door Luc Vanderschommen, de Kortrijkse doelman die ons onlangs veel te vroeg is ontvallen en voor de strafschoppen instond. Dieter Schwabe en Bert De Lamper maakten de klus af.

Het duurde tot 2009 voor de Veekaa nog eens won op Standard, dan wel voor de Beker: 1-2 werd het toen dankzij Brecht Capon en Christian Benteke. Ook in 2014-’15 ging KVK winnen met doelpunten van het koningsduo Chevalier-Santini.

De meest beroemde uitzege op Sclessin was die in februari 2017. KVK had de punten hoognodig om niet in de miserie te komen en won er zowaar met 0-3. Teddy Chevalier scoorde twee keer, Idriss Saadi zette het orgelpunt.

Standard 9de

Standard is inmiddels geklommen naar de 9de plaats met 23 punten. KVK moet van de laatste plaats weg waar het momenteel staat met 10 punten.

Onmogelijk staat niet in het woordenboek van onze nieuwe coach en hij heeft gelijk: KVK heeft momenteel 5 punten achterstand op Eupen, 6 op OHL, 11 op RWDM, Charleroi en Westerlo. En er zijn nog 16 wedstrijden om daar alles aan te doen.