WhatsApp Image 2023 11 04 At 16.19.17 4
WhatsApp Image 2023 11 04 At 16.19.17 4

Op zijn 21 al 67 matchen bij Nottingham Forest

Onderschat Alex Mighten niet. Hij werd er dit jaar pas 21 maar hij speelde al 67 wedstrijden voor Nottingham Forest, uiteraard veelal in de Championship maar ook eentje in de Premier League. Eentje om in te kaderen, zegt hij zelf.

10/11/2023

Alex Mighten was van jongsaf een talent. Klein maar bijzonder balvaardig. In het fysieke Belgische voetbal wordt hij dan ook regelmatig onderuit gehaald door stoere verdedigers. Toch geniet hij van zijn uitstap over het Kanaal. “Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging. Toen mijn makelaar zei dat Kortrijk interesse had, wou ik er meteen naartoe. Ik praatte nog wel met Cheikhou Kouyaté die vroeger ook bij Kortrijk speelde en met Emmanuel Dennis.”

Dennis speelde vier jaar bij Club Brugge en vorig seizoen samen met Mighten en Kouyaté bij Nottingham Forest. “Ik wou mijn horizon verruimen, ook eens het voetbal meemaken buiten Engeland.” Alex wordt dit seizoen gehuurd door KVK.

Op een half seizoen bij Sheffield Wednesday na, speelde Alex altijd voor Forest. “Ik was erbij toen we op Wembley de promotiewedstrijd tegen Huddersfield wonnen en zo overgingen naar de Premier League. En ik speelde ook de eerste wedstrijd in de Premier League op Newcastle. Spelen in de hoogste reeks van het Engels voetbal was voor mij en mijn familie een droom die uitkwam.”

Die dag op Wembley zaten ze met 80.000 in de tribune en behoorde ook de huidige Club Brugge-speler Zinkernagel tot zijn team.

Chelsea, Liverpool, Arsenal, ManU…

“Voetbal kreeg ik vanaf mijn jongste jeugd mee van mijn vader. Hij was ook gek van voetbal. Ik werd geboren in Hartford in de States omdat mijn vader daar in die tijd werkte. Ik woonde er drie jaar en heb zo de beide nationaliteiten. Dan keerde ik met mijn ouders naar Nottingham terug. Misschien krijg ik nog wel mijn kans bij de Amerikaanse nationale ploeg.” Zo’n snelle linksvoetige winger die ook in het centrum van de aanval kan spelen is altijd interessant.

“Met mijn vader en mijn broertje voetbalden we elke dag. Het was logisch dat ik bij de jeugd van Forest ging spelen.” Op zijn 14 stond Alex al in de Engelse U15, daarna trapsgewijs ook in de U16 (9 keer), de U17 (10 keer), de U18 en de U20. En inmiddels was hij uiteraard een vaste waarde in de U21 van Forest, waarvoor hij begin dit seizoen zelfs nog even uitkwam.

Er was meer: met Nottingham Forest speelde hij ook diverse wedstrijden voor de FA Cup, onder andere tegen Chelsea en Liverpool. En in de EFL-cup stond hij op het veld tegen Arsenal en in februari nog in de halve finale tegen Manchester United. Om maar te zeggen dat Alex Mighten op zijn 21 al een en ander heeft beleefd. Het heeft hem geen vedetteallures bezorgd: hij is een bescheiden jongen gebleven die liever praat over de ploeg dan over zichzelf.

“Eén familie”

“We hebben een goede ploeg”, zegt hij. “Ik werd hier ook door iedereen uitstekend verwelkomd. We vormen één familie. En ook de stad bevalt me.” Alex vergelijkt Kortrijk met Nottingham, al telt deze zusterstad van Gent dan wel vijf keer meer inwoners. “Het is hier rustig en gezellig. Daar houd ik wel van.”

Aanvankelijk verbleef hij op hotel, maar inmiddels betrekt hij een appartement waar hij in zijn eentje verblijft. “Maar ik heb veel contact met mijn thuisfront”, zegt hij.

Intussen lijkt hij helemaal klaar om een vaste waarde te worden. Glen De Boeck sprak vorige week nog vol lof over zijn pocketspits. “De nieuwe coach geeft me veel vertrouwen. Ik moet genieten van het spel, zegt hij. Ik krijg vrijheid aan de bal.”

Straks speelt hij met KV Kortrijk op Union. “Ik volg al jaren het Europees voetbal. Dus ken ik Union. Het wordt moeilijk maar in België kan iedereen van iedereen winnen en dus ook verliezen.”

Na Union komen er enkele belangrijke thuiswedstrijden aan, zowel voor de competitie als voor de beker. Mechelen, RWDM, Westerlo. “Ik houd ervan om in ons stadion te spelen. Het heeft een aparte sfeer. De fans zijn fantastisch, dat mag je hen echt wel zeggen.”

GA MEE!