WhatsApp Image 2024 05 26 At 15.56.22
WhatsApp Image 2024 05 26 At 15.56.22

Op naar het 17de seizoen in eerste klasse!

Het 16de seizoen in de hoogste reeks van het Belgisch voetbal blijft voor KV Kortrijk een historisch moment, het seizoen waarin het onmogelijke werd waargemaakt. Hierbij enkele opmerkelijke cijfers.

30/05/2024

Het volledige seizoen stond de Veekaa laatste, het sprong pas op de laatste speeldag dankzij winst op Anderlecht over RWDM naar de voorlaatste plaats, maar via een tweede plaats in de Relegation Play Offs mocht het nog barrage spelen tegen tweedeklasser Lommel SK. Door de winst in die dubbele confrontatie (0-1 daar, 4-2 na verlengingen thuis) gaat KV Kortrijk straks een 17de opeenvolgend seizoen in de Jupiler Pro League in. Niemand buiten de “traditionele G5” slaagt daarin.

KVK speelde dit seizoen 40 officiële wedstrijden: 38 in de competitie, inclusief de play-offs en de barragewedstrijden, en 2 voor de Beker van België. Joao Silva kwam in alle 40 op het veld, alles samen goed voor 3.522 voetbalminuten en zelfs nog veel meer aangezien in de officiële tabellen elke wedstrijd maar exact 90 minuten duurt.

Abdelkahar Kadri tekende 37 keer present, Felipe Avenatti verlaat de club na drie KVK-seizoenen in zijn carrière met nog eens 36 optredens, evenveel als topscorer Isaak Davies – bekroond tot AGO Jobs & HR Kerel van het Seizoen – en evenveel ook als Nayel Mehssatou. Dion De Neve moest enkele wedstrijden door blessure forfait geven maar was er uiteindelijk toch 35 keer bij.

Thierry Ambrose, die het seizoen afsloot met de enige hattrick die door een KVK-speler werd gerealiseerd, was het overgrote deel van de competitie geblesseerd nadat hij tijdens zijn eerste wedstrijd een achillespees scheurde. Erger nog was het voor Youssef Challouk die de derde wedstrijd van het seizoen een ingewikkelde knieblessure opliep en gelukkig bijna aan het einde van zijn revalidatie toe is.

Aangezien er in een ploeg maar één doelman staat, hebben Tom Vandenberghe en Lucas Pirard de 40 wedstrijden onder de lat verdeeld: Tom 23, Lucas 17. We vergeten Ebbe De Vlaeminck niet die als ‘derde doelman’ een aantal keren tot de selectie behoorde maar niet moest aantreden.

Dit is het lijstje met het aantal matchen dat zij speelden:

40 Joao Silva
37 Abdelkahar Kadri
36 Felipe Avenatti
36 Isaak Davies
36 Nayel Mehssatou
35 Dion De Neve
34 Abdoulaye Sissako
32 Massimo Bruno
32 Sheyi Ojo
30 Mark Mampassi
24 Mounaïm El Idrissy
23 Tom Vandenberghe
22 Marco Kana
21 Kristiyan Malinov
17 Lucas Pirard
13 Jonathan Afolabi
12 Ryan Alebiosu
12 Haruya Fujii
12 Kings Kangwa
11 Lynnt Audoor
9 Thierry Ambrose
9 Ryotaro Tsunoda
8 Martin Wasinski
8 Iver Fossum
7 Djiby Seck
3 Youssef Challouk

Verlieten de club tijdens het seizoen maar speelden ook nog een aantal wedstrijden:

12 Alex Mighten
11 Aleksander Radovanovic
10 Dylan Mbayo
7 David Henen
3 Lars Montegnies
3 Raul Oprut
2 Christalino Atemona
2 Bilal Messaoudi
1 Massimo Decoene
1 Pape Gueye

Drukke transferactiviteit

Net als bij alle profclubs was er ook bij KV Kortrijk het voorbije jaar een onvermijdelijke, drukke transferactiviteit.

De moeizame voorbereiding maakte dat KVK na acht speeldagen amper 2 op 24 noteerde. Een handicap die de ploeg het hele seizoen met zich meesleepte. Toch slaagde het – ongetwijfeld ook mede dankzij de fantastische steun van de supporters – er in om een plaats in de hoogste reeks van het Belgisch voetbal te behouden.

Een overzicht van alle transferactiviteiten het voorbije jaar:

Kwamen erbij tijdens de zomermercato 2023:

Malinov, El Idrissy, Ambrose, Sissako, Pirard, Alebiosu, Seck, Oprut en huurspelers Kana, Mampassi, Mighten, Davies, Audoor, Ojo en Wasinski (huur verlengd).

+ 9 spelers kwamen terug nadat ze eerder door KVK werden verhuurd: daarvan vertrokken meteen weer: Badamosi, Ilic, Lamkel Zé, Sissoko, Hermann, De Bruyn en Luqman; Radovanovic vertrok later tijdens de wintermercato; Challouk bleef bij de club.

Vertrokken tijdens de zomermercato 2023:

Watanabe, Selemani, Gueye, Henen, Vandendriessche, Deman, Montegnies, Delle, Osabutey

+ D’Haene die stopte met voetballen.

+ einde huur bij KVK: Dyhr, Loncar, Keita, Tanaka, Sych en Dessoleil

+ verhuurd door KVK: Messaoudi en Decoene

Kwamen erbij tijdens de wintermercato 2024:

Afolabi en Fossum

en huurspelers Kangwa, Fujii, Tsunoda

Vertrokken tijden de wintermercato 2024:

Radovanovic

+ verhuurd door KVK: Mbayo en Oprut
+ einde huur: Mighten

Zijn nu einde contract:

Atemona en Avenatti

+ einde huur bij KVK: Fujii, Mampassi, Wasinski, Tsunoda, Kana, Audoor, Kangwa, Ojo en Davies

Komen nu terug na huur:

Messaoudi, Decoene, Mbayo en Oprut

Maandagvoormiddag namen coaches en spelers, bestuur en medewerkers bij een ontbijt afscheid van elkaar. Coach Freyr Alexandersson, de echte Miracle Man, de IJslandse Viking die Vlaanderen veroverde, dankte al wie aan de realisatie meewerkte en maakte meteen afspraak voor de eerste training. Die heeft plaats over minder dan een maand, op woensdag 26 juni.