WhatsApp Image 2024 04 14 At 16.11.12
WhatsApp Image 2024 04 14 At 16.11.12

Op naar de Gestelsedijk

Zondagavond reist KV Kortrijk naar de Limburgse Kempen voor het eerste van twee duels met een plaats in de Jupiler Pro League als inzet. De terugwedstrijd in het Guldensporenstadion heeft plaats op zondag 26 mei om 13.30 uur.

18/05/2024

Lommel SK werd dit seizoen 4de in de reguliere competitie van de tweede klasse. In de rangschikking eindigde Beerschot 1ste met 56 punten, Dender 2de met 54, Deinze 3de met 53 en Lommel 4de met 52 punten.

Lommel kwam dus twee punten tekort om rechtstreeks te promoveren en dan te weten dat het tijdens de laatste vier wedstrijden van de competitie maar 4 op 12 haalde. Het won wel de slotmatch thuis van Beveren met 3-1, maar daarvóór werd het 3-0 verlies op Patro, 0-0 thuis tegen degradant Seraing en een 3-2 nederlaag in Deinze.

In de play-offs van de tweedeklassers elimineerde Lommel nadien wel Zulte (1-1 uit en 1-0 thuis) en Deinze (1-1 thuis en 1-2 uit.) Analisten geven aan dat Lommel SK het technisch vaardigste team van tweede klasse is dat bovendien op één na van alle teams het vaakst scoorde.

Coach is Steve Bould (60), vele jaren de assistent van Arsène Wenger bij Arsenal waar hij zelf elf jaar in de verdediging speelde. Bould maakt zijn tweede seizoen af in Lommel dat sinds 2020 een onderdeel is van City Football, het bedrijf dat onder meer Manchester City in de portefeuille heeft.

Fusies & faillissement

Lommel SK heeft gelijkenissen met KV Kortrijk in die zin dat het ook stamt uit een fusie en ook een faillissement doormaakte. Het kende zelfs diverse fusies wat o.a. leidde tot de naam KVSK United en later Lommel United vooraleer het weer zijn aloude naam Lommel SK aannam.

De gemeente Lommel telt zo’n 35.000 inwoners en grenst aan Nederland, het stadion heet sinds enige tijd het Soeverein Stadion, genoemd naar de evenementenhal in de buurt, maar is nog altijd bekend als het stadion ‘Aan de Gestelsedijk’, de weg die leidt naar het Nederlandse buurdorp Luyksgestel.

Voorzitter van Lommel SK is Harm van Veldhoven (61), de tot Belg genaturaliseerde Nederlander die zijn spelerscarrière startte in Lommel en er later ook jaren trainer was.

Trossard, Vanaken en... Pirard

Lommel speelde van 1992 tot 2003 met één jaar onderbreking in eerste klasse. In die tijd kwam het slechts één seizoen uit tegen KV Kortrijk dat toen veelal in tweede klasse uitkwam. Alleen in het seizoen 1998-1999 stonden beide teams tegenover elkaar. In Lommel werd het 3-1, in Kortrijk 4-1.

Het Lommelse avontuur in de hoogste reeks eindigde in 2003 helemaal in mineur want de club gaf nog voor het einde van het seizoen om financiële redenen forfait. Dankzij een fusie met Overpelt Fabriek kon het in derde klasse hervatten.

Terug in tweede klasse had het enkele opmerkelijke namen in zijn rangen zoals Leandro Trossard en Hans Vanaken. In het seizoen 2015-2016 stond… Lucas Pirard er onder de lat. Onze KVK-doelman werd er toen een seizoen uitgeleend door Standard.

Lommel - KV Kortrijk 1-3

In de recente geschiedenis stonden Lommel en de Veekaa op een donkere, ondergeregende avond in februari 2021 tegenover elkaar bij een duel voor de Beker van België in volle coronapandemie en dus zonder toeschouwers.

Bij Lommel ontbrak de coach die het virus te pakken had, bij KV Kortrijk was de pas nieuw aangeworven coach Luka Elsner er ook niet bij. Hij moest eerst twee weken ‘in quarantaine’ voor hij bij de spelersgroep mocht aansluiten. T2 Bart Meert  leidde de troepen naar een gevleide 1-3 overwinning.

Lommel had immers het meeste balbezit maar KVK won de wedstrijd op efficiëntie. Gueye en Chevalier zorgden voor de 0-2, op strafschop milderde de thuisploeg, Selemani miste een penalty aan de overkant maar in de toegevoegde tijd profiteerde hij van het mee aanvallen van de Limburgse doelman om de 1-3 vast te prikken.

De ‘beker-ploeg’ aan de aftrap die avond: Jakubech, Dewaele, Hines-Ike, Radovanovic, Ocansey, Makarenko, Sambou Sissoko, Stojanovic, Chevalier, Gueye & Selemani.

Sinds Lommel SK terugviel uit de hoogste reeks speelde het al vijf keer play-offs of barragematchen om te promoveren, maar telkens verloor het die strijd. De komende dagen krijgt het een nieuwe kans tegen KV Kortrijk dat inmiddels al zoveel ‘do or die’s’ overleefde dat het dit ook nog wel aan kan.

Ik ga mee!