FZqYnSCWAAgbZs3
FZqYnSCWAAgbZs3

Oleksii Sych is niet zomaar een Oekraïense belofte

Oleksii Sych ziet er naast het veld nog ‘een jong kereltje’ uit, maar eenmaal tussen de lijnen blijkt hij een stoere gast die met zijn snelheid en duelkracht meteen indruk maakt. Hij speelde al dertien wedstrijden met de U21 van dat enorm grote land en is zeker niet zomaar een Oekraïense belofte. – Eddy Soetaert

14/09/2022

Hoe we zijn naam precies uitspreken, dat was de eerste vraag. “Oleksii”, zegt hij, “maar zeg maar Alex.” – “Neenee, liever Oleksii”, reageert captain Kristof D’Haene die de jonge Oekraïner verwelkomt. “We hebben hier immers al een Alex”, verwijzend naar Alexandre De Bruyn die door iedereen zo wordt aangesproken. “Goed dan, Oleksii,” lacht de nieuwkomer.

Oleksii is geboren in Zorya, in het noordwesten van Oekraïne, in de oblast (vergelijkbaar met ‘provincie’) Rivne, ver weg van de Russische grenslijn. “Het was er heerlijk wonen”, vertelt hij. “Ik had er een goede jeugd samen met mijn jongere broer. Mijn vader Mykola was ook voetballer maar in die tijd kon je daar nog je boterham niet mee verdienen zodat hij op aangeven van zijn ouders amateur bleef.”

Al vroeg werd Oleksii door talentscouts naar Lviv gebracht, zo’n 200 kilometer meer naar het westen toe, dicht bij de Poolse grens. Lviv kwam dit jaar vaak in het internationale nieuws als toegangspoort naar het door oorlog geteisterde Oekraïne.

Ook Oleksii had met de oorlog te maken. “Niet zo erg als de landgenoten die in het oosten van het land wonen, maar ook naar ons toe vuurden de Russen raketten af”, zegt hij. “Ik heb foto’s en videobeelden bij van raketten die insloegen op een kilometer van mijn appartement. Het went niet om met regelmaat het alarmsignaal van sirenes te horen.”

Neen, hij heeft geen familie die strijdt in de oorlog, maar iedereen is er wel elke dag om bekommerd. Ook hij.

Interview Sych 1
Interview Sych 1

KARPATY SCHOOL

Alles was nog vredig in de grote stad Lviv, met zo’n 700.000 inwoners de zevende stad van Oekraïne, toen Oleksii er op zijn 15 aankwam. Hij ging naar school naar de Karpaty School waar hij het ‘sportieve systeem’ volgde.

Karpaty is een club die ooit landskampioen werd maar dit seizoen uitkomt in de tweede klasse. Hij speelde er in het seizoen 2019-2020 zijn eerste wedstrijden in de Premier Liga maar verhuisde dan naar één van de andere twee clubs in de stad: Rukh Lviv, niet te verwarren met FK Lviv. Rukh is een vrij jonge club die pas twee jaar in de hoogste reeks speelt. Sych was er een vaste waarde geworden op de rechtsachter, soms ook centraal achterin.

Met zijn 1m87 is hij best imposant, maar niettemin heel snel. Aandachtige supporters op training vergeleken hem al meteen met Adam Marusic, de Montenegrijn die bij KVK zijn carrière opstartte en nu met Lazio Roma net nog Feyenoord met 4-2 over de knie legde.

“De Oekraïense competitie is qua niveau vergelijkbaar met de Belgische,” weet hij. Dat leerde hij uit beelden en zaterdag was hij net op tijd in Kortrijk om de – weliswaar tegenvallende – wedstrijd tegen KV Mechelen live te zien. “Ook hier zijn er enkele topclubs zoals Club Brugge dat Europees goed meedoet. In Oekraïne zijn dat Dynamo Kiev en Sjachtar Donetsk. We waren altijd extra gemotiveerd als we tegen deze clubs moeten spelen.”

ANASTASIA

Oleksii zal al meteen met enkele Belgische topclubs te maken krijgen: op een rijtje Anderlecht, Antwerp en Genk. “Ik heb geleerd dat je nooit kansloos bent”, zegt hij. Het interview is hartelijk maar niet eenvoudig: de nieuwkomer begrijpt vrij goed Engels maar spreekt het nog niet zo goed. Dan moet ‘google translate’ maar zijn werk doen.

“Ja, het was een lange tocht vanuit Lviv via Warschau naar hier”, lacht hij. “Meer dan 1.600 kilometer in twee dagen. Ik moest het wel met de auto doen want ik wou veel eigen spullen meenemen. Mijn auto zat vol. Inmiddels heb ik hier een appartement en over een maand komt mijn vriendin Anastasia over.”

Of hij al tijd had om even in de stad te wandelen, niet te vergelijken met de grootstad Lviv uiteraard. “Ja, ik wandelde al eens in het centrum. Ik vind het hier heel mooi. Lviv is natuurlijk veel groter maar waar ik woonde, in Zorya, dat was maar een groot dorp, kleiner dan Kortrijk.”

Interview Sych 2
Interview Sych 2

EK 2023

Oleksii deed nogal wat internationale ervaring op met de U21 van Oekraïne. Als je in een land met 42 miljoen inwoners en twee hoog aangeschreven topclubs als Dynamo Kiev en Shaktar een vaste waarde bent bij het nationale beloftenteam moet je wel wat te bieden hebben.

Hij speelde o.a. alle tien de kwalificatiewedstrijden voor het EK, goed voor 7 overwinningen en 1 draw, maar niet voldoende voor de groepswinst die naar Frankrijk gaat. Daardoor moet Oekraïne nu op 23 en 27 september play-offs spelen tegen Slovakije, met Polen als thuisbasis voor de terugwedstrijd.

Oleksii wordt door KVK één jaar geleend bij Rukh maar de club heeft een aankoopoptie die kan worden gelicht als zijn passage meevalt. “Ik zal me honderd procent inzetten zodat de club me na dit seizoen ook definitief wil aankopen”, zegt hij meteen.