WhatsApp Image 2023 04 08 At 17.33.19

Nu mét Still

Toen KV Kortrijk op zaterdag 8 april 2023 AS Eupen ontving stond het 14de, de bezoekers 15de. De wedstrijd eindigde op 0-0 en uiteindelijk behielden de beide ploegen hun positie zodat ze niet degradeerden. Bij AS Eupen was Edward Still de coach, nu staat hij in het andere kamp.

20/08/2023

De wedstrijd is vier maanden later alweer belangrijk. Beide teams willen uit de laatste vier blijven. Eupen slaagt daar vooralsnog in dankzij een 2-2 gelijkspel thuis tegen Westerlo met twee goals van Yentl Van Genechten en een 0-1 zege op Racing Genk met een doelpunt van Charles-Cook. KVK wil dringend van de laatste plaats weg en staat voor twee opeenvolgende thuismatchen, zondagavond tegen Eupen, volgende week tegen Standard.

Vaak een gelijkspel

De twee clubs zagen elkaar voor het eerst in oktober 1973 toen de driejarige Veekaa tijdens zijn eerste seizoen in tweede klasse met 3-0 won. In de hoogste reeks waren ze een eerste keer heel even samen in 2010-’11 waarbij KVK met 3-1 won dankzij doelpunten van Rossini, Mboyo en Kums. Dat jaar degradeerde Eupen en kwam pas terug in 2016, waar het sindsdien al acht jaar verblijft.

Het werd keer op keer een hardnekkige tegenstander in het Guldensporenstadion, waar het duel al diverse keren eindigde op een gelijkspel. Meteen al in het seizoen 2016-’17: toen werd het 1-1 in de reguliere competitie via een goal van Rolland en 3-3 in Play-Off 2. Die wedstrijd kende een stevig slot: bij een 1-3 stand scoorden Totovytskyi in de 90ste minuut en Sidy Sarr in de 91ste minuut.

Een jaar later werd het 0-0, dan kwam Eupen twee keer winnen, 1-3 en 1-2, met tussendoor een nipte bekerzege voor KVK (2-1 dankzij Mboyo en een own-goal.) De jongste drie jaar eindigde het ook telkens weer op een draw: 0-0, 1-1 (Messaoudi) en opnieuw 0-0 in een wedstrijd met Vandenberghe, Avenatti, Silva, Henen,  Kadri, Mehssatou en Wasinski aan de aftrap en Atemona, Bruno, De Neve, Mbayo en Regali op de bank.

Dit keer is Edward Still weer aan zet, maar dan wel in de Kortrijkse dug-out.