WhatsApp Image 2023 10 29 At 19.44.00 3

Naar Molenbeek

Na twee thuiswedstrijden tegen topclubs, reist KV Kortrijk zaterdagnamiddag naar RWDM voor een confrontatie ‘onder gelijken’. In het Edmond Machtensstadion in Molenbeek is de inzet groot.

03/11/2023

KVK ontmoet na 23 jaar nog eens RWDM in een competitiewedstrijd. Het laatste rendez-vous dateert van april 2000 toen beide ploegen in tweede klasse speelden. Dat jaar hadden ze zelfs vier keer met elkaar te maken, want vóór de seizoenstart werd een wedstrijd voor de zogenaamde Ligabeker gespeeld, een veredelde oefenmatch die KVK met 2-0 won.

Even later stonden de twee teams in de hoofdstad ook voor de Beker van België tegenover elkaar, waarbij de thuisploeg dan weer met 2-0 won. Ook in de competitie trok RWDM er aan het langste eind met een 2-1 zege ondanks een penaltygoal van Claude Verspaille.

Vorig seizoen kwalificeerde KVK zich voor de 1/8e finales van de Croky Cup op het veld van RWDM.

NA 25 JAAR NOG EENS COMPETITIEWINST OP RWDM?

De eerste afspraak tussen RWDM en KVK dateert al van 1973 toen beide ploegen in tweede klasse speelden. Maar later volgden een resem duels in de hoogste reeks met een laatste uitzege voor de Veekaa in april 1988: 0-4 werd het met goals van Damir Desnica, Lorenzo Staelens en twee keer André Kiekens. Zowaar 25 jaar later kan er nog eens worden gewonnen in Molenbeek in de competitie, waar ex-KVK-speler Johan Vermeersch jarenlang voorzitter/eigenaar van de club was.

RWDM is een lang verhaal van vele fusies. De naam zegt het al: Racing White Daring Molenbeek. Racing Brussel was een van de oudste clubs van het Belgisch voetbal en fusioneerde met White Star onder de naam Racing White. Die club ging nadien samen met Daring Brussel. Toen de nieuwe club failliet ging – onder meer ook nog even FC Brussels genaamd – werd in 2015 het stamnummer van Standaard Wetteren overgekocht zodat de club  in vierde klasse een doorstart kon maken.

Het verhaal gaat door tot de overname van de Amerikaanse zakenman John Textor, eigenaar van diverse Europese voetbalclubs, en de promotie naar de hoogste reeks in mei jl. Daar nam de club een stevige start, kreeg met de Braziliaan Claudio Capaca al meteen een nieuwe coach, maar viel de jongste weken terug in de rangschikking. De laatste zege is van 16 september geleden.

RWDM EN DE TOEGEVOEGDE TIJD

RWDM heeft iets met de toegevoegde tijd. De jongste drie wedstrijden incasseerde het telkens kostbare doelpunten in de extra tijd. Op Charleroi werd het in de 101ste minuut nog een 2-1 nederlaag, tegen Westerlo scoorden de bezoekers de 1-1 in de 94ste minuut en nadat RWDM op STVV in de 93ste minuut nog had gelijkgemaakt, won de thuisploeg uiteindelijk toch met 2-1 dankzij een goal in de 96ste minuut. Zo verloor RWDM vier kostbare punten in drie opeenvolgende slotfases.

Terwijl KVK woensdagavond in Dender 120 minuten aan de bak moest om via de strafschoppensessie te overleven, kon het voor RWDM zuiniger dankzij een late goal (85ste minuut en dit keer geen tegendoelpunt!) tegen Olympic Charleroi.

De competitiegoals komen vooral van Gueye-Biron, maar nog altijd niet te onderschatten is de ex-Kortrijkzaan Xavier Mercier die weer in het land is na een ommetje naar het Hongaarse Ferencvaros.