WED 5783
WED 5783

Mounaïm El Idrissy: de chouchou van Ajaccio

“Faïz Selemani en Maxime Chanot raadden me aan om naar Kortrijk te komen”, zegt Mounaïm El Idrissy, de nieuwe centrumspits van de Veekaa. Hij speelde met Ajaccio in de Ligue 1 en in de Ligue 2, waar hij werd aangeduid als ‘de meeste talentvolle speler van de reeks’.

22/09/2023

“Ik ben geboren in Martigues maar al van kleins af woonde ik in Marseille,” vertelt de 24-jarige Fransman met Marokkaanse roots. “Ik verbleef er één seizoen in het Centre de Formation van Marseille, maar ik kon er niet blijven. Dan kwam AC Ajaccio me halen. Ik was 15 en wou mijn kans grijpen. Het bleek een goede beslissing.”

Terwijl zijn ouders in Zuid-Frankrijk woonden, verbleef Mounaïm liefst negen jaar op het eiland Corsica, het Île de Beauté, het Eiland van de Schoonheid. “Ben je er nog nooit geweest? Zonde. Hoe prachtig is Corsica,” prijst hij. De hoofdstad is Bastia maar in Ajaccio is Napoléon Bonaparte geboren en zijn naam kom je er op straten en pleinen overal tegen.

Corsica is bezeten van het voetbal. Het eiland telt 300.000 inwoners maar heeft met AC Ajaccio & SC Bastia twee clubs die soms in de Franse Ligue 1, soms in de Ligue 2 spelen. Dit seizoen ontmoeten beide teams elkaar in de tweede klasse nadat Ajaccio als de op twee na laatste degradeerde uit de hoogste reeks.

“Het was een moeilijk seizoen”, beseft El Idrissy. “We waren een seizoen eerder gepromoveerd en nog niet klaar voor het topvoetbal.”

WINST TEGEN DEJAEGERE

Hijzelf had behoorlijk wat aandeel in de promotie. “Mouna” zoals ze hem in Ajaccio noemden, was een vaste waarde in het elftal dat op de slotdag de promotie binnenhaalde dankzij een 1-0 zege tegen kampioen Toulouse. Hij keek ervan op te horen dat Brecht Dejaegere, toen de captain van Toulouse, hem wel bekend, zijn jeugdopleiding genoot bij KVK.

Hij kent nog twee andere oud-spelers van de Veekaa. “Ik had regelmatig contact met Faïz Selemani, die ook van Marseille afkomstig is. En de laatste twee weken dat ik in Ajaccio was ook met Maxime Chanot, die er toen net aankwam. Beiden prezen me de club aan en ik ondervind dat ze gelijk hadden: het is een familiale club waar ik me meteen thuis voelde en ik zie heel veel kwaliteit rondom mij. Neen, dit is zeker geen club om te degraderen. Als je ziet dat we tegen Anderlecht de zege binnen bereik hadden…”

Inmiddels weet ‘Mouna’ ook dat er wel vaker jongens uit het zuiden van Frankrijk naar Kortrijk kwamen om nadien stappen in hun carrière te zetten. Xavier Mercier is van Alès, Benoit Poulain van Nîmes, Lucas Rougeaux van Grasse, Faïz Selemani van Marseille, Samuel Gigot die het maakte in Moskou en nu evenzeer bij Marseille, noem maar op… ‘Gigot, heeft die hier ook gespeeld?’ Inderdaad, ook voor hem begon zijn weg omhoog in Kortrijk.

BLIJ MET MIJN TRANSFER

Het was vooral de ernstige blessure van spits Thierry Ambrose die KVK deed uitkijken naar een extra centrumspits.

“Ik had contacten met Toulouse en Strasbourg, maar Kortrijk was meteen heel concreet. Ik ben blij dat ik er op de slotdag van de Belgische transfermarkt kon op ingaan,” zegt El Idrissy.

Op de website van AC Ajaccio werd hij meteen met veel egards uitgewuifd: “Mouna laat een magnifiek spoor achter bij onze club, zowel op het menselijke vlak als wat betreft sportieve prestaties”, staat er. Hij wordt omschreven als ‘een onvermoeibare werker’.

Hij is er pas 24, maar speelde 119 wedstrijden voor de Corsicanen, waarvan 32 in de Ligue 1. Coach Edward Still omschrijft hem als ‘sterk in de box’ en ‘een ploegspeler die ook helpt verdedigen’. Bij KVK tekende hij een contract tot 2026 met een optie op nog een extra seizoen.

Zondag startte ‘Mouna’ op de bank en viel daarbij op doordat hij regelmatig recht sprong om zijn ploegmaats aan te moedigen. “Ik was verrast van de sfeer. Die was schitterend”, zegt hij. “Wat een mooie ambiance vanwege de supporters. Zij zullen dit seizoen zeker een belangrijke rol spelen.”

Te beginnen op Charleroi zaterdag! Trek mee en steun onze Kerels via onderstaande link.

Ga mee naar Charleroi!