KV Kortrijk : Xavier Chen Foto BART VANDENBROUCKE/VDB
KV Kortrijk : Xavier Chen Foto BART VANDENBROUCKE/VDB

MET EX-KVK’ER XAVIER CHEN NAAR QATAR

De Wereldbeker 2022 in Qatar is begonnen. KV Kortrijk vaardigt geen spelers af, – Marko Ilic viel net af -, maar heeft wel drie ex-spelers ter plekke: Cheikhou Kouyaté & Stefan Mitrovic als voetballers en  Xavier Chen als analist.

21/11/2022

Kouyaté was er in het seizoen 2008-2009 bij toen KVK debuteerde in eerste klasse. Nu komt hij uit voor Nottingham Forest en straks in Qatar voor Senegal. Stefan Mitrovic speelde voor De Kerels in 2012-2013 en mag straks met Servië aantreden.

Xavier Chen was van 2003  tot 2007 bij de Veekaa en zegt zonder verpinken: “Mijn beste herinneringen aan het voetbal gaan naar KV Kortrijk.” De Brusselaar volgt de Wereldbeker van nabij als analist voor de RTBF.

Xavier Chen is er inmiddels 39 en volgt het voetbal uitsluitend vanuit de tribune. “Nee, trainer wou ik niet worden”, zegt hij. Daarvoor blijkt hij te zeer een zakenman: in het Brusselse is hij eigenaar van vijf restaurants.

Hij kwam op zijn 19 naar KV Kortrijk dat toen nog in derde klasse speelde. “Angelo Nijskens was er de coach. Het ging best goed maar toen we halfweg het seizoen een tweede nederlaag leden, werd hij meteen ontslagen en nam Manu Ferrera, die sportief directeur was, de leiding over.”

“Ferrera had enkele jongens van het Brusselse gehaald, een auto vol. Ik kwam van Anderlecht, Calvo van Charleroi, maar hij woonde in Brussel, Bakalli van Strombeek. Daniel Calvo is trouwens een goede vriend gebleven.”

“Het tweede seizoen begon dramatisch. Met 1 op 21 zowaar, waarna Ferrera weer moest overnemen, nu van Rudy Verkeminck. We hadden een sterke ploeg met Demets en Houzé en Salou Ibrahim en Alois Nong. Alois woont nu in Luik, waar hij een jeugdploeg van Standard coacht, maar ik zie hem nog af en toe in Brussel.”

“Van ons derde jaar herinner ik me goalgetter Jarakovic, van mijn vierde de komst van Hein Vanhaezebrouck. We versloegen Brussels en Sint-Truiden voor de beker en verloren maar nipt in twee duels van Club Brugge. Het was vrijwel dezelfde ploeg als het vorige seizoen maar nu haalden we wél de eindronde om over te gaan naar eerste klasse, maar daar waren we nog te groen voor.”

“Toen ben in vertrokken. Ik werd in de eindronde opgemerkt door KV Mechelen dat me erbij wou. Dat was meteen eerste klasse. Het viel bovendien mee dat het dichter bij Brussel was. Ik studeerde toen ook nog rechten en kon wat extra studietijd gebruiken.”

“Een jaar later kwam KVK ook over naar de hoogste reeks. Dat verwonderde me niet. Je voelde al meteen dat Hein Vanhaezebrouck een goede trainer zou worden. Hij stond tactisch boven de andere coaches van de reeks, hij was anders in zijn aanpak. Dat hij opteerde voor drie verdedigers was in die tijd nog heel ongewoon.”

Xavier Chen heeft nog veel herinneringen aan KV Kortrijk. “Mijn beste herinneringen gaan uit naar die tijd, al speelde ik zeven jaar in Mechelen. Maar het was in Kortrijk dat ik profvoetballer werd. Die omschakeling was fantastisch voor mij. Kortrijk is de club die me die kans gaf. Ze geloofden in mij.”

BV2B9063
BV2B9063

Exclusiefvoor MyKVK leden

Content van onze club, die alleen abonnees en/of leden van de club, kunnen zien.