Maxim Vandamme 9
Maxim Vandamme 9

MAXIM VANDAMME WEET HOE JE WINT VAN ANDERLECHT

Maxim Vandamme! Hij is een van de meest talentrijke voetballers die ooit voor KV Kortrijk uitkwam. Sierlijk, technisch vaardig, dribbelsterk alsof de bal aan zijn voet kleefde. Hij won ooit een memorabele match einde seizoen met de Veekaa tegen Anderlecht.

06/04/2022

Maxim houdt er niet van om veel over vroeger te praten. “Ik leef niet in het verleden”, zegt hij. Op zijn 60 blijft hij liever vooruit kijken. Zo traint hij momenteel White Star Lauwe, 7de in de stand in eerste provinciale.

“Ik jeun me hier”, zegt hij. “De Wietstar is een schone club met veel medewerkers, goede velden, degelijke kleedkamers, Stefaan Tanghe is de sportief manager en het klikt goed, we hebben een goede verstandhouding.”

Maar hij moet op algemeen verzoek toch nog eens terug naar… 16 mei 1985. In de tijd dat alle ploegen nog tot in mei voetbalden. “Ja, in de tijd dat de dieren nog spraken”, lacht Maxim.

André Van Maldeghem was de trainer, Michel Timmerman zijn assistent. En de ploeg bestond uit minstens negen Belgen, Maxim Vandamme deelde de lakens uit en kreeg na afloop een speciale vermelding van BRT-verslaggever Marc Uyterhoeven.

Het straffe aan die wedstrijd was niet enkel dat KVK met 3-1 won van Anderlecht, maar ook dat dit – helemaal op het einde van de competitie – de enige wedstrijd was die de paars-witte landskampioen dat seizoen verloor. Hun enige nederlaag!

“Ja, ze waren een vriendenmatch gaan spelen in Israel de woensdag ervoor en ze hadden de titel al lang binnen. Dat deed er misschien wat aan, maar we speelden toch wel een hele goeie wedstrijd”, herinnert Maxim zich.

Het vroege eerste doelpunt kwam er nadat Derouck Quain lanceerde, die kon nog net overeind blijven tussen Arnesen en Perusovic en afleggen voor Carbonelle die binnenschoof. Drie jonge Henegouwers speelden toen inderdaad voor KVK. Vier zelfs, ook Lemoine behoorde tot de kern. Het tweede doelpunt kwam er na samenspel van Lukic en Carbonelle op rechts, Maxim Vandamme nam over en verstuurde meteen een splijtende pass naar de snelle De Lamper die vlugger op de bal was dan Munaron. Meteen na de pauze lanceerde Maxim dwars door het centrum Didier Quain die zorgde voor de 3-0. De late tegengoal van Arnesen was een doekje voor het bloeden voor de landskampioen die vóór de wedstrijd nog in de bloemen werd gezet.

“Ba, een goeie match? Dat kun je niet alleen he,” zegt de man van de match bescheiden. “Als je geen aanspeelpunten hebt, kun je niets bereiken.” Het was doodzonde dat deze fantastische voetballer door een probleem met de heup vroegtijdig uit het voetbal verdween. Anders wachtte de Moorselenaar ongetwijfeld een grote carrière.

We tonen een foto van het Kortrijkse team dat werd gehuldigd met de Trofee Fair Play, voor het fairste team. “Dat win je beter niet”, lacht de trainer in Maxim Vandamme.

KORTRIJK-ANDERLECHT

Zondag is Anderlecht op bezoek in het Guldensporenstadion. In 1985 waren er 10.000 toeschouwers voor het galaduel, zondag loopt het ongetwijfeld ook wel vol. De inzet is immers groot. Anderlecht moet zijn vierde plaats zien te behouden, met de hete adem van AA Gent en… Hein Vanhaezebrouck in de nek.

“Voor de Veekaa zou het goed zijn om nog eens te winnen voor eigen publiek. Ik kan me voorstellen dat de zenuwen strakker zullen gespannen zijn bij Anderlecht dan bij KVK. Waarom zou er dan geen verrassing kunnen komen?”, vraagt de ex-spelmaker van de Kerels zich af. Hij duimt in ieder geval.

Koop je tickets voor de match hier!

DJAMEL ZIDANE

Maxim deelde ook lang de kleedkamer met Djamel Zidane. Beleef hun glorieperiode nog eens in de documentaire “Djamel Zidane: Idool van een icoon”.

Bekijk hier!