KV KORTRIJK : Maxim Deman Foto VDB / Bart Vandenbroucke
KV KORTRIJK : Maxim Deman Foto VDB / Bart Vandenbroucke

Maxim Deman: "Ik speelde samen met Raskin en De Ketelaere"

In aanloop van de achtste speeldag tegen Sint-Truiden praten we met doelman Maxim Deman. Hij blikt onder meer terug op zijn jeugdjaren bij KVK en praat over de samenwerking met zijn vader.

02/10/2020

Op amper 16-jarige leeftijd mocht Maxim voor de eerste keer meetrainen met de A-kern. “In het begin was dat even wennen. Ik kwam ook in een nieuwe groep terecht met spelers die allemaal ouder zijn. Ik kwam toen ook net uit de les en was best wel overdonderd.”

Intussen zijn we twee jaar later en heeft Maxim een profcontract bij de Kerels. “Ik integreerde me wel makkelijk in de groep, ook al was het in het begin even wennen. Het is heel leuk om door te stromen vanuit de jeugd naar de eerste ploeg.” Maxim Deman merkt ook dat hij al veel stappen gezet heeft. “Ik ben veel matuurder geworden, wat ook logisch is. Ik heb veel stappen gezet op verschillende vlakken als doelman. Ik ben ook veel zekerder op het veld geworden. Ik heb veel meer ervaring, ook al is het op mijn leeftijd nog vroeg om dat te zeggen. Ik heb me intussen volledig aangepast aan het ritme. Dat is ook volledig anders dan vroeger. Nu bevind ik me volledig in het ritme van het voetbal. Het is een ander niveau en intensiteit.”

Maxim is nu 18 jaar en studeert Geschiedenis aan de Kulak in Kortrijk. “In de middelbare school was het niet altijd makkelijk om school en voetbal te combineren, maar op dit moment is dat wel beter nu ik aan de universiteit studeer. Het is zake om alles goed te plannen. ’s Ochtends focus ik mij 100% op voetbal en in de namiddag focus ik mij op mijn studies of vrije tijd. Ik probeer ook zoveel mogelijk naar de les te gaan.”

1569314376953 1e5db1f0 D510 4287 Bca9 9e1d14c6917c
1569314376953 1e5db1f0 D510 4287 Bca9 9e1d14c6917c

Jeugdjaren

Maxim speelt sinds zijn zes jaar bij KV Kortrijk. Intussen voelt hij zich hier volledig thuis. “Het is speciaal om door te stromen naar de eerste ploeg. Ik heb veel vrienden gemaakt en goede trainers gehad. Tijdens de laatste jeugdjaren voelde ik mij echt op mijn gemak. Dan heb je ook de mogelijkheid om te groeien en stappen te zetten. Ik heb altijd een goede achtergrondbegeleiding gehad. Mijn harde werk werd beloond door een training met de eerste ploeg, al kwam dat onverwachts.”

Vorig jaar versierde Maxim een selectie bij de jeugd van de nationale ploeg. “Dat was een heel leuke ervaring. Het is iets wat ze mij niet meer kunnen afpakken. Ik heb ook veel opgepikt uit de periode.” Maxim speelde samen met jonge talenten die momenteel doorbreken in de Belgische competitie. “De trainer was Jacky Mathijssen. Ik speelde samen met Aster Vranckx, Charles De Ketelaere, Antoine Colassin en Nicolas Raskin, die momenteel furore maakt bij Standard. Op de kamer sliep ik met Maarten Vandevoordt. Dat zijn toch serieuze namen.”

De keepertrainer bij KV Kortrijk is Patrick Deman, de vader van Maxim. “Op persoonlijk en professioneel vlak proberen we alles goed gescheiden te houden. Op de club zeg ik altijd ‘keepertrainer’ of ‘Patje’ in plaats van ‘pa’. Hij geeft mij altijd goede raad.” Ook thuis maken ze duidelijke afspraken over voetbal. “We proberen de voetbalpraat thuis te beperken. Mijn mama let daar ook op. We proberen maximaal vijf minuten per dag over voetbal te praten. Dan gaat dat over hoe ik mij voel of wat mijn gevoel over de training van vandaag is.”

In de jaren ’80 was Patrick Deman zelf doelman bij KV Kortrijk. Nadien speelde hij ook nog onder andere bij KAA Gent en Lierse SK. Voor Maxim is dan ook een voorbeeld. “Ik heb zijn carrière wel niet echt meegemaakt. Ik was nog iets te jong, maar als ik het zo hoor, was het wel de moeite. Hij heeft een heel mooie carrière gehad. Ik zou heel graag in zijn voetstappen treden.”

118698591 3254855717893491 2340371800963507196 O
118698591 3254855717893491 2340371800963507196 O

Drie doelmannen

Drie weken geleden kondigde KV Kortrijk de komst van een nieuwe doelman aan: Marko Ilic. Met Marko heeft KVK drie talentvolle doelmannen in de rangen. “Ik denk dat we veel kunnen leren van elkaar. Ik heb wel nog maar één keer getraind met Marko. Hij lijkt mij een goede gast van wie ik veel zal kunnen leren. Hetzelfde geldt natuurlijk van Adam. Ik denk dat we een hechte groep zullen vormen en dat we samen veel stappen zullen zetten.”

Al heeft KVK een zeer jonge keeperskern. Adam is 23 jaar, Marko is 22 en Maxim 18. Al vormt dat geen probleem. “Ik heb ook een jaar met Sébastien Bruzzese getraind. Van hem heb ik ook veel geleerd. Hij heeft heel veel ervaring. In dat opzicht heb ik die invloed al gehad. Onze keepertrainer heeft ook carrière gemaakt en ook veel ervaring. Dat is ergens wel hetzelfde.”

KV KORTRIJK : Maxim Deman Foto VDB / Bart Vandenbroucke
KV KORTRIJK : Maxim Deman Foto VDB / Bart Vandenbroucke

Kunstgrasveld

Zaterdagavond speelt KV Kortrijk op het kunstgrasveld van Sint-Truiden. De Kerels trainden deze week dan ook op het kunstgrasveld van Gullegem. “Ik houd wel van kunstgrasvelden, maar dan moeten het wel goede zijn. Het kunstgrasveld in Gullegem is een heel goed kunstgrasveld. Je moet altijd wel opletten voor schaafwonden als doelman. De bal glijdt ook anders. Als je daar rekening mee houdt, is dat wel leuk om op te spelen. Het is ook makkelijk. Het veld ligt namelijk nooit slecht en ligt ook nooit te drassig, maar ik heb wel liever een goed grasveld dan een goed kunstgrasveld”, besluit Maxim Deman.

BVC30983
BVC30983

Supporters

We geven ook de kans aan MyKVK-leden om een vraag te stellen aan de spelers. Deze week hebben we heel wat vragen ontvangen voor Maxim Deman. We pikken er eentje uit. De vraag komt van Fabii. Hij vraagt zich af wat de ambities van Maxim zijn bij KVK. “Ik wil op zo’n hoog mogelijk niveau spelen. Ik denk dat elke speler zo hoog mogelijk wil spelen. Voor mij is dat niet anders. Ik hoop dat het bij deze club is, want ik voel me hier echt thuis.”

Dilemmaronde

Om af te sluiten krijgt Maxim Deman drie dilemma’s voorgeschoteld.

De linkse of rechtse hoek?
“Het maakt op zich niet veel uit, maar als ik moet kiezen, kies ik de rechtse hoek. Ik had een blessure aan mijn linkerheup en soms voel ik het nog een beetje als ik op mijn linkerkant val.”

Strafschop of vrije trap net uit het strafschopgebied?
“Vrije trap net uit het strafschopgebied. Dit wordt sneller gemist dan een penalty. Er is ook meer afstand. Ik kan ook een muur zetten. Een strafschop is sexyer om te stoppen, maar een vrije trap geeft toch minder kans op een doelpunt.”

Dit seizoen jouw debuut bij de eerste ploeg of kampioen met de beloften?
“Debuut bij de eerste ploeg”