WhatsApp Image 2023 02 04 At 21.24.30
WhatsApp Image 2023 02 04 At 21.24.30

Martin Wasinski: Een echte Belg

Hij is er nog altijd maar 18n maar hij is week na week een nuttige schakel op het bord van Bernd Storck. En neen, hij is helemaal geen Pool, maar een Belg zoals jij en ik: Martin Wasinski voelt zich al helemaal thuis in Kortrijk.

10/02/2023

Zondag speelt KVK op Standard en dan kun je er van op aan dat de hele familie Wasinski present zal tekenen op Sclessin: zij wonen immers allemaal in de Vurige Stede waar Martin amper 18 jaar geleden is geboren en opgegroeid.

“Ik ging er voetballen bij een clubje in de buurt, bij US Hesbignonne,” vertelt hij. Vrij vertaald: US Haspengouw. Gauw werd hij aangetrokken door het hoger aangeschreven Stade Waremme, op de taalgrens, in Vlaanderen bekend als Borgworm.

Spreekt hij dan Nederlands? “Ik begrijp alles, ik spreek het ook wat. Mijn vriendin daarentegen spreekt vlot de beide talen, haar moeder is een Vlaamse.”

Maar laten we eerst dit misverstand uit de wereld helpen: neen, Martin Wasinski is geen Pool. “Mijn grootvader is een Pool die in België kwam werken. En ik draag natuurlijk zijn naam. Maar ik ben een echte Belg.”

U19 international

Op zijn 14 trok Martin al een uur rijden ver naar Charleroi. “Ik speelde een tornooi met Waremme en die van Charleroi vroegen me om er te testen. Dat viel mee en ik kon er gaan spelen. Mijn ouders waren natuurlijk niet onverdeeld gelukkig met dat voorstel maar de technisch directeur kon ze overtuigen: ik ging er op internaat en heb er ook mijn humaniora afgewerkt.”

Op zijn 17 speelde Wasinski al voor het eerst in eerste klasse. “Ja, op verplaatsing bij Zulte: 2-2 werd het. Dat was augustus 2021. Nadien kwam ik af en toe in het eerste elftal.”

Dit seizoen begon hij vooral op de bank. “Toen de coach Edward Still vertrok en T2 Frank Defays even overnam, zette hij me telkens in het team. Maar dan kwam Felice Mazzu en die was eerlijk tegenover mij: ‘We hebben punten nodig en ik zal dat doen met ervaren spelers’, zei hij. ‘In de toekomst zal ik wel rekenen op jou.’ Ik had geen zin om nog een half seizoen op de bank te zitten en daarom ging ik graag in op de vraag van Kortrijk.”

Wist je dan dat je hier wél in de ploeg zou staan? “Neen. De coach praatte met mij en was heel direct: ‘Ik beloof je niets, maar als het je verdient, zul je spelen.’ Tot hiertoe valt dat mee.”

Hoe bevalt het je dan bij KVK? “Zeer goed. Het is een familiale club, de sfeer is top, iedereen is vriendelijk, niemand heeft vedette-allures. En ik woon op een kilometer van het stadion in de buurt van het station.”

De U19-international van de Rode Duivels staat voor belangrijke maanden: in maart spelen de U19 hun eerste wedstrijd voor kwalificatie voor het EK tegen Slovenië. En tegelijk komen er voor KV Kortrijk beslissende weken aan.

Tegen Charleroi zal hij – zo willen de regels voor een huurling dat – niet mogen spelen, maar zondag op Standard in zijn eigen Luik zal de coach ongetwijfeld weer rekenen op hem.

“Ik ben zeker dat we met deze spelers niet zullen degraderen. We hebben de jongste wedstrijden duidelijk geen geluk gehad, we verdienden beter. Maar het komt goed.”