HAR KVK 24
HAR KVK 24

LUKA, LEO, FAÏZ EN MATHIAS WEER OP UNION

Twee stafleden en twee spelers van KV Kortrijk zijn zaterdag op bezoek bij hun ex-club Union. Maar voor coach Luka Elsner is het een match als een andere: “Het is een anekdote. Niet het individu telt, maar het hele team en dat heeft daar geen boodschap aan. Voor mij is het een match als een andere die wij moeten proberen te winnen.” – Eddy Soetaert

11/08/2021

De promovendus

Coach Luka Elsner, zijn assistent Léo Djaoui, Faïz Selemani en Mathias Fixelles waren er alle vier bij in het seizoen 2018-2019 toen Union in de play-offs tegenover KV Kortrijk stond. Union won beide duels, 2-0 thuis en 0-1 in het Guldensporenstadion maar dat is ‘pour la petite histoire’.

Zaterdag zijn ze weer te gast in het Dudenpark, het geklasseerde voetbalhuis waar Union in een ver verleden elf keer landskampioen speelde, de laatste keer dan wel in 1935.

Onder de leiding van Luka Elsner eindigde Union in 2019 derde na KV Mechelen en Beerschot in 1B, maar gooide hoge ogen met een sterke aanvalslijn Selemani – Tau – Niakaté waarachter Fixelles de lijnen uitzette.

FAÏZ OVER UNION, LUKA EN MATHIAS

Wat zegt Union nog voor Faïz Selemani? – “Ik ben blij weer naar ‘mijn’ stadion te kunnen gaan, daar waar ik me als voetballer heb ontwikkeld. Ik zal met plezier weer spelen tegen mijn ex-ploegmaats.”

Heb je nog contact met teammaats van toen? – “Ja, met Ismaël Kandouss, met vele anderen nog. Ook nog met jongens die inmiddels net als ik al vertrokken zijn.”

Hoe belangrijk was Luka Elsner dat seizoen bij Union? – “Hij was heel belangrijk voor mij in de uitbouw van mijn carrière want toen ik bij Union was, was ik nog niet zoals nu. Hij heeft me toen veel geholpen om de mens en de speler te worden die ik nu ben, om mijn houding te wijzigen. Ik zal hem daar nooit genoeg kunnen voor bedanken.”

Nu zijn jullie weer samen. – “Ja, we hebben nog altijd dezelfde ‘klik’. Ik weet wat de coach van mij verlangt.”

Hoe goed ken je Mathias Fixelles? – “Haha, zeer goed natuurlijk. We rijden elke dag samen vanuit het Brusselse naar hier. Hij komt me altijd halen bij me thuis. Het is een kerel waar ik veel van houd, met wie ik altijd goed overeen kom. Mathias is bovendien een super-voetballer. Hij zal me vanuit zijn positie in het team zeker beter maken in de loop van dit seizoen.”

MATHIAS OVER UNION, LUKA EN FAIZ

Wat zegt Union voor Mathias Fixelles? – “Het is een club die me veel heeft bijgebracht. Ik heb er vijf jaar gespeeld en ben er ook nog maar pas vertrokken. Ik speelde net nog kampioen met Union. Ik heb er nog veel vrienden natuurlijk. Er zitten ook nog veel herinneringen in mijn hoofd. Het is leuk om er zaterdag terug te keren.”

Union is niet te onderschatten. – “Zeker niet. Ze spelen met volledig dezelfde ploeg van vorig seizoen.”

Uitgenomen Mathias Fixelles. – “Ja, dat is waar, maar ze kennen mekaar door en door. Ze staan niet toevallig mee voorin.”

Je wist dat, als je naar Kortrijk overstapte, je weer onder je ex-coach zou gaan werken. – “Ja, ik vond het een pluspunt om voor Kortrijk te tekenen. Het is de coach die ik bij Union heb gekend: op tactisch vlak is hij een heel goeie coach die alles tot in detail voorbereidt. Het is een plezier om opnieuw met hem te werken.”

Je vindt hier ook Faïz terug. “Inderdaad. Faïz is een van de beste spelers van eerste klasse. Hij heeft bij Union heel veel gescoord en hij brengt nu ook veel bij bij KV Kortrijk.”

Je haalt hem elke morgen op. Wie van beiden moet dan op de andere wachten? – “Haha, ik moet wel vaak wachten tot hij klaar is, jawel. Maar het is tof om samen te rijden.”

Terug naar het Dudenpark: dat is geen gemakkelijke opdracht. “Absoluut niet. Ze gaan voort op hun elan van vorig seizoen. Zelfs in 1A is dit een stevige ploeg.”

LUKA OVER UNION, FAIZ EN MATHIAS

Luka, je keert nog eens terug naar je eerste Belgische club. En je bent niet alleen, ook je assistent Léo Djaoui, ook Faïz en Mathias zullen weer even naar Union terugkeren. – “We moeten niet te veel belang hechten aan het verleden, aan de dingen die persoonlijk zijn en niet belangrijk voor het collectief. Er speelt wel elke week een speler tegen zijn ex-ploeg, daar hebben de andere spelers geen verhaal aan. Dat we met vier bij Union waren, mag niet verhinderen dat we ons in detail voorbereiden op de wedstrijd.”

De Brusselse pers, vooral de Franstalige, wil jullie per se interviewen. – “Dat is waar, maar ik probeer geconcentreerd te blijven op de match en de jongens aan te zetten om ook op Union de mentaliteit te tonen die ze tot hiertoe toonden.”

Het is natuurlijk wel een feit: Faïz en Mathias spelen er op het veld waar ze zo vaak op stonden. – “Zoals ik zei: dat overkomt de meeste spelers wel. Het is gewoon een anekdote in het geheel. Faïz en Mathias moeten nog meer gemotiveerd zijn om tegen hun ex-club te spelen.”

Hoe dan ook, het wordt een stevig duel waarin het niet van belang is wie vroeger bij wie speelde – ook niet dat Felipe Avenatti als hij in de ploeg komt met Union tegenover zijn ex-club staat – maar wel dat er drie kostbare punten te verdienen zijn.