BVC24253 (1)
BVC24253 (1)

Lucas Rougeaux: "Opnieuw aanknopen met overwinning"

In aanloop van onze zevende competitiewedstrijd tegen bekerwinnaar Royal Antwerp FC praten we met verdediger Lucas Rougeaux. Hij blikt vooruit op de wedstrijd van morgenavond, opnieuw met supporters.

24/09/2020
BVC24253 (1)
BVC24253 (1)

10 op 18

Na zes speeldagen telt KV Kortrijk tien punten. Daarmee staan de Kerels op een mooie zesde plaats in het klassement. Ook verdediger Lucas Rougeaux blikt tevreden terug. “We hebben al mooie resultaten geboekt, maar in de nederlagen op de eerste speeldag tegen Waasland-Beveren en nu afgelopen weekend tegen Standard konden we zeker beter doen.”

Afgelopen zondag ging KVK nipt onderuit tegen Standard op Sclessin. “In de eerste helft hadden we het knap lastig. We geraakten niet echt in ons spel. Jammer van dat strafschopdoelpunt van Amallah.” Tijdens de rust voerde trainer Yves Vanderhaeghe enkele wijzigingen door en dat loonde. “We groeiden in de wedstrijd, ook al hebben we die gelijkmaker niet meer kunnen maken. We hadden misschien wel een strafschop verdiend. We hadden alleszins op een beter resultaat gehoopt”, aldus Rougeaux.

DIR200821 0768 (1)
DIR200821 0768 (1)

Defensieve stabiliteit

Sinds de start van het nieuwe seizoen probeert coach Yves Vanderhaeghe een nieuw systeem uit, mét resultaat. Er staat een stevige organisatie en bovenden geeft KVK weinig kansen weg. Met zes tegendoelpunten in zes competitiewedstrijden doen de Kerels het allesbehalve slecht. Enkel de top drie (Charleroi, Standard en Club Brugge) slikten minder tegendoelpunten. Daarnaast hield KVK drie keer op rij de nul. “Die foto van onze verdediging voor dat kasteel op de sociale media van KVK was echt wel geweldig. Eigenlijk is het wel een prestatie van de volledige ploeg. We hebben momenteel vertrouwen en een defensieve stabiliteit binnen de ploeg. We werken elke dag keihard om zo weinig mogelijk doelpunten te slikken. Met een clean sheet zet je al een stap richting een overwinning.”

DIR200821 0962 (2)
DIR200821 0962 (2)

Vooruitblik Antwerp

Vrijdagavond om 20u45 opent KVK speeldag zeven van de Pro League in eigen huis tegen Royal Antwerp FC. Na de nederlaag tegen Standard hoopt KVK opnieuw aan te knopen met een overwinning. “Het is goed dat we niet te veel tijd hebben om stil te staan of veel na te denken of te aarzelen en vooral om snel weer aan de slag te gaan. Onze ambities zijn duidelijk. Thuis willen we zoveel mogelijk winnen voor onze supporters.”

Antwerp staat op een tiende plaats met 8 op 18. Al moet KVK meer dan 100% scherp zijn om punten te pakken tegen de bekerwinnaar. “Niet alle topclubs hebben de start waar ze op gehoopt hadden. Antwerp is en blijft een ploeg met heel veel individuele kwaliteiten. Als collectief zijn ze nog niet als vorig seizoen. Ik heb het gevoel dat ze nog naar zichzelf op zoek zijn.”

Afgelopen weekend sleepte Antwerp nog een puntje uit de brand tegen Eupen. Na een 2-0-achterstand werd het uiteindelijk nog 2-2 op de Bosuil. “Vorig weekend toonden ze wel veel mentale weerbaarheid. Dat geeft hen nu wel veel vertrouwen en zullen ze dus met ambities naar hier komen. Het zal een mooie wedstrijd worden”, zegt de Franse verdediger van KVK.

Twee weken geleden keek elke supporter van KVK uit naar die eerste echte thuiswedstrijd tegen RE Moeskroen. De opluchting was groot, ook bij Lucas Rougeaux. “Geen sfeer in het stadion, zoals tegen Waasland-Beveren of Eupen, maakt het voetbal niet compleet. Spelen met supporters maakt echt een groot verschil.”

Tegen Moeskroen waren net geen 3000 supporters aanwezig. Goed voor 30% van de volledige stadioncapaciteit. “Ik was echt verrast door de sfeer in het stadion. De supporters maakten sfeer alsof het stadion uitverkocht was. Dat was echt geweldig! Ik zou onze supporters hiervoor willen bedanken!”

LUCAS ROUGEAUX
LUCAS ROUGEAUX

Het leven in Kortrijk

Lucas Rougeaux speelt sinds 2016 bij KVK en is daarmee de tweede langst dienende speler bij de Kerels, na Kristof D’Haene. De Fransman woont ook in Kortrijk en is intussen volledig gesetteld in de West-Vlaamse stad. “Ik houd van deze stad en haar inwoners. Supporters vragen soms een foto. Het is altijd leuk om dat voor de supporters te doen.”

Naast het voetbal heeft Lucas ook nog andere hobby’s. “Ik heb mijn fiets. Ik fiets geregeld langs de Leie. Ik kan daar echt van genieten. Soms ga ik ook eens padellen, al lukt dat niet vaak. En thuis kook ik geregeld”, vertelt Rougeaux.

Kristof D’Haene en Michiel Jonckheere gaven vorige week hun eerste training aan de U9 van KV Kortrijk. Ook Lucas Rougeaux volgt al een jaar een trainerscursus. “Het is een fijne ervaring, al weet ik nog niet of ik er later iets mee zal doen. Het is gewoon interessant om dingen bij te leren over het spelletje en om andere mensen in de voetbalwereld te leren kennen. Ik geef lessen in het Frans aan de jeugdploegen in Waver.”

DIR17107258
DIR17107258

Zware knieblessure

In 2018 liep Lucas Rougeaux een zware knieblessure op in de halve finale van de Croky Cup tegen Racing Genk. Hij scheurde zijn voorste kruisbanden van zijn rechterknie en moest een jaar lang revalideren. 2 jaar later gaat het opnieuw veel beter met Lucas. “De operatie en revalidatie zijn heel goed verlopen. Het was wel een heel lange weg terug, maar nu heb ik geen last meer. De supporters leefden toen echt met me mee. Ik kreeg veel steun van hen. Ze waren zelfs triest toen ik geblesseerd was. Dat deed me deugd. Twee weken geleden nog vroeg een supporter hoe het met mij en mijn knie gingen.”

De zware knieblessure deed mentaal iets met onze verdediger. “Ik geniet nu echt van elk moment op het veld, want ze zeggen dat het elk moment kan stoppen door een blessure. Dat klopt helaas ook. Ik ga elke dag met plezier naar de training en de wedstrijd.”

TIMOTHY DERIJCK – LUCAS ROUGEAUX
TIMOTHY DERIJCK – LUCAS ROUGEAUX

Ambities

Rougeaux heeft nog een contract voor twee jaar (tot 2022) bij de Kerels en is ambitieus. “Sinds ik hier ben, zaten we telkens dicht bij Play-Off 1. Met het nieuwe systeem, waarbij de eerste acht ploegen kans maken op Europees voetbal, moeten we zeker keihard werken om binnen die top acht te eindigen. We willen zo hoog mogelijk mikken. Ik hoop nog lang bij KVK te blijven en zo nog veel wedstrijden te spelen.”

KVM8855
KVM8855

Vragen van supporters

We geven ook de kans aan MyKVK-leden om een vraag te stellen aan de spelers. Deze week hebben we heel wat vragen ontvangen voor Lucas Rougeaux. We pikken er twee uit. De eerste vraag komt van Niels. Hij vraagt zich af wie Lucas’ voorbeeld als verdediger is. “Op dit moment is dat zonder twijfel Virgil Van Dijk. Toen ik klein was, was dat Gerard Piqué. Op dit moment speelt hij niet altijd een topwedstrijd. Nu zeg ik dus Virgil Van Dijk. Hij is compleet als verdediger: verdedigend, aan de bal,…”

De tweede vraag komt van David. Hij wil weten hoe het Nederlands van Lucas is. “Ik spreek een beetje Nederlands”, probeert Lucas. “Soms zeg ik enkele Nederlandse woorden tegen onze kinesisten. Ik heb nog geen lessen gevolgd, maar ik wil dit zeker nog doen. In de kleedkamer wordt vooral Engels gepraat. Bij de bakker kan ik wel al een brood bestellen in het Nederlands”, lacht Lucas Rougeaux.

Dilemmaronde

Om af te sluiten krijgt Lucas Rougeaux drie dilemma’s voorgeschoteld.

Clean sheet of een belangrijk doelpunt maken?
“Overwinning met de ploeg. Als we met 1-0 winnen, is dat heel goed voor mij, dus ik zeg clean sheet.”

Van Dijk of Ramos?
“Op dit moment Van Dijk. Ik houd ook van Ramos, maar Van Dijk is de speler in vorm. Hij presteert constant bij zijn club.”

Als je geen verdediger was, was ik: doelman, middenvelder of aanvaller?
“Aanvaller”