WhatsApp Image 2024 02 03 At 19.44.33
WhatsApp Image 2024 02 03 At 19.44.33

Lucas Pirard in doel....tegen zijn ex-club Union

Lucas Pirard ontmoet dezer dagen zijn ex-clubs: hij debuteerde voor KV Kortrijk met winst op Standard, hij speelde vorige week te gast bij een andere ex-club STVV en hij staat zondag in doel tegen de club waar hij in augustus vandaan kwam: Union.

14/02/2024

“Het was een soort voorbestemming dat ik op Standard zou spelen”, zegt de Waalse goalie. “Ik heb er in mijn jeugd zeven jaar gespeeld. Het was mijn eerste match met Kortrijk, het was uitgerekend op Standard, daar werd een groot feest gehouden voor hun 125-jarig bestaan en… we wonnen.”

Het was de eerste match onder Freyr Alexandersson, het was de eerste match waarin Tom Vandenberghe dit seizoen door een knieblessure ontbrak en het was de match waarin Lucas Pirard speelde voor zijn familie en vrienden die vanuit het nabije Sprimont voor hem kwamen supporteren. Het werd 0-1 voor KV Kortrijk, Lucas hield de nul en er werd gedanst en gezongen in de kleedkamer van de Veekaa.

“Ik groeide op in Sprimont, ten zuiden van Luik. Ik speelde er bij de jeugd tot ik deelnam aan een soort futsal-competitie die ik twee keer won. Ik kon toen naar Genk dat altijd jonge keepers opleidt maar mijn ouders vonden het op mijn 12de te ver van huis. Ik trok naar Standard.”

Op zijn 19 behoorde hij tot de A-kern van de Rouches en werd daarop een seizoen uitgeleend aan Lommel. “Ik speelde er alle matchen dat jaar in de tweede klasse. Het was het seizoen waarin de eerste zeven in die reeks bleven en de overigen in Eerste Nationale Amateur terechtkwamen. We eindigden zesde. Ja, ik heb veel goede herinneringen aan dat seizoen.”

Een andere Limburgse club had zijn prestaties gevolgd: Sint-Truiden VV haalde Pirard definitief binnen. Hij bleef er drie jaar, goed voor 58 matchen in de Jupiler Pro League. Dan trok hij anderhalf jaar naar Waasland-Beveren.

“In januari 2021 kwam Union me bij Beveren halen, eerst huren, later definitief aankopen. De tweede doelman vertrok er en ik werd de doublure voor Moris. We deden het uitstekend onder Mazzu.”

Dat Lucas het steeds triomfantelijker Union in augustus 2023 verliet voor KV Kortrijk was een verrassing. “Moris was er een certitude, hij is de captain, hij is haast nooit geblesseerd, ik werd er 28 en ik wou spelen. Mijn kansen daartoe waren hoger bij Kortrijk, vond ik.”

Bij Kortrijk speelde Tom Vandenberghe evenwel een reeks uitstekende wedstrijden in een ploeg die nochtans amper punten pakte.

“In elke ploeg is er maar plaats voor één doelman”, weet Lucas maar al te goed. “Ik heb moeten wachten tot Tom zich rond de jaarwisseling blesseerde. Het is vaak het lot van een doelman. Ik heb het ook meegemaakt bij Beveren waar Nordin Jackers op die manier in mijn plaats kwam. En bij Sint-Truiden waar ik tijdens het seizoen dan weer de voorkeur kreeg op Dutoit. De verstandhouding met Tom was en is uitstekend maar we spelen allebei voor onze plaats, zo moet het ook.”

Huis in Luik, appartement in Kortrijk

Lucas heeft een appartement in Kortrijk en rijdt alleen wanneer dat volgens de oefenplanning kan naar Luik waar zijn vrouw en twee dochtertjes wonen. “Ja, ik ken Kortrijk intussen al goed”, zegt hij. “Toen ik in Limburg speelde, verbleef ik in Hasselt. De steden zijn vergelijkbaar: kleine, toffe steden met mooie plekjes en goede restaurants.”

Ruim twee jaar later weer in doel

Lucas speelde zijn eerste wedstrijd van het seizoen op 20 januari 2024 op Standard. Het was wel héél lang geleden dat hij nog in een wedstrijd had gekeept. “Met Union speelde ik twee seizoenen geleden één competitiewedstrijd,” herinnert hij zich. Het was op 6 november 2021 (4-0 winst tegen Charleroi). In november 2022 speelde hij een bekermatch tegen Cappellen.

Zaterdag is hij aan zijn zesde wedstrijd voor KV Kortrijk toe. Drie keer hield hij tot hiertoe een clean sheet, op STVV incasseerde hij alleen maar een onverwachte own goal, slechts op Club Brugge werd het een lastige avond met 3-3 op het bord.

En zie, daar komt het ‘onklopbare’ Union aan, dit seizoen nog maar twee keer verslagen in de competitie.

“Ik zag hun laatste twee wedstrijden, tegen Club Brugge en Westerlo. Ik zie dat ze toch iets minder zijn dan tevoren. En misschien zal de Europese wedstrijd tegen Frankfurt nog wat in de benen zitten. Het blijft natuurlijk een topclub. Maar alles is mogelijk, zeker in ons eigen stadion en met onze enthousiaste supporters erbij. Het wordt geen gemakkelijke wedstrijd maar de andere vier die nog resten in de reguliere competitie worden niet gemakkelijker. In ieder geval: wij geloven er zeker nog in. We hebben sinds Nieuwjaar getoond dat we iedereen aan kunnen.”

Ik ben erbij