KVK26122018 (8 Van 105)
KVK26122018 (8 Van 105)

KVK WINT VAAK OP TWEEDE KERST

Al vier keer op rij won KVK zijn kerstmatch. Ook op tweede kerst tegen leider Racing Genk?

19/12/2022

Er zijn tradities die je in ere moet houden, zeker in de periode rond Kerst. Thuis winnen op tweede kerst is er zo eentje voor de Veekaa: KVK-Standard 2-1, KVK-Zulte 4-2, KVK-Cercle 1-0, KVK-Gent 1-0. Laat Genk maar komen, zou je zo denken.

Er was al een en ander te doen met de ‘kerstmatchen’ van KV Kortrijk. Neem nu het eerste seizoen dat het team weer in eerste klasse voetbalde. We schrijven zaterdag 26 december 2009: toen trok de ploeg naar Moeskroen voor de derby, begeleid door aardig wat supporters die vooral met de trein de ultrakorte verplaatsing maakten. Maar… de spelers van de thuisploeg die al enige tijd niet werden betaald, beslisten in extremis om niet te spelen zodat KVK na de opwarming op Le Canonnier onverrichterzake naar huis kon terugkeren.

Anders was het vorig seizoen toen de wedstrijd op tweede kerst 2021 ook niet doorging. Dan stond KVK-Antwerp op de affiche maar volgens de bezoekende club werd zijn spelerskern geteisterd door een coronagolf en daardoor besliste de voetbalbond de wedstrijd uit te stellen. Weer geen kerstvoetbal dus.

2011: 2-0 tegen Standard

Tussen beide uitersten ligt een geschiedenis van altijd goed bijgewoonde wedstrijden tijdens de kerstvakantie.

In 2010 werd pas op 29 december gespeeld en verloor KVK in een vol huis na een pittige wedstrijd met 0-2 van Anderlecht.

Op maandag 26 december 2011 daarentegen was het feest in het Guldensporenstadion: toen won het team van Hein Vanhaezebrouck met 2-0 van Standard. Voor alweer meer dan 9.000 toeschouwers was dit de ploeg aan de aftrap: Van Hout; Capon, Zukanovic, Gershon, Oussalah; De Mets, Pavlovic; Chavarria, Nfor, Messoudi; Veselinovic. De goals waren van Gertjan De Mets en in de 95ste minuut van Steven Joseph-Monrose.

Een jaar later moest KVK op tweede kerst voor een zeldzame keer op verplaatsing, nog wel naar Club Brugge waar een sterk resultaat werd neergezet: 0-0 bleef het nadat Darren Keet een strafschop van Refaelov stopte.

Daarna liep het enkele jaren mis met de kerstmatchen. In 2013 won Standard met 1-5, in 2014 won Gent met 2-3 ondanks doelpunten van Stijn De Smet en Thomas Matton, in 2015 won Club Brugge met 1-4 nadat Tomasovic even nog 1-1 had gelijkgemaakt en idem dito op tweede kerst 2016 bij een 4-1 opdoffer in Westerlo na een nutteloze 1-1 gelijkmaker van Stijn De Smet.

LAATSTE VIER KERSTMATCHEN GEWONNEN

Maar hoe anders ging het sindsdien! De laatste vier kerstmatchen waren – voor eigen fans – telkens goed voor de zege.

Het begon op woensdag 27 december 2017 met een historisch duel tegen Standard vier dagen nadat KVK in Genk al met 2-3 was gaan winnen. Remember de wonderlijke winning-goal van Teddy Chevalier in Limburg diep in de toegevoegde tijd. Ook tegen Standard kwam de overwinning er pas in de 93ste minuut. KVK was langszij gekomen na een afgedwongen own goal tot Youcef Atal op het omgeploegde modderveld van rechts achteraan naar links vooraan liep en daar de winning-goal aanbood aan Jérémy Perbet.

Ook een terugkeer uit achterstand kwam er op woensdag 26 december 2018 tegen de buren van Zulte. Voor bijna 9.000 toeschouwers kwamen de bezoekers 0-2 voor, maar Mboyo, Lepoint, nog eens Mboyo en net voor affluiten Ouali zetten de kers op de kerstbuche. Goed voor uitbundige feestvreugde in het Guldensporenstadion.

Ook op 26 december 2019 was er andermaal veel aanloop van thuissupporters voor de kerstpartij tegen Cercle Brugge. Nu kwam de late goal van Gary Kagelmacher: Selemani kreeg de bal op links, kapte zijn tegenstander uit en legde de bal panklaar voor de voet van de Uruguayaan.

Het laatste voetbal-kerstfeest in het Guldensporenstadion is dus – gezien het wegblijven van Antwerp vorig seizoen – al van zaterdag 26 december 2020 geleden. Op bezoek was Hein Vanhaezebrouck met AA Gent. In de KVK-ploeg drie spelers die ook nu nog tot de spelersgroep behoren: Marko Ilic, Faïz Selemani en Pape Gueye. Meteen na de rust zorgde Selemani na een assist van Ocansey voor het enige doelpunt van de dag: 1-0.

Zo won KVK de laatste vier kerstwedstrijden die het speelde, telkens in eigen huis net zoals dat ook op maandag 26 december 2022 het geval is, dit keer tegen de autoritaire leider in de stand, Racing Genk.

Koop hier je tickets voor de Kerstmatch!