LUS 9521
LUS 9521

KVK-supporters snakken naar start play-downs

Martin en Timothy zijn twee van de vele KVK-supporters die zowel thuis als uit altijd hun club willen steunen. Nu de Play-Downs er aankomen, staan ze op scherp: “We willen er uiteraard altijd bij zijn.”

30/03/2024

Timothy: ‘Ja, het zal lukken’

Timothy Malfait is er pas 23 maar… “Ik ga toch al 20 jaar naar de Veekaa”, lacht hij. “Vanaf mijn drie jaar ging ik mee met mijn pepe. Sinds mijn 16 ga ik ook altijd mee op verplaatsing, samen met mijn pepe trouwens. Maar niet met dezelfde bus. Ik ga er altijd naartoe met de bus van United 19 en die is misschien wel wat te luidruchtig voor hem. Helaas kan pepe dit seizoen niet meer mee door de mindere gezondheid van meme maar hij blijft een supporter in hart en nieren.”

Timothy doet nog meer. Hij werkt mee om tifo’s te creëren binnen de groep van de jeugdige supportersclub United 19 en meer nog: hij is zelfs vaak de trommelaar met dienst in de staantribune. “Ik doe dat regelmatig maar nu is er een jongere gast die er ook graag eens mee aan de slag is.” Of een trommel dan belangrijk is in een voetbalstadion? “Voor het jonge publiek wel. Als er geen trommel is, vragen ze er wel om.”

Hoe fel Timothy dan supportert? “Dit seizoen heb ik nog geen enkele match gemist.” En wat dan zijn beste herinneringen zijn dit seizoen? “Thuis was er natuurlijk de zege tegen Club Brugge, dat is altijd goed voor een feest. Maar de strafste nummers kwamen er op verplaatsing: de draw op Club Brugge in de laatste seconde was een fantastische ontlading, de winst op Standard deed enorm veel deugd omdat het de eerste match was onder leiding van onze nieuwe coach. En kers op de taart was natuurlijk de zege op Anderlecht omdat die drie punten een wereld van verschil maken. Natuurlijk was het ook genieten van de ultieme gelijkmaker die onze keeper Tom Vandenberghe scoorde in de slotfase op Eupen.”

Je kunt je voorstellen dat het dan niet aan sfeer ontbreekt tijdens de terugreis. “Wat zou je denken? Maar er is eigenlijk altijd sfeer, tenzij het natuurlijk een hele slechte match is geweest. Dan hangen de kopjes naar beneden op de bus, maar nog voor we weer in Kortrijk aankomen, gaat het alweer veel beter.”

En dan de vraag waar het om gaat: gaat de Veekaa zich redden? “Ik heb een goed gevoel”, zegt Timothy vol overtuiging. “Ik hoop dat we ons rechtstreeks kunnen redden, maar ik denk dat we het via de barrage met een tweedeklasser zullen moeten doen. En dat moet lukken. De ploeg is na Nieuwjaar veel sterker geworden dankzij enkele goede wintertransfers, en nu komen ook Ambrose en Kana en Fujii terug, plus dat we een uitstekende trainer hebben: ja, het zal lukken.”

Martin: ‘De kans met beide handen grijpen’

Martin Verfaille is veel meer dan zomaar een supporter, hij is de godfather van een supportersclub en steekt daar al zijn vrije tijd in.

Hij is de organisator van al wat met ‘KVK Oost’ te maken heeft. “We reizen zondag met 130 man van onze supportersclub naar Eupen”, zegt hij. “Normaal vertrekken we vanuit Wevelgem, Zwevegem en Cowboy Henk maar heel uitzonderlijk starten we dit keer aan het Guldensporenstadion aangezien ons daar een gratis ontbijt wordt aangeboden.”

Martin combineerde in het verleden wel eens zijn job bij de NMBS met zijn hobby rond KVK. Zo organiseerde hij af en toe een treinreis voor de supporters. De meest memorabele was wel die naar Eupen enkele jaren geleden.

“Eerst werd onze trein geblokkeerd in Brussel-Zuid, daarna viel alle verkeer stil in Leuven aangezien er een trein ontspoord was en er geen doorgang meer mogelijk was. Uiteindelijk geraakten we in Verviers waar er een handgemeen ontstond met een plaatselijk heethoofd. Om een lang verhaal kort te maken: we kwamen een kwartier voor het einde van de wedstrijd aan in Eupen, we moesten toch nog entree betalen en iedereen heeft toen ook heel fair 12 euro betaald. Dubbele pech: we waren pas binnen of het werd 1-0 voor Eupen en zo bleef het ook. Maar we hebben er nog een goed vervolg aan gebreid: we bleven slapen in Eupen, namen een goed ontbijt en keerden pas de volgende dag met het hele gezelschap terug. Intussen was de nederlaag al verteerd.”

Dit keer geen trein naar Eupen. “Neen, een treincombi mag niet. De politie van Eupen ziet dat niet zitten. Dus gaan we verplicht met de bus.”

Hoelang Martin zich al voor de kar spant? “Ik ben van jongs af aan supporter van de Veekaa maar ik had nog te weinig tijd om me daar voluit voor in te zetten. Nu wel, al heb ik dit seizoen uitzonderlijk twee verplaatsingen gemist door familiale omstandigheden. Ik ben intussen opa geworden, he.”

Tien jaar is Martin intussen met KVK Oost begaan. “Het wordt zondag mijn 92ste en 93ste bus”, zegt hij fier. “We hebben tijdens de reguliere competitie in totaal al 723 supporters op de bussen gehad.”

En wat is Martins pronostiek voor wat komen moet? “Winnen, winnen, winnen! We moeten aanvallen, we hebben de beste ploeg. Ik geloof er rotsvast in. We hebben een kans, die moeten we met beide handen grijpen. Of we nu 13de of 14de worden, we zullen in eerste klasse blijven.”

Ik ga ook mee!