Kvk Moe 57
Kvk Moe 57

KVK naar het Dudenpark

Het Dudenpark is een oord vol voetbalgeschiedenis. Ooit, maar dat is lang geleden, werd Union Sint-Gillis er elf keer landskampioen. Vorig seizoen lukte het net niet. Maar weer wil de club een rol spelen in de voetbalcompetitie. KVK is ‘een verwittigd man’.

12/08/2022

Vooral vóór de eerste wereldoorlog was Union dé club van het land. Later kende het een nieuwe bloei met in 1935 een laatste landstitel. Daarna viel de club zowaar terug tot in vierde klasse maar mede dankzij buitenlandse investeringen kwam het terug, in die mate dat het vorig seizoen bijna weer landskampioen werd.

Het gevolg was dat de club de voorbije weken in de voorronden van de Champions League mocht uitkomen, maar daarin werd het na een indrukwekkende 2-0 thuiszege met 3-0 uitgeschakeld in Ibrox Park door de Glasgow Rangers. Het is de vraag hoe het team zich over die opdoffer heen zal hebben gezet als het zaterdag KVK ontvangt.

Remember de 3-5

Voor de 17de keer staan Union en KVK tegenover elkaar, maar nog maar voor de derde keer in de hoogste afdeling. De confrontaties vorig seizoen eindigden in het voordeel van de revelatie van het jaar. Vooral thuis stormde Union als een wervelwind over de mat en was 2-0 een bescheiden resultaat. Pas in de volgende wedstrijden werd de sterkte van de Brusselaars duidelijk. In het Guldensporenstadion kwam Union dan weer moeizaam winnen. Een 2-2 dankzij twee doelpunten van ex-Unionist Faïz Selemani leek in de maak, maar net voor het einde zorgde Undav met een wonderlijke goal voor de bezoekende winst.

De eerste ontmoeting tussen de beide teams in het Dudenpark had plaats in 1997. Fodé Camara scoorde voor KVK tijdens het tweedeklasse-duel de winning-goal 0-1. In 2004-05 en 2005-06 werd het twee keer een gelijkspel: eerst 1-1 met een goal van Tim Aelbrecht, dan 2-2 dankzij twee goals van Aloys Nong.

In het kampioenenjaar van KVK 2007-08 werd een merkwaardige 3-5 neergezet. De goals waren van Coulibaly, De Ly, Bakx en twee keer Betremieux.

En nog een speciale was de bekermatch in 2019 toen de Kortrijkse eersteklasser moeizaam ging winnen bij de Brusselse tweedeklasser, 0-1 met een laat doelpunt van Gary Kagelmacher.