WhatsApp Image 2022 11 10 At 9.52.48 PM
WhatsApp Image 2022 11 10 At 9.52.48 PM

KVK – KAA GENT: Hein terug op bezoek!

Hein Vanhaezebrouck blijft de meest geprezen trainer van KV Kortrijk ooit. Hij wordt hier nog altijd op handen gedragen maar… vanavond wil de Veekaa wel graag van hem winnen.

13/11/2022

Hein is er inmiddels 58. Zestien jaar geleden werd hij een eerste keer trainer van KV Kortrijk. Het sprookje begon in tweede klasse in een seizoen waarin KVK 3de eindigde en in de Beker o.a. ‘zijn’ White Star Lauwe, maar ook de eersteklassers FC Brussels en Sint-Truiden versloeg vooraleer het met het kleinste verschil door Club Brugge werd gewipt.  Eén seizoen later promoveerden Hein en KVK naar eerste klasse.

Hein was een eerste keer coach van KV Kortrijk van juni 2006 tot juni 2009 maar kwam na een korte passage bij Racing Genk terug om er nog eens vier jaar bij te doen: van juni 2010 tot juni 2014. Toen stapte hij over naar AA Gent maar verloor dat eerste seizoen (met Georges Leekens bij Kortrijk als coach) wel twee keer van de Veekaa in de Ghelamco Arena.

Ook bij Gent keerde hij – na een verblijf bij Anderlecht – gauw terug. In december 2020 was dat, en zo staat hij nog maar eens met de Buffalo’s tegenover – zo zegt hij dat altijd zelf – ‘de ploeg van zijn hart’. Gesterkt door de 2-0 zege tegen Club Brugge vorig weekend.

Na een moeizame start staat ‘de Gantoise’ 5de met 27 punten en doet het weer volop mee voor een plaats in de top-vier. Hugo Cuypers is er de goalgetter met dienst, al goed voor 9 goals.

Er was een tijd dat er meer dan een handvol KVK’ers door Gent werden aangetrokken, nu zijn er dat nog maar twee: Sven Kums en Julien De Sart.

TWEE KEER 1-0

Beide ploegen ontmoeten elkaar zowaar al voor de 73ste keer. De eerste keer in het Guldensporenstadion – beide in tweede klasse – dateert van 1973 met een resultaat dat er mocht wezen: 4-0 werd het voor de Veekaa.

De twee clubs stonden intussen ook al drie keer tegenover elkaar in de Beker van België. Het eerste dubbelduel blijft historisch: tweedeklasser KV Kortrijk won in 2007-’08 met liefst 5-1 zijn thuismatch maar werd uitgeschakeld na oneerlijk 4-0 verlies in Gent. De tweede confrontatie kwam er in 2013-’14 toen het zowel in Gent als in Kortrijk op 1-0 eindigde en de Buffalo’s pas via de strafschoppen wonnen. En de meest recente bekermatch is pas van 2017-’18 geleden: toen blikte KVK de Stroppendragers in met 4-1 dankzij doelpunten van Rougeaux, Ouali, Ajagun en Stojanovic.

Ook in de competitie krijgen Gent en Vanhaezebrouck het zelden onder de markt in Kortrijk. De jongste twee seizoenen werd het telkens 1-0 met beide keren de winning-goal van Faïz Selemani. In de Ghelamco raapte KVK intussen ook nog behoorlijk wat: vorig seizoen werd het 2-2 met twee goals van ex-Gentenaar Dylan Mbayo en een jaar eerder zelfs 1-2 via Moffi en Van Der Bruggen.

Om maar te zeggen dat Hein Vanhaezebrouck een gewaarschuwd man is: zijn ex-club wil hem ook zondag graag verslaan.

Koop hier je tickets voor vanavond!