AKV3078
AKV3078

KVK HEEFT JULIEN DE SART UITGEWUIFD

“Ik weet dat KV Kortrijk een grote financiële inspanning heeft gedaan om mij langer te houden, maar ik ben 26 en dat is het moment om hogerop te gaan spelen, om mijn carrière verder uit te bouwen”, zegt Julien De Sart. Drie jaar was hij een sterkhouder van de club. – Eddy Soetaert

16/05/2021
AKV3078
AKV3078

Publiek geheim

Vrijdag verliet hij zijn huurwoning in Kruishoutem en trok met zijn spullen naar zijn eigen woonst in de buurt van Luik. Straks zal hij wel een nieuwe stek vinden in Vlaanderen om zijn carrière te vervolgen. Het is een publiek geheim waar Julien De Sart volgend seizoen zal spelen, maar zelf wil hij het niet kwijt. Hij staat op zijn ethische code: “Zolang ik op de loonlijst van KV Kortrijk sta, praat ik niet over een andere club”, zegt hij.

Weekend Inzetten
Weekend Inzetten

Eerste profcontract

Op 16 mei 2021 is het precies acht jaar geleden dat hij zijn eerste contract als profvoetballer tekende, bij Standard, de club waar zijn vader Jean-François De Sart toen sportief directeur was. Hij verliet de Rouches al op zijn 22 voor een avontuur in de Premier League en de Championship, bij Middlesbrough, werd intussen uitgeleend aan Derby County maar houdt er heerlijke herinneringen aan over. “Ik zat in de kleedkamer met spelers met wereldfaam als Victor Valdes en Negredo, ik heb de Engelse manier van trainen en spelen leren kennen, dit pakt niemand me nog af.”

Wil hij er dan niet terug, als een soort van revanche? “Zeker niet als revanche. Ik heb genoten van mijn verblijf. Natuurlijk zou ik nog terug willen maar we zien wel of die kans zich voordoet.

91 WEDSTRIJDEN KVK

Voor KV Kortrijk speelde Julien De Sart 91 wedstrijden, het hoogste aantal bij eenzelfde club. Bij Standard stond hij 75 keer op de mat, bij Zulte Waregem 40 keer, bij Derby County 11 keer en bij Middlesbrough 3 keer.

Hij was goed voor 11 goals, maar slechts eentje in het voorbije seizoen. Een goal à la De Sart, vanaf 20 meter. Op Waasland-Beveren tegen wie hij blijkbaar altijd scoort.

“Eén goal is te weinig. Mijn laatste seizoen was niet mijn beste, ik weet het. Blessures hebben me te veel gehinderd. De tweede dag van de voorbereiding voelde ik al dat het niet ging. Ik sukkelde met een pubalgie die me liefst tien weken aan de kant hield. Als je geen voorbereiding meemaakt, loop je lang achter je beste conditie aan. Het ging in november en december gaandeweg beter, maar dan was ik weer vier weken out met een enkelblessure. Pas de laatste weken was ik weer helemaal speelklaar.”

1 KVK8019
1 KVK8019

VRIEND LUCAS

Julien houdt veel goede herinneringen over aan zijn drie seizoenen bij KV Kortrijk, zegt hij. De stad kennen hij en zijn vrouw inmiddels door en door. En dat heeft een oorzaak. “Mijn beste vriend is Lucas Rougeaux. We stellen het goed samen en onze vrouwen ook. Elke woensdag gaan we trouwens om beurten bij elkaar eten. En mijn zoontje Tom – bijna twee, geboren in Kortrijk, jawel – kan het goed vinden met de kleine van Lucas.”

"Dit zal ik nooit vergeten"

“Ik kreeg bij Kortrijk de kans om er weer helemaal bovenop te komen. Dit zal ik nooit vergeten. KVK was een belangrijke stap in mijn loopbaan, ik wens heel de club en de supporters het allerbeste”, besluit de familieman uit Borgworm. Elke wedstrijd dat het – in pre-coronatijd – mogelijk was, zaten zijn ouders en zijn vriendin in de tribune om Julien net als Alexis bij Antwerp, te volgen. Rustig, beleefd, bescheiden.

Het was vroeger zelfs zijn vader die instond voor de transferonderhandelingen van zijn zonen Julien en Alexis maar inmiddels heeft de oudste dan toch een makelaar onder de arm genomen. Stirr Associates verdedigt Juliens belangen maar ook die van onder anderen Toby Alderweireld, Sambi Lokonga, Dries Mertens en Zinho Vanheusden. Goed gezelschap is dat.

Zijn nabije toekomst? Laten we niets verklappen, maar… eu, laat ons zeggen dat Hein Vanhaezebrouck gecharmeerd is door het talent van de Kortrijkse middenvelder.