GJL 2829 1

Kerstvoetbal: 5 x op rij gewonnen!

KVK heeft de jongste vijf Kerstmatchen gewonnen. Het doet hopen op een nieuwe stunt zoals dat de voorbije jaren tegen Standard, Zulte, Cercle Brugge, AA Gent (!) en Racing Genk het geval was. Op tweede kerst is AA Gent opnieuw te gast.

24/12/2023

De voorbije zes jaar zorgde de kalender telkens voor een thuismatch meteen na de kerstkalkoen. Vijf keer werd die wedstrijd in een heerlijke sfeer en met veel volk in het Guldensporenstadion door de Veekaa gewonnen. Eén keer werd niet gewonnen omdat… de match niet doorging.

Het was op 26 december 2021 dat KVK-Antwerp op de affiche stond maar een dag eerder kondigde de Pro League aan dat de wedstrijd niet doorging omdat… er bij Antwerp ineens teveel corona-gevallen waren.

Maar àls er werd gevoetbald, dan was KVK altijd op de afspraak. Het begon met een formidabele partij op een ondergeregend veld in 2017. Standard met woelwater Sa Pinto aan het roer. De Rouches kwamen na 65 minuten op voorsprong dankzij een gecontesteerde strafschop. Pas in de 83ste minuut duwde Cavanda de bal met Perbet in de rug over de eigen doellijn. De winning-goal was voor de 93ste minuut toen Youcef Atal een unieke rush opzette en de bal nog net voor hij neerviel tot bij Jérémy Perbet kon duwen. Die draaide de bal zonder veel kracht buiten het bereik van de Mexicaanse doelman Ochoa: 2-1.

Op tweede kerst 2018 kwam KVK ook weer eerst op achterstand. Meer nog: na een uur spel stond het 0-2 voor Zulte. Maar dan brak de hel los: Mboyo maakte er 1-2 van, Lepoint 2-2, Mboyo 3-2 en in de 89ste minuut zette – wie anders? – Teddy Chevalier de kers op de taart: 4-2.

Een jaar later, tweede kerst 2019, werd het weer een duel met spanning tot in de slotfase. Pas in de 82ste minuut van het duel met Cercle Brugge werd gescoord: Selemani schoof voor vanaf links, de opgerukte Gary Kagelmacher duwde de bal tegen het net: 1-0.

Op tweede kerst 2020 was – net als dit jaar – AA Gent op bezoek met aan het roer Hein Vanhaezebrouck. Het was vroeg na de rust dat Faïz Selemani het enige doelpunt van de dag scoorde na een assist van Eric Ocansey en zo een lange zegereeks van de Buffalo’s afbrak: 1-0.

Nadat het kerstvoetbal in 2021 werd uitgesteld omwille van de coronaplaag bij FC Antwerp, was de volgende kerst-afspraak die van 26 december 2022, dit keer met Racing Genk op bezoek. Het was meteen ook de eerste competitiewedstrijd onder de leiding van Bernd Storck en met Tom Vandenberghe in doel. In een zinderende sfeer in een haast uitverkocht Guldensporenstadion vol kerstmutsen won de Veekaa van de leider. Voor de winning-goal was het wachten tot de 84ste minuut. De pas één minuut eerder ingevallen Dylan Mbayo glipte voorbij zijn tegenstander tot tegen de doellijn en bracht de bal voor tot bij Felipe Avenatti die het stadion deed ontploffen: 1-0.

In wat nog restte pakte Tom Vandenberghe twee ‘onmogelijke’ ballen en werd meteen voor het hele daaropvolgende kalenderjaar 2023 de nummer één van KV Kortrijk. De ploeg van toen: Vandenberghe – Mehssatou, Watanabe, Silva – Sych, Loncar, Kadri, Bruno – Messaoudi, Avenatti, Selemani. Vielen in: Keita, Mbayo en Gueye.

Dinsdag 26 december 2023 krijgt KV Kortrijk de kans om een mooie traditie hoog te houden met een nieuwe kerstzege. Er bestaat zoiets als een kerst-draaiboek: het blijft spannend tot in de slotfase en… dan wint de Veekaa.