P1116561
P1116561

"Kans voor andere jongens"

Bernd Storck liet tijdens de persconferentie weten dat hij enkele spelers rust zal gunnen na de zware en stressvolle weken die achter de rug zijn. Felipe Avenatti en Kristof D’Haene ondermeer.

14/04/2023

“Kristof staat met vier gele kaarten. Ik wil niet dat hij een week later thuis tegen Union zijn afscheidsmatch mist,” zegt Bernd. “Felipe is ook diep gegaan en blijft een week aan de kant. Nog een paar andere jongens zullen hun kans krijgen. Ik kijk wel uit naar de wedstrijd in dat imposante stadion van Antwerp en zij die zullen spelen zijn zeker ook gemotiveerd om zich te tonen.”

“Ik was aanvankelijk hard voor Kristof”, vertrouwt de coach ons toe. “Ik zei: als je niet meer in staat bent om te spelen, moet je stoppen. Maar hij heeft zich prachtig herpakt. Op training loopt hij altijd vooraan. Het is bijzonder jammer voor hem dat hij noodgedwongen moet stoppen.”

Zware job

Nu de club gered is, wil de coach ook terugkijken op wat voorbij is. “Het was een zware job”, zegt hij. “Het was niet gemakkelijk. We moesten punten ophalen. Er was stress. Elke wedstrijd was een finale. Maar deze ploeg verdiende de redding. Ik heb spelers op posities geplaatst die ze nooit eerder innamen. Het was nodig om voldoende punten te halen. Ik maakte van Selemani een goede middenvelder, ik ging voluit voor Tom Vandenberghe in doel, ik rekende op de 18-jarige Wasinski. Ik heb de redding niet alleen gerealiseerd: we deden het met de hele staf en met alle spelers. En ik moet meteen zeggen: de club heeft me in al mijn beslissingen gesteund.”

“Ik ben geen dictator zoals ik hier en daar las. Maar ik moest harde beslissingen nemen, daarvoor was ik hier. Anders was het nooit gelukt. Ik moest een sfeer creëren waarin de spelers graag werkten. Ik wou nette kleedkamers, een aantal nieuwe fitnesstoestellen, ik wijzigde de dugouts van plaats. Ik opteerde voor vroege samenkomsten elke ochtend, ontbijt en lunch zijn lekker en gezond. We gingen regelmatig de avond voor de wedstrijd al op afzondering. Ik wou een nieuw denken over professioneel voetbal binnen de groep.

“Ook sportief moest ik ingrijpen. Spelers die qua discipline en qua statistieken niet voldeden heb ik uit de A-kern gezet. Ik had maar enkele weken om de ploeg in orde te brengen. Je moet een vaste basis van zeven, acht spelers hebben die altijd in je ploeg staan.”

“We hebben bewezen dat we kwaliteit hebben: we wonnen de wedstrijden wanneer we de kans kregen om voetbal te brengen, vaak tegen de topploegen dus.”

Conclusies van de coach: “Ik ben dan ook tevreden dat het me gelukt is om deze ploeg te redden, net zoals ik dat eerder deed met Cercle en Moeskroen. Ik wil nu nog twee goede prestaties neerzetten om het seizoen af te sluiten.”