KV Kortrijk : Thomas Kaminski Foto David Catry | VDB | Bart Vandenbroucke
KV Kortrijk : Thomas Kaminski Foto David Catry | VDB | Bart Vandenbroucke

Kaminski een van de (ex-)KVK'ers op het EK

Ex-KVK-doelman Thomas Kaminski behoort nu ook tot de selectie van Rode Duivels op Euro 2020. Thomas weet als geen ander dat hij bij KV Kortrijk zijn carrière nieuw leven kon inblazen. – Eddy Soetaert

29/06/2021
KV Kortrijk : Thomas Kaminski Foto VDB / BART VANDENBROUCKE
KV Kortrijk : Thomas Kaminski Foto VDB / BART VANDENBROUCKE

KVK'ers met EK-verleden

Via AA Gent kwam hij bij Blanckburn Rovers terecht waar hij het voorbije seizoen tot Speler van het Seizoen werd uitgeroepen.Bij de Rode Duivels vervangt hij Simon Mignolet die geblesseerd uitvalt. Hij is nu een van de doublures voor Thibaut Courtois.

Er speelden nog wel meer KVK’ers en ex-KVK’ers op een Europees eindtornooi. Zo speelde Michel Dewolf nog voor hij naar KVK kwam op het EK 1984. Dewolf nam deel aan drie Wereldbekertornooien, een daarvan als speler van de Veekaa, op de Wereldbeker 1990 waar hij alle vier de wedstrijden speelde en ook een pegel van een doelpunt scoorde.Laurent Ciman speelde op Euro 2016 tegen Italië 75 minuten. Pylup Budkivskyi was voor Oekraïne op het datzelfde EK 2016 maar haalde er geen speelminuten.

Enkele ex-spelers speelden heel veel wedstrijden voor hun nationale ploeg maar geraakten niet op het eindtornooi van een EK. Dat geldt logischerwijze voor Maxime Chanot met Luxemburg maar ook voor Stefan Mitrovic die veel kwalificatiewedstrijden speelde voor Servië niet op een eindtornooi van een EK geraakte, en evenzeer voor Adam Marusic en Zarko Tomasevic die met Montenegro alle kwalificatiewedstrijden speelden maar geen eindtornooi haalden. Idem voor Ervin Zukanovic en Toni Sunjic die met Bosnië Herzegovina vele interlands speelden maar Euro niet haalden. Sunjoc speelde wel twee wedstrijden op de Wereldbeker 2014, Zukanovic niet.

En dan is er nog eentje waar je niet meteen aan zou denken: doelman Michalis Sifakis stond drie wedstrijden in de Griekse goal op het EK 2012. Nog twee rood-witten zijn er dit keer bij: ex-KVK’er Christian Benteke – hij haalde voor de Rode Duivels op Euro 16 twee korte inhaalbeurten, op Euro 2020 tot hiertoe één, met name zes minuten tegen Finland. Ook KVK’er Yevgen Makarenko is nog ter plekke. Hij haalde evenwel nog geen speelminuten met Oekraïne.